19-vuotias korpraali ehti olla rintamalla vain pari viikkoa – lähetettiin Syväriltä kotiin lihomaan

Syksyllä 1943 Veijo Saloheimo oli 19-vuotias korpraali, jota vietiin kuorma-autolla mahtavan Syvärin yli. Syvällä joen toisella puolella olivat JR9:n asemat.

24.8.2017 8:30

Sodassa on monenlaisia tehtäviä. Kaikkia ei lähetetä etummaisiin poteroihin kivääri kädessä vaan rykmenteissä riitti paljon tehtäviä myös etulinjan takana. Kaikki eivät myöskään haavoitu vihollisen luodeista tai kranaatinsirpaleista vaan sotatoimialueella voi sairastua vakavasti muutenkin.

Näin kävi myös Veijo Saloheimolle, joka alokaskoulutuksen Kuopiossa saatuaan saapui jalkaväkirykmentti 9:n esikuntakomppaniaan Syvärin taakse. Tehtävänä oli tarkastaa radiosanomia rykmentin viestitystoimistossa. Tehtävät olivat lähinnä paperitöitä, jotka nekin on jonkun tehtävä.

– Kolmen viikon kuluttua sairastuin liian vähäisen ulkoilun takia. Minut lähetettiin puoleksi vuodeksi kotiin lihomaan, joensuulainen sotaveteraani kertoo ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

On syytä muistaa, että sota-aikana ja jo ennen sotaa monien varusmiesten terveydessä ei ollut kehumista. Ennen talvisotaa lukuisia nuoria miehiä vapautettiin asepalveluksesta siksi, että nämä olivat kärsineet lapsena erilaisista vakavista taudeista ja suoranaisesta puutostilasta.

Saloheimo palasi rintamalle juhannuksen aikoihin kesällä 1944. Neuvostoliiton suurhyökkäys oli käynnissä, ja Saloheimo tulikin vetäytyviä omia joukkoja vastaan Kolatselän lähellä. Sotapalvelus keskeytyi kuitenkin taas pian: Saloheimo haavoittui jalkaan tulleesta kranaatinsirpaleesta.

100 tarinaa sodasta sarjassa on kuultu myös aiemmin mielenkiintoisia tarinoita asemasotavaiheen ajalta. Erkki Mäkilän ensimmäisiä kokemuksia rintamalta oli raskaan tykistön täysosuma korsuun. Siitä kuitenkin selvittiin.

Asemasotavaiheen aikana jatkuva uhka rintamalla oli tarkka-ampujat. Alla olevilla videoilla Jaakko Estola, Olli Kivioja ja Reino Kurvinen kertovat, millaista on joutua tarkka-ampujan tähtäimeen.

Eräillä rintamanosilla asemasotavaihe oli todella rauhallinen. Timo Salokannel kertoo ajasta, jolloin sota muistutti aika lailla siviilielämää.

Voit katsoa kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?