Suomi 100

Karhu telkesi saunaan, sudelta taju pois harjanvarrella – Oiva ja Pirkko, 71, sitkuttavat keskellä Suomen itäisintä erämaata

Julkaistu:

Oiva ja Pirkko Kainulaisella on selkeä työnjako. Jos Pirkko näkee poikkeuksellisen ison petoeläimen, hän huutaa Oivaa kaivamaan esille joko kameran tai kiväärin.
Luontokuvauksesta eläkepäivillään innostunut Oiva Kainulainen on napannut vuosien varrella käsittämättömiä valokuvia esimerkiksi päiväunilla köllöttelevistä karhuista ja vikkelästä ahmasta. Jättimäisen villisian hän olisi halunnut ruokapöytään, mutta kiväärin lipas oli huonosti paikallaan, ja eläin liian nopea.

Onnistuneet kuvat ovat paitsi sinnikkään luonnossa liikkumisen niin myös ainutlaatuisen asuinpaikan ansiota.

Kainulaisten talo on nimittäin yksi Suomen kaikkein itäisimmistä. Matkaa Ilomantsin Ilajasta Suomen itäisimmälle rajamerkille on vain kolmisen kilometriä. Se tarkoittaa sitä, että tila on yli 60 kilometriä idempänä kuin Pietari ja että sitä ympäröivät laajat erämaat ja suoalueet.

– Olen asunut koko ikäni täällä Ilajalla. Tilan ostimme sukupolvenvaihdoksena vanhemmiltani 1980-luvun alussa, Oiva Kainulainen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pirkko Kainulainen löysi Oivan tansseista. Pari muutti talon yläkertaan vuonna 1967. Kotitalossa, susien ja karhujen ympäröimänä, on kasvanut vuosikymmenten mittaan kolme poikaa.

– Sellaista normaalia elämää. Ei siinä ole mitään erikoista. Me sitkeät ollaan täällä vielä jäljellä, Pirkko kertoo.

Oiva on saanut vain hetkeä aiemmin loppuun tarinan koira-aitauksen kanssa painineesta karhusta.


Karhu torkkui savusaunan edessä

Vuosien varrella Kainulaisten pihapiirissä on liikkunut lukemattomia erikokoisia karhuja. Viimeisimmät Oivan ottamat karhukuvat ovat heinäkuun alusta. Silloin tuttu karhuemo toi kolme poikasta aivan Kainulaisten kotitalon lähettyville.

– Se tuo poikaset joka vuosi näytille tänne. Mikähän siinäkin mahtaa olla. Vasta viime vuosina olen saanut todella hyviä kuvia niistä.

Karhukuvia on kertynyt vuosien varrella tuhansia. Uusimmissa karhujen piirteet ja ilmeet erottuvat jo todella selvästi.

– Kyllä karhusta näkee, että milloin se on väsynyt tai milloin epäluuloinen. Se oikein ilmehtii, Oiva Kainulainen kertoo.

Ikimuistoisin yksittäinen karhu löysi tiensä pihapiiriin vuonna 1996. Silloin maahan oli haudattu hirvenruhoja.

– Se asui kaksi tai kolme viikkoa tässä pihapiirissä ja kaivoi maasta hirventaljoja. Sitten ne loppuivat, ja se siirtyi tonkimaan koiran häkkiä. Lopulta se paini aidat aivan rullalle.


Sama karhu yllätti pihapiirissä toisenkin kerran. Päärakennuksen lähistöllä, parinkymmenen metrin päässä, nököttää perinteinen savusauna. Oiva ja Pirkko olivat siirtyneet päärakennuksesta saunaan, kun sama karhu löysi mukavan makuupaikan aivan oven edustalta.

– Odotimme kaksi tuntia savusaunan alaosassa, Pirkko Kainulainen muistelee.


Karhu köllötteli rentona oven vieressä, eikä huomannut saunaan piiloutunutta pariskuntaa.

Varmuutta karhun kohtalosta ei ole, mutta todennäköisesti sen talja on tällä hetkellä päärakennuksen yläkerrassa. Yksi perheen kolmesta pojasta ampui samana syksynä suurikokoisen karhun metsästysreissulla, eikä saunaan enää sen jälkeen pyrkinyt yksikään mesikämmen.


Juonikas ahma

Karhu ei ole Suomen itäisimpien talojen pihapiirissä ainoa voimakas vieras. Kainulaiset ovat jo kolmen vuoden ajan saaneet seurata yksinäisen ahman edesottamuksia talonsa lähettyvillä.

Ahma on vilkas ja todella nopea liikkeissään.

– Lintujenruokintapaikalta se on syönyt talipallot. Vaikka viritin vaijerin kanssa ne korkealle, niin ahma sai napattua ne itselleen, Oiva Kainulainen summaa.

Ahma on paitsi nopea niin Oiva Kainulaisen mukaan myös äärimmäisen kekseliäs eläin. Ketunloukkuun jäätyään se yksinkertaisesti söi mahansa täyteen ja punnersi käpälillään luukun auki ja ryömi vapauteen.

Tutussa lenkkimaastossa Oiva ja ahma päätyivät vahingossa tuijottamaan toisiaan silmiin lähietäisyydeltä.

– Silmäkkäin katsoimme toisiamme viiden metrin päästä toisiamme – sellaisen ehkä vajaan sekunnin ajan. Minulta unohtui kuvan ottaminenkin ja ahmalta jäi poseeraus tekemättä. Lumi vain pöllähti, ja ahma hävisi sen siliän tien.

Nyt Kainulaisilla on jo hyvät kuvat ahmasta. Kävelylenkillä vastaan tulleet tuoreet jäljet auttoivat Oivaa arvioimaan ahman liikkeet ja hakeutumaan kameran kanssa sopivaan paikkaan juuri oikeaan aikaan.


Susi tajuttomaksi harjanvarrella

Vuonna 2003 tapahtui pihapiirin toistaiseksi tunnetuin petokohtaaminen. Tapauksesta uutisoitiin laajasti. Perheen Jekku-koira oli tavalliseen tapaan ulkona, kun susi päätti napata koiran mukaansa. Peto iski hampaansa Jekun niskaan. Perheen isäntä ei kuitenkaan halunnut päästää koiraansa metsän varjoihin.

– Kopautin sutta oikein voimalla kalloon harjanvarrella. Siltä meni onneksi heti taju.

Oiva jatkoi harjanvarrella huiskimista ja pelkäsi suden hätkähtävän hereille ja purevan.

– Samalla huusin Pirkolle, että tuo hiilihangon, ennen kuin susi herää.


Kaksinkamppailun seurauksena susi menetti henkensä. Poliisit saapuivat seuraavana päivänä hämmästelemään tapahtunutta. Asiasta kirjoitettiin pöytäkirjat, eikä Oivaa syytetty suden tappamisesta.

– Jekun poikanen Mosku elää parhaillaan tuossa pihalla aitauksessa.

Susia ei ole näkynyt viime aikoina talon lähistöllä, mutta viime vuosina alueella on liikkunut useita laumoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt