Video: Yksi Suomen järvistä on yhä jäässä – avantouinti juhannuksena mahdollista: ”Ilmasto elää omaa elämäänsä”

Etelä-Suomessa seurataan juhannusviikolla uimavesien lämpötiloja. Kilpisjärvellä keskitytään kuitenkin jääpeitteen mittaamiseen. Avantouinti on vielä täysin mahdollista.

22.6.2017 21:19

Etelä-Suomessa järvivesien lämpötilat nousevat jo selvästi yli 15 asteen. Samaan aikaan Suomen Ympäristökeskuksen jäätilannekartassa komeilee edelleen yksi jäässä oleva järvi.

Ylä-Kilpisjärvellä jäidenlähtö ajoittuu perinteisesti juhannuksen tienoille. Tänä vuonna kylmä kevät on varmistanut sen, että järvi on vielä jäässä.

  • Katso artikkelin videolta, millaisissa oloissa juhannusaaton aaton avantouinti Kilpisjärvellä on mahdollista tehdä.

Ylä-Kilpisjärven jääpeite avautuu vierellä seisovan Saanan rinteiltä katsottuna tummalaikkuisena. Kesäkuun 10. päivänä jään paksuus oli 67 senttimetriä ja järvellä kulki talviseen tapaan moottorikelkkoja.

Kymmenen päivää myöhemmin jää oli ohentunut jo niin paljon, ettei Ympäristökeskus pystynyt tekemään mittauksiaan. Jäätilannekartalle, Suomi-neidon kynteen, ilmestyi yksinäinen nolla. Se tarkoittaa sitä, että järvi on edelleen jäässä, mutta tarkkaa mittausta ei pysty enää suorittamaan.

Hydrologi Heidi Sjöblom kertoo, että Käsivarren Lapissa jäiden lähtö on venynyt yksittäisinä vuosina jopa heinäkuulle.

– Käsivarren Lapin ilmasto elää omaa elämäänsä. Meidän mittauspaikkamme siellä on Kilpisjärvi. On tietysti mahdollista ja jopa todennäköistä, että myös jokin pienistä järvistä on vielä jäässä.

Jäät lähtivät viikon myöhässä

Jäät lähtivät tänä vuonna Lapin ja muun Pohjois-Suomen järvistä noin viikon keskimääräistä myöhemmin. Kilpisjärvellä jäät ovat lähteneet 1950-luvun alusta lähtien tehtyjen mittausten perusteella kahdesti heinäkuun puolella. Vuosina 1955 ja 1997 jäidenlähtö kirjattiin 1. heinäkuuta.

Kesäkuun 10. päivänä mitattu 67 senttimetriä on Ympäristökeskuksen tietojen perusteella kaikkien aikojen paksuin kesäkuussa Kilpisjärvellä todettu jääpeite.

Ala-Kilpisjärven jää sulaa perinteisesti Ylä-Kilpisjärveä aiemmin, niin myös tänä vuonna. Ala-Kilpisjärvi on jo auennut.

Talven venyminen ei vaikuta häiritsevän paikallisia pahasti, joskin kalastuskauden alku on ollut turhankin rauhallinen. Jääpeitteen ja kirkkaan veden yhdistelmä on onneksi viime viikkoihin saakka mahdollistanut muita aktiviteetteja.

– Näköpilkki on täällä aivan mahdollista. Voi katsoa, kun kalat käyvät nauramassa syöttiä, Lapland Hotels Kilpiksen ravintolavastaava Ville Eskonen toteaa.

Torstaina iltapäivällä jäälautat olivat jo liikkeessä, joten sulamispäivä on todennäköisesti jo lähellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?