Suomi 100

Uhtuan rintama opetti Olli Kiviojaa ensimmäisten tuntien aikana – tarkka-ampuja otti tähtäimeensä ja laukaisi

Julkaistu:

18-vuotias Olli Kivioja saapui korsulle. Nuori täydennysmies ilmoittautui palvelukseen Uhtuan rintamalla helmikuussa 1943. Ensi kokemus sodasta oli todellinen läheltä piti -tilanne.
Ensimmäinen kokemus pohjoiselta rintamalta Uhtuan suunnalta on jäänyt erittäin hyvin helsinkiläisen veteraanin Olli Kiviojan, 92, mieleen. Hän oli vasta 18-vuotias täydennysmies saapuessaan helmikuussa 1943 komentokorsulle.

Paikka oli 1,5 kilometriä etulinjan takana, mutta se ei tarkoittanut mitenkään turvallista paikkaa. Kiviojaa neuvottiin oikealle polulle, joka johtaisi konekivääriryhmän asemiin erämaan laidalle. Hänen olisi kuitenkin oltava polulla varuillaan.

– Ne varoittivat, että siinä on notkopaikka, jota tarkka-ampujat kyttäävät. Että siinä pitää kyykistyä, Kivioja kertoo ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.


Kivioja saapui kyseiseen paikkaan. Ympärillä kasvoi koivuja, joissa ei talvella tietenkään ollut lehtiä. Minkäänlaista suojaa ei ollut. Silloin pamahti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En ehkä kyykistynyt tarpeeksi. Kuulin vaan, kun luoti viuhahti pään ohi. Onneksi ohi.

– Sen jälkeen minä opin kyykistymään siinä polulla!

Asemasodan aikana Uhtuan rintama oli varsin hiljainen eikä kovaa taistelutoimintaa ollut. Palveltuaan jalkaväessä jonkin aikaa, Kivioja siirtyi ilmavoimiin. Hän ehti palvella Blenheim-pommituslaivueessa vielä syksyllä 1944.

Kuuntele Olli Kiviojan koko haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta. ISTV:n 100 tarinaa sodasta on myös aiemmin kuultu tarinoita asemasotavaiheesta.

Rukajärven suunnalla käytiin kovaa korpisotaa asemien välissä. Eino Hartikainen kertoo, miten venäläispartio yllätti pimeässä suomalaisten partion.


Jaakko Estola oli Maaselän Kannaksella matkalla tulenjohtopaikkaan, kun tarkka-ampuja huomasi hänet. Estolaa ammuttiin suoraan kauluslaattaan. Hän haavoittui niin vaikeasti, että selviäminen oli ihme.


Ola Miettinen kertoo vartiomiehestä, joka ei noudattanut kokeneempien taistelijoiden neuvoja. Hän sai surmansa kesken vartiovuoron.


Asemasotavaiheen aikana osa sotilaista saattoi viettää lähes samanlaista elämää kuin siviilissä. Timo Salokannel kertoo sodan rauhallisemmasta puolesta, jota ei välttämättä aina tule ajatelleeksi.


Reino Kurvinen sytytti tupakkaa omissa asemissa. Se oli virhe: tarkka-ampuja näki valon. Kuolema kävi todella lähellä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   MM-kiekossa käsittämätön ratkaisu – asiantuntija repesi nauruun: ”Huumoripäätöshän tämä on”

  2. 2

   Kaksikko sai vakavia vammoja moottoripyörän ulosajossa

  3. 3

   Meghanin näyttelijäkollega nyrpisteli vihkikirkossa – kertoo nyt, miksi vaikutti niin tympiintyneeltä: haiseva vieras pilasi häät

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Seitsenvuotias poika oli kateissa Keravalla – löytyi!

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Sara Forsbergilta shokkipäätös: ero ja muutto takaisin Suomeen – ”Sain tarpeekseni”

  3. 3

   Uskomatonta tähtiloistoa! Nämä kaikki julkkikset nähtiin Harryn ja Meghanin häissä – Elton John, Beckhamit, Oprah Winfrey...

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Kohuherttuatar Sarah yllätti saapumalla kuninkaallisiin häihin – yksityiskohta pukeutumisessa varasti huomion: oliko ”moka” tahallinen?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Israel voitti vuoden 2018 euroviisut – äärimmäisen kiusallinen tilanne palkinnonjakotilanteessa

  2. 2

   Aviomies jätti vaimon ja kolme lasta 10 minuutissa – kaksi viikkoa myöhemmin uudelta rakkaalta tuli pöyristyttävä viesti

  3. 3

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  4. 4

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  5. 5

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  6. Näytä lisää