Suora lähetys perjantaina klo 14: Kaivopuiston ilmailunäytös on historiallisen hulppea – IS listasi tärpit tapahtumaan - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Suora lähetys perjantaina klo 14: Kaivopuiston ilmailunäytös on historiallisen hulppea – IS listasi tärpit tapahtumaan

Huipputaitolentäjät esiintyvät perjantaina 9.6. Helsingin Kaivopuistossa. ISTV välittää ainutlaatuisen tapahtuman suorana lähetyksenä. Voit katsoa myös koneiden saapumista Helsinkiin suorana torstaina iltapäivällä.

6.6.2017 16:37 | Päivitetty 7.6.2017 15:55
  • Kaivopuiston ilmailunäytökseen 9.6. odotetaan kymmeniätuhansia ihmisiä Kaivopuiston rannoille Helsinkiin. Kyseessä on ilmaistapahtuma. Ohjelmaa on perjantaina kello 16-21.

  • ISTV välittää tapahtuman suorana lähetyksenä jo klo 14 alkaen.

  • Koneita saapuu Helsinkiin torstaina 8.6. ISTV lähettää suoran lähetyksen lentokentältä noin kello 13.30 alkaen.

Helsingin Kaivopuiston ilmailunäytös sisältää useita erikoisuuksia ja harvinaisuuksia. Kyseessä on Suomen historiassa poikkeuksellisen suuri ilmailutapahtuma.

Viimeksi Kaivopuistossa seurattiin ilmailunäytöstä vuonna 1970. Paikalla oli silloin myös legendaarinen brittitaitolentoryhmä Red Arrows. Perjantaina ryhmä on jälleen Helsingissä.

Kaivopuiston ilmailunäytöksen tuottaja Ilkka Kangastalo jakoi vuoden 1970 näytöksessä ohjelmalehtisiä. Nyt, 47 vuotta myöhemmin, hän seisoo jälleen Kaivopuistossa ja ohjaa tapahtuman rakennustöitä.

– Täällä nähdään ehkä hienoin kattaus, mitä Suomessa lentonäytöksessä on ollut – ja tulee vähään aikaan olemaan, Kangastalo summaa.

Näytöksen tasokkainta antia tulee todennäköisesti olemaan juuri brittiläisen Red Arrowsin näytös kello 18.55. Suomen ilmavoimien taitolentoryhmä Midnight Hawks esiintyy puolestaan noin kello 20.40 ja siviilitaitolentäjien Arctic Eagles kello 17.10.

Harvinainen näytöslento on luvassa myös kello 18.20, kun Finnairin Airbus A350 -matkustajakone ylittää näytöslentoalueen.

– Ymmärtääkseni näytöslentoa on harjoiteltu ahkerasti simulaattorissa, Ilkka Kangastalo kertoo.

Koko ohjelman voit tarkistaa täältä.

Ilmailunäytöksen tuottaja Ilkka Kangastalo jakoi Kaivopuistossa ohjelmalehtisiä, kun Red Arrows esiintyi Helsingissä vuonna 1970.­

Kaikki koneet lentävät Kaivopuiston rantaa koillisesta Harakka-saaren yli. Lentolinja kulkee Kruunuvuorenselältä Pihlajasaaren edustalle, keskeltä Harakkaa.

Näytöslentoja voi seurata koko Kaivopuiston ranta-alueelta aina Hernesaareen saakka. Tapahtumakeskus telttoineen sijaitsee Ison Puistotien varrella Kylpylänaukiolta Kaivohuoneen suuntaan.

Tapahtumakeskuksen viereen on jo noussut Eurofighter Typhoon -malli.

Eurofighter Typhoon -mock-up on jo pystyssä Helsingin Kaivopuiston rannassa. Työmiehet saapuivat Britanniasta.­

Typhoon on yksi viidestä Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajaksi harkittavasta koneesta. Puolustusministeriön HX-hävittäjähankkeessa harkittavista koneista paikalla ovat myös Boeing Super Hornet ja Saabin Jas Gripen. Tapahtuma-alueelle nousee yhteensä parikymmentä ilmailualan toimijoiden telttaa.

Tapahtumassa jaetaan yhteensä 20 000 paria korvatulppia. Omat kuulosuojaimet kannattaa kuitenkin ottaa mukaan.­

Kangastalo ohjeistaa yleisöä tuomaan mukanaan myös korvatulppia. Lisäksi matkaradio on hyödyllinen varuste, koska tapahtuman selostus tulee Metro FM:n taajuudelta 95.2 ja verkosta.

Verkkoyhteydet voivat katkeilla, sillä paikalle odotetaan tuhansia katsojia. Alueella on voimassa myös drone-lennätyskielto.

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettävä ilmailunäytös alkaa Helsingin Kaivopuistossa kello 16. Tapahtumakeskus on avoinna kello 10–22. ISTV:n suora lähetys alkaa kello 14.

Kaivopuiston ranta-alueelta on suora näkymä näytösalueelle meren ylle.­

Juttua päivitetty 7.6. klo 9.37. Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, tapahtuma-alueelle tuleva F35-hävittäjäsimulaattori ei ole yleisölle avoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?