Jaakko Huotari ampui kahdesti venäläissotilasta, joka vain jatkoi tulittamista – konepistoolin luodit aiheuttivat ikuisen vaivan

Jääkäripataljoona 5 lähti taas vastaiskuun Talin maastoon. Tulitus oli rajua. Taistelulähetti Jaakko Huotarin viereen tuli kranaatti, joka heitti hänet ilmaan.

Sota on jättänyt pysyvät jäljet kuhmolaiseen sotaveteraaniin. Talin taistelussa Kannaksella kesäkuun lopulla 1944 kylkeen haavoittunut mies kertoo tarinaansa pyörätuolissa istuen. Jaakko Huotari haavoittui lähitaistelussa kylkeen. Vioittuneet kylkiluut vaivaavat edelleen.

Kranaatin räjähdys heitti Huotarin korkealle ilmaan. Sotamies putosi maahan ja samalla maata ryöppysi päälle. Taistelu kuitenkin jatkui, vaikka kranaatteja lensi kohti. Vastaisku eteni vihollisen asemia kohti.

– Siitä kun lähdettiin vastaiskua tekemään niin venäläinen hyppäsi eteen. Minä sain kahdesti ammuttua läpi, mutta se ampui vielä konepistoolilla kohti, Huotari kertoo yllättävästä tilanteesta ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

Luodit tulivat läheltä kylkeen. Huotari lähetettiin haavoittuneena Hämeenlinnaan sotasairaalaan, joka toimi Tyttölyseon tiloissa.

Panssaridivisioonaan kuuluneet jääkäripataljoonat kärsivät Tali-Ihantalan suurtaistelussa raskaat tappiot. Niiden miesmäärät putosivat muutamiin satoihin. Tappioita oli tullut myös reilua viikkoa aiemmin Kuuterselän kovassa vastahyökkäyksessä, joten jääkäripataljoonissa ei enää ollutkaan kovin paljon kokeneita taistelijoita, kun Panssaridivisioona siirrettiin vielä Vuosalmen torjuntataisteluihin.

Alla olevalta videolta voit kuunnella, mitä Jääkäripataljoona 4:n riveissä taistellut Olli Hovi kertoo Vuosalmen torjuntataisteluista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jaakko Huotari toivoo, ettei kukaan joutuisi sotaan ja kokemaan samaa, jota hän joutui vuosien aikana kokemaan.

– Se neljä vuotta oli pitkä aika. Siellä tuli vastaan monenlaista tilannetta ja en olisi uskonut pääseväni elävänä siviiliin, Huotari sanoo.

Suomalaisjoukot venyivät äärimmäisiin suorituksiin Talin taisteluissa 1944.

Kesän 1944 taistelut olivat jatkuvaa mylläkkää. Kuolema ja pelko olivat koko ajan läsnä päivästä toiseen.

– Lopulta luonne muuttui sellaiseksi, ettei osannut ajatella mitään. Olihan siellä semmoisia, joista näki, että pelottaa. Ja pelottihan minua itseänikin.

– Yritin salata pelkoni ja olla että kävi miten kävi.

Kuuntele Jaakko Huotarin koko haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta.

Jääkäripataljoonat taistelivat Kuuterselässä ja Talissa Rynnäkkötykkipataljoonan Sturmien tukemina. Katso alla olevalta videolta Sturmin esittely.

Heikki Mäntymaa kertoo tarinan kesän 1944 taisteluista Kannakselta. Ne olivat luonteeltaan kaoottisia. Joukot menivät sekaisin ja tieto kulki huonosti.

Heikki Mälkki vetäytyi Viipurin ohi, kun kaupunki oli juuri menetetty 20.6.1944. Hän näki surullisen näyn: Viipurin linnan tornissa liehui punainen lippu.

Irma Lähdesmäki oli viimeisiä lottia, jotka poistuivat Viipurista. Kaduilla oli sekava tunnelma, kun umpiväsyneitä suomalaisjoukkoja hortoili kaduilla.

Risto Kiiskilä joutui sotavangiksi Vuosalmen taisteluissa heinäkuussa 1944. Kuulustelusta tuli kova koettelemus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?