Suomi 100 vuotta: Lentävä suomalainen Minissään - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Suomi 100 vuotta: Lentävä suomalainen Minissään

Ilta-Sanomat esittelee tänä vuonna autoja, joista kukin on ilmentänyt Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniä. Vuorossa legendaarinen Morris Mini.

5.5.2017 6:22

Vuonna 1959 päivänvalon nähnyt Mini oli vallankumouksellinen tuote – automallina se on kestänyt aikaa paremmin kuin mikään muu ikätoverinsa, ja konseptina ehkä parhaiten koko autoilun historiassa.

Useilla eri merkeillä – muun muassa Austin, Morris, Mini, Riley –nimillä valmistettu Mini on yksi historian tärkeimmistä automalleista. Tullessaan markkinoille se mullisti koko autoilun konseptin: itsekantavalla korilla varustettu, etuvetoinen ja kääpiökokoinen Mini tarjosi istumapaikat neljälle henkilölle huolimatta siitä, että se olisi todennäköisesti saatu mahtumaan saman vuosimallin Cadillacin tai Buickin tavaratilaan kokonaisena.

Pienestä koosta ja pienistä pyöristä huolimatta Mini oli erinomainen ajettavuudeltaan: sen piskuisen moottorin koko kapasiteetin pystyi käyttämään hyväkseen, sillä auton alusta oli hienosti ajan tasalla.

Morris Mini Cooper S 1300.

Suomessa Minin merkittävyys ei liity niinkään myyntimääriin vaan sen moottoriurheilusaavutuksiin. Yksi suomalaisten rallikuskien valtakausista osuu 1960-luvun lopulle, jolloin Timo Mäkinen ja Rauno Aaltonen dominoivat kurarännejä ja välillä asvalttikisojakin pienellä ja piskuisella brittiautolla.

Näiden legendojen vanavedessä suomalaiset saivat maineen voittamattomina kilpakuljettajina, joita kutsuttiin nimellä Flying Finns eli Lentävät suomalaiset. Heidän vanavedessään rallista innostuivat sellaiset nimet, kuten Hannu Mikkola, Ari Vatanen, Timo Salonen… ja monet muut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?