Kolme suomalaissotilasta kävelee täysin räjähtäneen T-34-panssarin ohitse Ihantalan tiellä. Etummaiset miehet kantavat olallaan panssarinyrkkejä ja katse on savuavassa rauniossa. Miehet eivät kuitenkaan tuhonneet kyseistä panssaria vaikka se saattaisi tulla kuvasta ensimmäisenä mieleen.
Historioitsija Mika Kulju on selvittänyt kuvan ja siinä olevien miesten tarinaa kirjassaan Kohtalona Tali-Ihantala (Gummerus 2014). Kuvassa ovat panssarijääkäri Eino Heikkilä, kersantti Kaarlo Niemelä ja kersantti Heino Nikulassi. Muistakin lähteistä tiedetään, että panssarinyrkin sijaan Sotkan oli räjäyttänyt 75 mm:n kranaatti, joka oli lähtenyt saksalaisen Sturmgeschütz III -rynnäkkötykin tykin putkesta. Päivä oli 30. kesäkuuta 1944.
Kyseessä ei ollut Panssaridivisioonan Rynnäkkötykkipataljoonan vaunu vaan varmistuksessa olleen saksalaisen 303. Rynnäkkötykkiprikaatin vaunu.
Tiellä ajoi muitakin venäläisvaunuja, mutta ne pääsivät palaamaan omalle puolelle.
”Tuhoutunutta Sotkaa kuvattiin eri kulmista ja sen puitteissa lavastettiin taistelukuvia. Näistä eniten väärinkäsityksiä on herättänyt kuva, jossa suomalaisen panssarintorjuntatykin miehet tähyilevät viereisen pellon reunalta tiellä palavan Sotkan suuntaan”, Kulju kirjoittaa teoksessaan. Propaganda otti kaiken hyödyn irti dramaattisesta näystä.
Sinänsä pst-tykkimiehistöt ansaitsevat myös suuren arvon. Suomalaiset tuhosivat 75 mm:n tykeillä merkittävän määrän vihollisvaunuja, vaikka suoritukset ovat tahtoneet jäädä nyrkkimiesten varjoon.
Legendaarisen sotakuvan miehistä kemijärveläinen Heino Nikulassi kaatui seuraavana päivänä kuvan ottamisesta. Vanhassa Sallassa syntynyt kersantti Kaarlo Niemelä sen sijaan selvisi Ihantalan tulihelvetistä. Hän tuhosi Mika Kuljun teoksen mukaan viisi panssaria.
Hän työskenteli sodan jälkeen metsätalousneuvojana Sallassa vuosikymmeniä ja kuoli vuonna 2014.
Lue lisää sota-ajan mielenkiintoisista tapahtumista 100 tarinaa sodasta -sarjasta.