Toisen maailmansodan parhaat panssarivaunut taas toimissa Parolannummella - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Toisen maailmansodan parhaat panssarivaunut taas toimissa Parolannummella

Panssaridivisioona oli jatkosodan aikana Suomen armeijan kovimpia yksiköitä. Sen perustamisesta tulee 75 vuotta. Divisioonan historiaa muistellaan isossa näytöksessä.

28.6.2017 14:30

Suomalaiset panssarijoukot olivat sodassa vähäisesti varustettuja, mutta sitäkin maineikkaampia. Suomalaisilla oli ollut muutamia tankkeja käytössä jo talvisodassa, mutta ne eivät ehtineet kuin yhteen taisteluun. Jatkosodan alkaessa käytössä oli jo enemmän kalustoa: kevyitä Vickers-vaunuja sekä sotasaaliiksi saatuja neuvostoliittolaisia sotasaalisvaunuja. Ne olivat mukana hyökkäysvaiheen taisteluissa edettäessä syvälle Itä-Karjalaan.

Kesällä 1942 perustettiin varsinainen Panssaridivisioona, johon kuului panssarivaunukomppanioiden lisäksi jääkäripataljoonia. Ne olivat valikoituja jalkaväkiyksiköitä, jotka saivat erittäin kovaa koulutusta vaunujen kanssa toimimiseen. Asemasotavaiheen aikana Panssaridivisioonaa täydennettiin Saksasta hankituilla Sturmgeschütz-rynnäkkötykeillä eli Sturmeilla.

Panssaridivisioonan vuosipäivää vietetään keskiviikkona 28.6. Parolassa Panssariprikaatissa. Aamupäivällä kello 10.30 järjestetään ohimarssi, jossa on mukana prikaatin nykyisen kaluston lisäksi Panssarimuseon säilyttämiä vanhoja sodanaikaisia vaunuja.

Kello 14.30 Parolassa alkaa toimintanäytös, josta ISTV lähettää suoran lähetyksen. Tapahtuma on historiaharrastajille ainutlaatuinen, sillä mukana on kaksi venäläistä T-34-panssarivaunua eli Sotkaa. Ohjelmassa on myös ratsuväen näytös sekä 155 mm:n haupitsin asemaan ajo. Toimintanäytökseen osallistuu myös nykykalustoa kuten Leopard-taistelupanssarivaunuja. Ennakkotiedoista poiketen Sturmi ei ole mukana näytöksessä teknisten ongelmien takia.

Parolassa on avoinna päivän ajan iso kalustonäyttely, jossa eri viranomaiset esittelevät toimintaansa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Suora lähetys on päättynyt.

 

Video: Sturmi-rynnäkkötykki kuvattuna ulkoa ja sisältä.

Video: T-34 oli Neuvostoliiton parhaita panssarivaunuja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?