Venäläispartio yllätti täysin Risto Kiiskilän ja raahasi mukaansa – kuulustelija räjähti raivosta kuultuaan vangin rehellisen vastauksen

Risto Kiiskilä seisoi yksin eteentyönnetyssä vartiopaikassa Vuosalmella heinäkuussa 1944. Se oli yksinäisyydessään kammottava paikka. Yhtäkkiä takaa kuului ääni: hän huomasi katsovansa venäläisen konepistoolin piippuun.

11.5.2017 9:32

Heinäkuussa 1944 Vuosalmella oli taisteltu raskaasti jo pitkään. Suurtaistelu oli asteittain laantumassa, kun jalkaväkirykmentti 57:n sissiosasto määrättiin etulinjaan 13. heinäkuuta. Osasto otti asemat kumpuilevasta metsästä niin, että etuvartio jätettiin kumpareen sille puolelle, jossa vihollisen tiedettiin olevan. Muu joukko jäi toiselle puolelle.

Risto Kiiskilä meni etuvartioasemaan yksin. 92-vuotias tamperelainen veteraani kertoo, miten hän joutui siihen mennessä ylivoimaisesti pahimpaan paikkaansa rintamalla.

– Se oli aika kammottavaa, kun ei taakse nähnyt yhtään. Tiesin, että vihollinen on edessä. Meillä oli määräys ammuskella silloin tällöin, että vihollinen näkee asemien olevan miehitettyinä, Kiiskilä kertoo 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

– Olin siinä ollut ehkä tunnin verran yksinäni, kun kuulin ääntä takaani. Luulin, että sieltä tulee suomalainen ottamaan yhteyttä.

Se oli kammottava näky. Tulija ei suinkaan ollut suomalainen vaan kolmen metrin päässä seisoi venäläinen partio. Konepistoolit osoittivat suoraan Kiiskilään.

Yksinäinen vartiomies kesällä 1944. Kuvituskuva.

Alikersantilla oli kivääri, mutta se osoitti ihan toiseen suuntaan. Mitään ei ollut tehtävissä. Kiiskilä joutui vangiksi. Hän oli täysin partion armoilla.

– Rintamalla oli paljon mietitty kohtaloa, että kaatuuko, haavoittuuko vai joutuuko vangiksi. Vangiksi joutuminen oli aina tuntunut pahimmalta kohtalolta.

– Sen voin sanoa vielä nytkin, että se oli elämäni pisin sekunti, kun ymmärsin mistä oli kysymys. Vieläkin se tulee uniin. Se oli niin järkyttävä kokemus.

Venäläiset veivät Kiiskilän omiin asemiinsa. Hänen kertomansa mukaan taskut tyhjennettiin arvotavaroista. Ensimmäinen kuulustelu tapahtui heti etulinjan tuntumassa Vuoksen rannassa. Kivinavetan kellariin tuli venäläinen majuri ja tulkiksi virolainen mies.

Keskustelu alkoi kevyessä hengessä, mutta tiukkeni pian. Majuri kysyi, kuuluuko Kiiskilä Suojeluskuntaan. Hän vastasi myöntävästi: hän oli kuulunut Suojeluskunnan poikaosastoon.

– Majuri oikein räjähti. Se antoi minulle päin turpia niin että veri lensi ja lähti sitten pois. Ei pystynyt jatkamaan kuulustelua.

– Siinä ei pantu mitään muistiin. Sen jälkeen minä en tiennytkään Suojeluskunnasta mitään, vaikka sitä monta kertaa kysyttiin.

Risto Kiiskilä joutui sotavankeuteen syvälle Neuvostoliittoon. Paikka vaihtui vankileiriltä toiselle. Hän palasi Suomeen rauhan tulon jälkeen syksyllä 1944. Kuuntele Kiiskilän haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta.

100 tarinaa sodasta -sarjassa on kerrottu aiemminkin sotavankeudesta. Sotamies Ahti Jokinen haavoittui ja joutui vangiksi Kannaksella kesällä 1944. Kuuntele haastattelu alla olevalta videolta.

Kuuntele lisää mielenkiintoisia tarinoita sotavuosilta alla olevilta videoilta. Niilo Ala-Heikkilä oli sotilaspoliisina Elisenvaaran asemalla kesällä 1944. Vihollisen pommitus osui suoraan evakkojuniin.

Partisaanit tekivät raa’an iskun Savukoskella Seitajärven kylään heinäkuussa 1944. Paavo Saviaro oli yksi sotilaista, joka näki hirvittävät tuhot ja lähti takaa-ajoon.

Pekka Pakkala kuului ”Tuntemattoman sotilaan rykmenttiin” eli JR 8:aan. Perääntymisvaiheen taistelussa Pakkala sai tulta kohti yllättävästä suunnasta: oma mies ampui.

Väinö Leppänen kuului tulenjohtueeseen, joka pysäytti peräkkäiset vihollishyökkäykset Laatokan Karjalassa kesällä 1944. Kuuntele alla olevalta videolta, miten taistelu eteni.

Lauraliisa Pitkänen palveli ilmavalvontalottana. Yleensä lotille ei annettu asetta, mutta yksi tilanne teki poikkeuksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?