Jättitutkimus suomalaisista ammateista: Poliisi on nyt arvostetuin – katso, miten pärjäät 457 ammatin listalla

Turvallisuus- ja hoiva-alan ammattilaiset valloittivat kärkisijat IS:n arvostustutkimuksessa.

13.5.2017 7:41 | Päivitetty 15.5.2017 7:48

IS tutki eri ammattien arvostusta verkkokyselyllä, johon vastasi yhteensä tuhansia is.fi:n lukijoita. Vastaaja pystyi valitsemaan useita ammatteja, joita arvostaa. Ykkössijalla tutkimuksessa oli poliisi, jonka valitsi 75 % vastaajista.

Yllä olevalla videolla kuvaa poliisien koulutuksesta Tampereen Poliisiammattikorkeakoulussa.

 Rosvot eivät kauheasti arvosta meidän työtä.

Ilta-Sanomien tutkimus on linjassa aiempien arvostustutkimusten kanssa. Muun muassa Suomen Kuvalehti on 1990-luvulta asti tutkinut ammattien arvostusta. Lääkärit, palomiehet ja opettajat ovat perinteisesti pärjänneet tutkimuksissa hyvin. Poliisi on vuosien aikana noussut tasaisesti kohti kärkeä ja nousi nyt ensimmäistä kertaa ykköseksi. Myös poliisin päällystö- ja alipäällystötittelit, komisario ja ylikonstaapeli olivat tutkimuksessa korkealla: sijalla 16. Muita esimiesammatteja ei aivan tutkimuksen kärjestä löydy.

Jos alla oleva taulukko ei näy, katso se tästä.

Turvallisuus- ja hoiva-ala näkyy lähes kaikilla kärkisijoilla tutkimuksessa. Myös opettajia ja lastenhoitajia arvostetaan korkealle. Myös lentokoneiden kapteenit ja perämiehet, lennonjohtajat, kirvesmiehet ja professorit sekä jätteiden kerääjät ja lajittelijat olivat top-50:ssä.

Häntäpäässä tutkimuksessa olivat panttilainaajat. Ihmiset arvostivat vähän myös kasinopelinhoitajia, malleja, ennustajia ja monia johtajia.

Poliisiylijohtaja: ”Nöyrän kiitollinen olo”

– Tosi positiivinen uutinen. Saatiin tulos, joka tukee tutkimustulosta myös luotettavuustutkimuksesta, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen iloitsee.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen uskoo ammattitaidon olevan yksi syy poliisin arvostukseen.

Kolehmainen viittaa syksyllä ilmestyneeseen sisäministeriön poliisibarometriin. Sen mukaan jopa 96 % vastaajista luottaa poliisiin paljon tai erittäin paljon.

– Kyllä tässä nöyrän kiitollinen olo on, että näin ollaan onnistuttu.

Poliisiylijohtaja arvelee, että syitä menestykselle on monia. Hän uskoo, että suomalaista poliisia on helppo lähestyä ja poliisi koetaan osaksi yhteisöä.

– Poliisin arvostus rakennetaan perustyössä hälytyspartioissa, liikennevalvonnassa, rikostukinnassa ja lupatiskillä.

Poliisiammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Petri Alkiora on samaa mieltä.

– Ihmisläheinen lähipoliisitoiminta ja ammattitaitoisuus rakentaa kuvaa poliisista.

Julkisuus muun muassa tosi-tv:ssä on ollut apuna rekrytoinnissa.

– Näkyvyys mediassa ja verkkoympäristössä on tärkeää. Se pitää vaihtoehdon mielessä, Alkiora sanoo.

Poliisikoulussa opiskeleva Heidi Häkli sanoo, että yksi syy poliisiksi hakeutumiseen oli nimenomaan ammatin arvostus.

– Tuntuu hyvältä valmistua ammattiin, jonka ihmiset kokevat arvostetuksi. Poliisina voi olla ihmisten apuna elämän vaikeissa tilanteissa.

Heidi Häkli on Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtaja.

Poliisiammattikorkeakoulun opettaja, ylikonstaapeli Heli Jalander kertoo olevansa ylpeä arvostustutkimuksen tuloksesta. Vaikka Jalanderin kentällä olemisesta on jo tovi, hän tunnistaa silti kansalaisten arvostuksen.

– Totta kai arvostus näkyy, se on aina näkynyt, Jalander sanoo.

Hän uskoo, että nimenomaan apua saava kansalainen arvostaa poliisia.

Arvostavatko rosvot poliisia Suomessa?

– En tunne heitä kovin läheisesti. Voisin kuvitella, etteivät ainakaan niin paljon kuin normaalit kansalaiset, Jalander hymyilee.

EDIT: Jutun taulukkoa korjattu 15.5.2017 kello 7.39. Korvattu kahteen kertaan ollut ammatti: Lentokoneen kapteeni ja korvattu se puuttuneella: suojelutyöntekijällä.

Ylikonstaapeli Heli Jalander opettaa poliisiopiskelijoita Poliisiammattikorkeakoulussa.

Näin tutkittiin

Ilta-Sanomat selvitti 28.–30.4.2017 eri ammattien arvostusta verkkokyselyllä. Kyselyssä pyydettiin vastaajaa yksinkertaisesti vastaamaan kunkin ammatin kohdalla, arvostaako kyseistä ammattia vai ei.

Mukana oli 457 eri ammattia. Jokaiseen ammattiryhmään mielipiteensä kertoi vähintään 1 180 vastaajaa. Kärkiammattien osalta vastaajia oli huomattavasti enemmän, 2 900–5 090.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?