100 tarinaa sodasta Olli Kivioja ISTV veteraanin haastattelu Sata tarinaa sodasta - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Uhtuan rintama opetti Olli Kiviojaa ensimmäisten tuntien aikana – tarkka-ampuja otti tähtäimeensä ja laukaisi

Julkaistu: 27.7.2017 8:30

18-vuotias Olli Kivioja saapui korsulle. Nuori täydennysmies ilmoittautui palvelukseen Uhtuan rintamalla helmikuussa 1943. Ensi kokemus sodasta oli todellinen läheltä piti -tilanne.

Ensimmäinen kokemus pohjoiselta rintamalta Uhtuan suunnalta on jäänyt erittäin hyvin helsinkiläisen veteraanin Olli Kiviojan, 92, mieleen. Hän oli vasta 18-vuotias täydennysmies saapuessaan helmikuussa 1943 komentokorsulle.

Paikka oli 1,5 kilometriä etulinjan takana, mutta se ei tarkoittanut mitenkään turvallista paikkaa. Kiviojaa neuvottiin oikealle polulle, joka johtaisi konekivääriryhmän asemiin erämaan laidalle. Hänen olisi kuitenkin oltava polulla varuillaan.

– Ne varoittivat, että siinä on notkopaikka, jota tarkka-ampujat kyttäävät. Että siinä pitää kyykistyä, Kivioja kertoo ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

Muonaa kuljetetaan hevosella Uhtuan suunnalla 1941.

Kivioja saapui kyseiseen paikkaan. Ympärillä kasvoi koivuja, joissa ei talvella tietenkään ollut lehtiä. Minkäänlaista suojaa ei ollut. Silloin pamahti.

– En ehkä kyykistynyt tarpeeksi. Kuulin vaan, kun luoti viuhahti pään ohi. Onneksi ohi.

– Sen jälkeen minä opin kyykistymään siinä polulla!

Asemasodan aikana Uhtuan rintama oli varsin hiljainen eikä kovaa taistelutoimintaa ollut. Palveltuaan jalkaväessä jonkin aikaa, Kivioja siirtyi ilmavoimiin. Hän ehti palvella Blenheim-pommituslaivueessa vielä syksyllä 1944.

Kuuntele Olli Kiviojan koko haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta. ISTV:n 100 tarinaa sodasta on myös aiemmin kuultu tarinoita asemasotavaiheesta.

Rukajärven suunnalla käytiin kovaa korpisotaa asemien välissä. Eino Hartikainen kertoo, miten venäläispartio yllätti pimeässä suomalaisten partion.

Jaakko Estola oli Maaselän Kannaksella matkalla tulenjohtopaikkaan, kun tarkka-ampuja huomasi hänet. Estolaa ammuttiin suoraan kauluslaattaan. Hän haavoittui niin vaikeasti, että selviäminen oli ihme.

Ola Miettinen kertoo vartiomiehestä, joka ei noudattanut kokeneempien taistelijoiden neuvoja. Hän sai surmansa kesken vartiovuoron.

Asemasotavaiheen aikana osa sotilaista saattoi viettää lähes samanlaista elämää kuin siviilissä. Timo Salokannel kertoo sodan rauhallisemmasta puolesta, jota ei välttämättä aina tule ajatelleeksi.

Reino Kurvinen sytytti tupakkaa omissa asemissa. Se oli virhe: tarkka-ampuja näki valon. Kuolema kävi todella lähellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?