Suomi 100

Kuolemanlaukaus Rukajärven korvessa jäi mieleen vuosikymmeniksi

Julkaistu:

Sotamies valpastui. Puun vieressä näkyi jotakin. Se oli vihollinen. Heikki Ahon tarina on 100 tarinaa sodasta -sarjan 50. jakso.
Kesällä 1944 Suomen kohtalo ratkaistiin Kannaksella ja Laatokan Karjalassa, kun suomalaiset saivat pysäytettyä vaivoin Neuvostoliiton suurhyökkäyksen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt pohjoinen Rukajärven korpirintama, jossa sielläkin taistelut kiihtyivät asemasotavaiheen jälkeen.

Eräänä kesäpäivänä suomalaispartio eteni keskellä korpimaastoa kohti kenttävartiota. Yhteinäistä rintamalinjaa ei ollut vaan lujasti varustettuja kenttävartioita ympäröi laaja ei-kenenkään-maa.

Metsä oli hiljainen, petollisen hiljainen. Partiossa oli mukana Heikki Aho, joka oli tuolloin vasta 20-vuotias sotamies. Hän oli ehtinyt palvella Rukajärven ja Seesjärven suunnalla eri yksiköissä.

Kun partio istui tauolla, Aho valpastui. Puun vieressä erottui jotakin, joka ensin näytti kannolta. Se olikin vihollissotilas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalainen sotamies huusi, mutta mitään ei tapahtunut.

– Menin ja pääsin melko lähelle. Huusin, mutta en uskaltanut mennä lähemmäs. Sitten ammuin tämän kaverin, joka putosi.


Tapauksen muisteleminen ei ole ihan helppoa. Yllättävä kohtaaminen metsässä on pyörinyt mielessä vielä vuosikymmeniä sodan jälkeen.

– Enempää en siitä tiedä. En voinut mennä lähelle katsomaan, 93-vuotias kouvolalainen

Pelkona oli, että vihollisia olisi ollut metsän pimeydessä enemmänkin. Partiossa hekin yleensä liikkuivat, ihan niin kuin suomalaisetkin. Pelkona oli joutua ammutuksi tai vangiksi.

Veteraanin pelkistetyssä kertomuksessa tiivistyy sodan olemus. Mitä sota oikeasti on – tähän kysymykseen Aholla on koruton vastaus.

– Siellä ammutaan ja tapetaan. Ja meitä tapetaan. Ei siinä voi ajatella muuta kuin olla joukoissa mukana.

Aho on hetken hiljaa ennen kuin jatkaa.

– Se on vaan se hetki. Eihän siinä voi suunnitella mitään eteenpäin.

Katso Heikki Ahon koko haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta. Rukajärven suunnan taisteluista on kerrottu myös aiemmin 100 tarinaa sodasta -sarjassa. Eino Hartikainen kertoo, miten vihollispartio törmäsi pimeässä suomalaisjoukkoihin. Siitä seurasi heti taistelu.


Alla olevalla videolla Erkki Mäkilä kertoo puolestaan ensi kokemuksistaan Maaselän Kannaksen rintamalta syksyltä 1943. Korsuun tuli raskaan tykistön täysosuma.


Veijo Saloheimo lähetettiin asemasotavaiheen aikana Syvärille. Rintamapalvelus loppui kuitenkin lyhyeen.


Jaakko Estola haavoittui pahasti Maaselän Kannaksella asemasotavaiheen aikana. Kuuntele alla olevalta videolta, miten hän joutui tarkka-ampujan tähtäimeen.Kesän 1944 kovimmat taistelut käytiin Karjalan Kannaksella. Alla olevalla videolla Onni Sarilampi kertoo, millaista oli taistelu panssarivaunua vastaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

  2. 2

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  5. 5

   Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää