Täältä alkoi talvisota: Mainilan laukaukset pamahtivat tälle pellolle

Marraskuussa 1939 neuvostoliittolaisen rajakylän pellolle ilmestyi seitsemän outoa räjähdyskuoppaa. Nykyisin kylästä löytyy vaatimaton muistomerkki Mainilan laukauksille.

Mainilan laukauksista kertoo tämä yksinkertainen muistomerkki venäläisessä Mainilon kylässä.

14.4.2017 8:24

Sanapari Mainilan laukaukset on suomalaisille niin kiinteä osa kansallista muistiamme, että jopa nuoremmat sukupolvet oppivat sen nopeasti. Ilmauksesta on tullut myös paljon käytetty vertauskuva, jota voidaan yhä nykyisinkin käyttää puhuttaessa monenlaisista sotaan liittyvistä lavastuksista ja informaatiosodankäynnistä.

Esimerkiksi Krimin kaappauksen ja Itä-Ukrainan sodan aikana on syntynyt monta kertaa mielikuva, että Moskovalla on yhä käytössään se sama lavastuskäsikirja, jonka avulla Suomikin yritettiin aikanaan saada näyttämään talvisodan aloittajalta.

Vasta Neuvostoliiton romahtaessa Venäjälläkin alettiin tunnustaa laajemmin, ettei Suomi ampunut Mainilan tykinlaukauksia eikä tappanut neljää neuvostosotilasta pienen rajakylän pellolle marraskuun 26. päivänä 1939. Kuvaavaa kuitenkin on, että yhä edelleenkin Venäjältä löytyy tahoja, jotka uskovat Suomen syyllisyyteen Mainilassa – tai jotka yrittävät tarkoituksella saada ainakin muut uskomaan näihin väitteisiinsä internetissä.

Mutta millaista elämä on nykyisin Mainilan kylässä, jonka kohdalla Suomen ja Neuvostoliiton raja teki aikanaan pienen mutkan siten, että tuolloinen vanha inkeriläiskylä työntyi kohti Suomea ikään kuin sormella osoittaen?

Sijaintinsa puolesta Mainila oli siis ihanteellinen paikka kaikenlaisille provokaatioille ja rajaloukkauksille, joten ei ole ihme, että neuvostojohto valitsi juuri tämän seudun lavastuksensa näyttämöksi.

Rajajoen yli Mainilassa kulkeva silta räjäytettiin jatkosodassa. Suomalaisia sotilaita ylittämässä jokea hyökkäyksen edettyä Mainilaan.

Talvisodan alkaessa Mainilassa oli nelisenkymmentä taloa, ja Suomen raja kulki vain vajaan kilometrin päässä kylästä. Rajalinjana toimi Rajajoki, joka tunnetaan myös Siestarjokena tai venäläisittäin Sestra-jokena (suom. Sisar, sisko).

Mennyttä maisemaa on vaikea kuvitella nykyihmisen silmin. Satunnaiselle kulkijalle ei tulisi mieleenkään, että nyt ollaan entisellä rajaseudulla ja legendaarisella historian näyttämöllä. Kaikki helposti näkyvät merkit entisestä rajasta ja vanhasta Mainilan kylästä ovat aikaa sitten kadonneet.

Venäläislähteistä käy ilmi, että Mainilassa oli Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen enää vain yksi pysyvästi kirjoilla ollut asukas, mutta nykyisin puhaltavat uudet tuulet. Vuonna 2010 Mainilan asukasluku nousi jo yhdeksään, ja täällä hetkellä kylässä on useita kymmeniä, ellei jopa satoja kesäasukkaita, joista monet viettävät huvilallaan talvetkin.

Mainilaan huvilakylän uudet asukkaat viimeistelevät talojaan. Kylän legendaarinen historia ei ole läheskään kaikille tuttu.

Mainilan laukausten näyttämönä olleen pellon laidalle on noussut vastikään varakkaiden venäläisten datshakylä, jonka taloista osa on jo valmistunut, mutta monia vasta viimeistellään. Venäläiseen tapaan pääosa huvila-asutuksesta kätkeytyy korkean aidan taakse, jonne sivullisilla ei ole noin vain asiaa.

Huvilakylän portinpielessä oleva kyltti kertoo, että ollaan Mainilossa, mikä on kylän venäjänkielinen nimi. Lisäksi on annettu paikan tarkempi osoite: Ulitsa Vesennjaja – Kevätkatu.

Kun Ilta-Sanomat vieraili Mainilassa viime kesänä, huvilakylän raitti oli hyvin hiljainen. Monessa talossa olivat rakennustyöt yhä meneillään, ja yhteen taloon rakennusmiehet olivat tuoneet juuri uuden lastin tarvikkeita.

Kysymykset Mainilan laukauksista herättivät paikalla olleissa joko päänpudistelua tai viittilöintiä kauemmaksi pellon suuntaan, sillä joku sanoi kuulleensa, että siellä olisi jokin sotaan liittyvä muistomerkki. Mutta läheskään kaikki eivät tuntuneet tietävän tai välittävän uuden asuinpaikkansa historiasta yhtään mitään.

Entinen Mainila on venäjäksi Mainilo. Uuden datshakylän Ulitsa Vesennjaja eli Kevätkatu.

Kunnes eteen tuli kodikkaan oloinen punainen talo, jonka vielä keskeneräistä pihaa laittoi kuntoon pirteä, mutta selvästi jo iäkkäämpi naishenkilö. Olisikohan hän sitä sukupolvea, jolle Mainilan laukaukset – tai Mainilan välikohtaus, kuten venäläiset sanovat – merkitsisi muutakin kuin kaukaisia kuulopuheita?

– Tiedän totta kai, että Mainilan kylä liittyy talvisodan syttymiseen, sillä oma isäni joutui aikanaan komennetuksi mukaan Suomen kampanjaan, Nina Belapko vastaa oitis.

Nina Belapkon isä komennettiin 1939 sotimaan talvisotaan. Nyt hänen tyttärenperheellään on uusi huvila Mainilan kylän entisellä pellolla, vain muutaman sadan metrin päässä laukausten muistomerkiltä.

Kun Ivan-isä joutui talvisotaan, pikku-Nina oli vain muutaman vuoden vanha. Perhe asui tuolloin Pihkovan alueella, lähellä Viron ja Latvian rajoja, joten tuolloin heillä itsellään ei ollut minkäänlaista sidettä Mainilaan.

Sittemmin Nina oppi tietämään, että Mainilan kylässä oli tapahtunut marraskuun loppupäivinä 1939 jotain, josta neuvostopropaganda syytti ”sotahullua Suomea” ja jonka vuoksi isäkin oli joutunut rintamalle. Mutta sitä hän ei olisi tietenkään osannut arvata, että jonain päivänä hän itse asuisi vielä tyttärenperheensä kanssa juuri sillä samaisella pellolla, josta tehtiin talvisodan muodollinen syy.

Talvisodasta pienen tytön mieleen jäi alituinen pelko isän hengen puolesta ja se, että tuon talvena oli kovat pakkaset.

– Muistan yhä sen, kuinka pelkäsin, että isä paleltuu ja rukoilin auringolta, että se paistaisi ja lämmittäisi isää sodassa, Belapko kertoo.

Liekö ollut tytön rukousten ansiota se, että isä palasi elossa kotiin Suomen kampanjasta – kuten Neuvostoliitossa silloin talvisotaa kutsuttiin. Isä ei kuitenkaan koskaan puhunut sotatapahtumista tarkemmin, eikä tytär niistä myöskään kysellyt.

– Ne olivat niin rankkoja kokemuksia, ettei niistä haluttu puhua. Ja kun suuri isänmaallinen sotakin oli viimein ohi, niin kaikki halusivat vain unohtaa ja aloittaa uuden elämän, hän kuvailee.

 Talvisodasta pienen tytön mieleen jäi alituinen pelko isän hengen puolesta ja se, että tuon talvena oli kovat pakkaset.

Aivan kokonaan ei Mainilassa ole talvisodan historiaa unohdettu, mutta satunnainen kävijä saa kysyä usealta kyläläiseltä ennen kuin löytyy se oikea pikkutie, joka vie Mainilan laukausten muistomerkin luokse.

Kyse on vaatimattomasta puupölkystä, joka on tuettu pellon laidalle kivien väliin. Salon päähän on asetettu Suomen ja Neuvostoliiton pienoisliput, ja punaisessa laatassa lukee venäjäksi lakoninen teksti:

”Tässä entisen Mainilan kylän paikalla kajahtivat 26. marraskuuta 1939 laukaukset, jotka johtivat neuvostoliittolais-suomalaisen sodan alkamiseen 1939–40.”

Kyltin sanamuoto on selvästikin hiottu tarkkaan, sillä siinä ei oteta kantaa siihen, kuka kyseiset laukaukset ampui. Ja sitä paitsi sehän on juuri niin, että laukaukset nimenomaan ”kuuluivat” – siitä on olemassa jopa suomalaisten sotilaiden kertomuksia.

Ilta-Sanomat kertoi Mainilan laukauksista ja Suomen vastausnootista 29.11.1939.

Hieman myöhemmin suomalaiset tähystäjät näkivät tarkkailupaikaltaan Somerikon mäeltä, että Mainilan pelloille oli ilmestynyt seitsemän räjähdyskuoppaa, joiden kohtalokasta merkitystä he eivät silloin tajunneet.

Mutta jo samana sunnuntai-iltana tuli Moskovasta nootti, jonka mukaan Suomen puolelta oli ammuttu Mainilan kylään seitsemän tykinlaukausta, joiden seurauksena surmansa oli saanut kolme rivisotilasta ja yksi aliupseeri. Tämän lisäksi ilmoitettiin, että seitsemän rivimiestä ja kaksi päällystöön kuulunutta oli haavoittunut.

Puolustusvoimat kuljetti ulkomaalaisia lehtimiehiä Suomen puolelle rajaa, katsomaan mitä Mainilassa tapahtui.

Mainilan vaatimatonta laukausmuistomerkkiä katsellessa huomio kiinnittyy väkisinkin siihen, että siinä ei ole lainkaan viitattu laukausten ilmoitettuihin kuolonuhreihin puhumattakaan siitä, että heidän nimensä olisi listattu. Väitettyjen uhrien nimiä ei ole löytynyt yhdestäkään neuvostoarkistosta eikä ole löytynyt myöskään merkintää siitä, että puna-armeijan miesvahvuuteen olisi kirjattu tuolta päivältä muutoksia.

 Kenenkään ei oikeastaan haluta muistavan saati sitten ymmärtävän, mitä oikeasti tapahtui.

Aluksi Suomessa luultiin, että Mainilassa olisi tapahtunut puna-armeijan omissa harjoituksissa jokin onnettomuus, josta yritettäisiin vierittää syy Suomelle. Mutta jos kuolleita ja haavoittuneita olisi todellisuudessa tullut, vaikkapa vain omissa harjoituksissa, niin eikö neuvostopropaganda olisi ottanut heistä kaiken irti? Tai eikö viimeistään nykyisessä Venäjän patriotismin aallossa ”Mainilan marttyyrien” nimet olisi kaivettu jo esiin ja heille olisi rakennettu näyttävä muistomerkki Moskovan rahoilla?

Nyt Mainilan laukausten muistomerkki näyttää juuri siltä millainen on koko talvisodan muisto Venäjällä: kenenkään ei oikeastaan haluta muistavan saati sitten ymmärtävän, mitä oikeasti tapahtui.

Jegor Jelizavetski esittelee Mainilassa jatkosodan aikana 1944 kaatuneiden neuvostosotilaiden hautaa, joka on vastikään kunnostettu.

Venäjällä on kuitenkin myös heitä, joihin virallinen propaganda ei ole koskaan uponnut. Yksi heistä on Jegor Jelizavetski, joka tajusi Mainilan laukausten todellisen luonteen jo kouluaikoina.

– Silloin oli jo vapaammat ajat, joten muistaakseni meille kerrottiin ihan avoimesti, että talvisodan aloittaja oli Neuvostoliitto. Sittemmin olen ottanut asioista myös itse selvää, kun muutimme tänne Mainilaan, Jelizavetski kertoo.

Jelizavetski esitteli IS:lle Mainilassa myös jatkosodan aikana 1944 kaatuneiden neuvostosotilaiden hautamuistomerkkiä, joka on vastikään kunnostettu siistiin kuntoon.

Tähän muistomerkkiin on listattu tarkasti kuolleiden nimet, ja yksi heistä on nimetty postuumisti jopa Neuvostoliiton sankariksi. Selvää on, että heidän tekemiään uhrauksia myös nyky-Venäjän on helpompi muistella kuin talvisodan tekosyyn lavastustaan.

Voit lukea lisää 1940-luvun dramaattisista ja kiinnostavista tapahtumista Ilta-Sanomien juhlalehdestä 1940-luku.

Kansallisarkisto on tallentanut tämän peitepiirroksen, jossa oletettu laukausten lähtöpaikka on merkitty havaintosuunnan 15-50 viereen.

Päämajaan saapunut sanoma Mainilan laukauksista. Asiakirja Kansallisarkiston kokoelmasta.

Suomalaissotilaat ihmettelivät ”saatanan monttuja”

Veteraanien perintö -sivustolta löytyy jääkäri Lauri Kulmalan värikäs muistelu siitä päivästä, kun Mainilan laukausten ääni kuului Suomen puolelle rajaa iltapäivällä 26. marraskuuta 1939.

Kulmala itse ei ollut enää tapahtumahetkellä vartiovuorossa. Tuoreet havainnot tekivät korpraali Toivo Hänninen ja jääkäri Unto Sundvall.

– Kello 13.00 saapui tilalleni jääkäri Sundvall, vihtiläinen työläispoika, jonka osaksi jäi havaintojen tekeminen Mainilan pelloille ilmaantuneista kuopista, joita hän tapahtuman varsin tuoreena ollessa nimitti ”saatanan montuiksi”. Myöhäisempi historiankirjoitus on nimittänyt niitä Mainilan laukauksiksi, Kulmala kuvailee kertomuksessaan, joka on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 1964.

Suomalaisten lähin tarkkailupiste oli Somerikon vartiotornissa, vajaan kilometrin päässä Mainilan pellolta. Näkyvyyttä sinä päivänä heikensi lumisade, mutta se ei ollut tapahtumahetkellä enää niin sakea, etteivätkö olennaisimmat yksityiskohdat olisi erottuneet.

Siinä vaiheessa, kun suomalaisilla ei ollut vielä tietoa Neuvostoliiton ilmoittamista kuolleista ja haavoittuneista, rajasotilaat eivät pitäneet koko tapahtumaa kummoisena, vaikka raportoivatkin kuuluneista räjähdysten äänistä. Myöhemmin Sundvall kuvaili nähneensä myös jotain epämääräistä liikettä kuoppien luona.

– Siellä seisoivat monttujen reunalla ihmettelemässä. Taisivat seisoskellessaan kuseksia!

Suomen puolella tiedettiin myös, että neuvostosotilaat olivat harjoitelleet lähistöllä jo varhemmin sinä aamuna – ja samaan aikaan suomalaisilla itsellään oli voimassa ankara ampumakielto, jota noudatettiin tiukasti sotaoikeuden pelko mielessä.

Aluksi Suomessa ajateltiin, että kyseessä oli ehkä puna-armeijan omissa kranaatinheitinharjoituksissa sattunut onnettomuus, mutta suomalaissotilaat epäilivät sitäkin selitystä tuoreeltaan.

– He olisivat hyvin nähneet 800 metrin päässä Somerikosta sijainneiden räjähdyskuoppien luona olleet ruumiit ja haavoittuneet tai ainakin näiden poiskuljetuksen, jos nootin mukainen murhenäytelmä olisi todella tapahtunut, jääkäri Kulmala korostaa muisteluissaan.

Suomi vastasi Vjatsheslav Molotovin noottiin jo 27. marraskuuta, ja Moskovan-lähettiläs Aarno Yrjö-Koskinen tyrmäsi Neuvostoliiton väitteet suorasanaisesti:

– Väittämänne rajaloukkauksen johdosta Suomen hallitus on kiireellisesti pannut toimeen tutkimuksen. Siinä on todettu, että Suomen puolelta ei ole suoritettu kirjelmässänne mainittua tykinlaukausten ampumista.

Neuvostoliitto lähetti vuorostaan 28. marraskuuta oman tylyn vastanoottinsa ilmoittaen, että se on ”pakotettu” irtautumaan maiden välisestä hyökkäämättömyyssopimuksesta. Kieltäessään syyllisyytensä Mainilan laukauksiin Suomi osoitti Moskovan mukaan ”syvää vihamielisyyttä Neuvostoliittoa kohtaan”, johti yleistä mielipidettä harhaan ja ivasi ammunnan uhreja. Viimeistään tässä vaiheessa kaikille kävi selväksi, ettei tämä jäisi pelkän sanasodan asteelle.

Puna-armeijan tykistö avasi tulen 30.11. kello 06.50.

Arja Paananen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?