Suomi 100 vuotta: Loputtoman kestävästä Toyota Corollasta tuli koko kansan auto - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Suomi 100 vuotta: Loputtoman kestävästä Toyota Corollasta tuli koko kansan auto

Ilta-Sanomat esittelee autoja, joista kukin on ilmentänyt Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniä. Vuorossa on Toyota Corolla.

4.8.2017 7:09

Suomen suosituimmaksi automerkiksi nousi 1990-luvulla Toyota Corolla. Sen ansiot ovat täysin kiistattomat monella sektorilla.

Japanilaisille autonvalmistajille naurettiin makeasti 1950- ja 1960-luvuilla, mutta sittemmin hymy on hyytynyt ikävällä tavalla.

Pieniä, vähän rimpuloita autoja valmistaneet yritykset ottivat oppia Euroopasta nimenomaan sillä tavoin, miten asiat vanhalla mantereella tehdään. Prosesseja tehostettiin kaikilta osin niin, että japanilaiset ajoivat lähes kaikilla sektoreilla muut autonvalmistajat ensin kiinni ja sitten lopulta ohitse – ainakin mitä tulee tavallisille kansalaisille valmistettujen autojen tuotantoon.

Toyota Corolla oli jo 1980-luvulla yksi Suomen myydyimmistä autoista, ja sellaiseksi se nousi toden teolla 1990-luvun puolella. Corolla oli kehittänyt pomminvarman maineen itselleen: se kuljetti kuljettajan, matkustajat ja matkatavarat paikasta ja vuodesta toiseen ongelmitta, rikkoutumatta ja halvalla.

Toyota Corolla oli loputtoman kestävä auto, eikä yksinkertaista ja luotettavaa autoa kaivannut ostaja yleensä merkistä luopunut jos sitä oli kerran kokeillut. Hulluimpina vuosina Toyota-myyjän ei tarvinnut erikseen aktiivisesti autoja edes myydä, ne tultiin ostamaan häneltä. Koska merkin jälleenmyyntiarvo oli kovan laadun vuoksi hyvin korkea, oli vaihtohyvityskin yleensä sitä luokkaa, ettei ostajalle jäänyt juuri vaihtoehtoja.

 Loputtoman kestävä auto.

Toyota Corolla uudistui hyvin tiheällä syklillä, eivät muutokset ole koskaan olleet pieniä: auto suunnitellaan täysin uusiksi muutaman vuoden välein, ja eri sukupolvien väliset erot ovat hyvin selvästi nähtävissä. Tästä huolimatta Toyotan ehkä hieman konservatiivinen ostajakunta palaa vuodesta toiseen hankkimaan itselleen uuden Corollan – yhden Suomen historian merkittävimmistä automalleista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?