Valtava ilmailunäytös Kaivopuistossa päättyi Midnight Hawksin lyyriseen liitoon

Perjantaina 9.6. Helsingin Kaivopuistossa järjestettävän ilmailunäytöksen ohjelmassa yhdisteltiin historiaa ja nykyaikaista tekniikkaa. ISTV lähetti valtavan näytöksen suorana lähetyksenä perjantaina kello 14–21.

Perjantain yksi pääesityksistä on Red Arrowsin esiintyminen Kaivopuistossa.

8.6.2017 13:23 | Päivitetty 9.6.2017 14:10

Suora lähetys Helsingin Kaivopuiston ilmailunäytöksestä on päättynyt. IS julkaisee kuitenkin otteita näytöksen parhaista hetkistä.

Esiintymässä oli yli 30 konetta, aina historiallisista potkurikoneista huippumoderneihin hävittäjiin.

Näytöksen ohjelma

16.00 Varjoliitoesitys

16.20 Yleisilmailu esittäytyy: Suomen Ilmailuliitto on yleisilmailun kattojärjestö. Sen toimialaa ovat moottorilento, purjelento, experimental-lentotoiminta, ultralento, riippuliito, varjoliito, kuumailmapallolentäminen, laskuvarjourheilu, ja lennokkitoiminta. Lentonäytöksessä suomalaisia esityslentäjiä edustaa Arctic Eagles -ryhmä.

16.50 Super Puma ja Dornier 228 edustavat näytöksessä viranomaislentotoimintaa. Ranskalaisvalmisteiset Super Pumat ovat olleet tärkeä osa Rajavartiolaitoksen pelastustoimintaa jo kolme vuosikymmentä. Laivue suorittaa kopterista meripelastusesityksen, jos operatiivinen tilanne sen sallii. Toinen vartiolentolaivueen kahdesta saksalaisvalmisteisesta Dornier SO-228 -valvontakoneesta osallistuu esitykseen. Koneita käytetään merialueiden rajavalvontaan ja ympäristövalvontaan.

17.10 NH90 on maavoimien kuljetuskopteri. Se toimii tarvittaessa koko valtakunnan alueella ja siirtää sekä joukkoja että materiaalia.

17.20 VL Viima on Valtion lentokonetehtaan valmistama kaksitasoinen koulutuslentokone. Se oli palveluskäytössä 1930-luvulta aina 1950-luvun loppuun.

17.40 Arctic Eagles edustaa suomalaisten esityslentäjien perintöä lentonäytöksessä. Ohjelmassa on tiiviitä osastomuotoja ja näyttäviä soololentoja. Jäsenet ovat kokeneita harraste- ja ammattilentäjiä, jotka ovat menestyneet myös kilpataitolennossa.

18.00 Douglas DC-3 on legendaarinen kaksimoottorinen matkustajakone. Se suunniteltiin aluksi nukkumiskäyttöön, mutta muutettiin pian matkustajakoneeksi. Toisen maailmansodan jälkeen koneita myytiin halvalla – myös Suomeen. Suomen taivaalla ajoittain nähtävää DC-3:a operoi ja huoltaa vapaaehtoistyöllä DC-yhdistys ry.

18.10 ATR Norra on Nordic Regional Airlinesin käytössä oleva lyhyille matkoille soveltuva potkuriturbiinikone.

18.20 Finnair A350 on pitkien matkojen laajarunkokone. A350:n näytöslento on harvinaista herkkua. Miehistö on harjoitellut sitä tammikuun puolivälissä Finnair Flight Academyyn saapuneella simulaattorilla.

18.40 Super Hornet -muodostelma: Boeing F/A-18E Super Hornet on yhdysvaltalaisvalmistajan ehdokas Suomen seuraavaksi hävittäjäksi. Se on mukana puolustusministeriön HX-hävittäjähankkeessa, jossa etsitään korvaajaa vuodesta 2025 lähtien ilmavoimien Horneteille.

18.55 Red Arrows on maailman parhaita taitolentoryhmiä. Luvassa on huippuluokan taitolentoa yhdeksän koneen muodostelmassa. Red Arrowsin esityslentäjät ovat Brittien Kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon- ja Tornado-lentäjiä. Palvelusaika ryhmässä on tavallisesti kolme vuotta. Red Arrowsin komentaja on Wing Commander Martin Higgins, ja muodostelman johtaja, eli Red 1, Squadron Leader David Montenegro.

19.25 Eurofighter Typhoon on Britannian hallituksen ja BAE Systemsin ehdokas Suomen seuraavaksi hävittäjäksi. Se on kaksimoottorinen monitoimihävittäjä. Lentonäytöksen Typhoonin ohjaaja on vuoden 2017 RAF Typhoon Display Teamin esityslentäjä, Flight Lieutenant Ryan Lawton.

19.40 Fouga CM 170 Magister -suihkuharjoituskoneet saapuivat ensimmäistä kertaa Suomeen vuosien 1958 ja 1959 vaihteessa. Mallin avulla koulutettiin sekä varusmiehiä että kantahenkilökuntaa. Fouga Magisterin korvaajaksi valittiin englantilainen BAE Hawk -harjoitushävittäjä. Viimeinen Suomen ilmavoimien Fouga-lento lennettiin 19. joulukuuta 1988. Esityskone ei ole ilmavoimien käytössä.

20.00 Saab 35 ”Draken” seurasi Tunnan -hävittäjää 1950-luvun alussa. Draken on Suomen ilmavoimien ensimmäinen torjuntahävittäjä, joka kykeni toimintaan kaikissa sääoloissa. Näytöksessä nähtävä Draken ei ole ilmavoimien käytössä. Drakenit korvattiin Horneteilla 1990-luvulla.

20.10 Gripen, muodostelma ja soolo: Saab JAS 39 Gripen on Saab AB:n vaihtoehto Suomen seuraavaksi hävittäjäksi. Luvassa on muodostelma- ja soololentoa.

20.30 Ilmavoimien F/A-18 Hornet -sooloesityksen lentää kapteeni Tapio Yli-Nisula Lapin lennostosta. Ilmavoimien Hornet-esityslentäjän kunniatehtävä on kiertävä. Yli-Nisula on rakentanut tämän vuoden ohjelmansa viime vuoteen tukeutuen. Mukana on kuitenkin myös uutta. Hornetit poistuvat palveluskäytöstä vuodesta 2025 lähtien.

20.40 Midnight Hawks on Suomen ilmavoimien esiintyvä taitolentoryhmä. Kalustonaan ryhmä käyttää BAE Hawk -harjoitushävittäjiä. Ryhmän nimi viittaa suomalaiseen keskiyön aurinkoon. Lentävässä kokoonpanossa on neljä Hawk-lennonopettajaa. Lentueen päällikkönä toimii kapteeni Marc Fuss. Osasto juhlii tänä vuonna 20-vuotista historiaansa.

Järjestäjä ilmoittaa varaavansa oikeuden muutoksiin. Ohjelma päivittyy myös Ilmailumuseon sivuille.

Video: Brittien Kuninkaallisten ilmavoimien Red Arrows -taitolentoryhmän näytös Kaivopuistossa

 

Video: Finnairin A350- laajarunkokone Kaivopuistossa

 

Video:Legendaarinen Red Arrows -taitolentoryhmä päästi Matin hävittäjän ohjaimiin.

Video:Finnairin lentäjä: luvassa kuviolentoa ja tulevaisuuden matkustajakone.

Video:Super Hornet saapui Helsinkiin.

Video:Ilta-Sanomat lensi legendaarisella koneella. Katso, minkälainen kone on DC-3.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?