Suomen kuuluisin pommikone JK-254 tuhoutui traagisessa onnettomuudessa 1944 – Paavo Pensamoa odotti järvellä painajaismainen näky

Aamuyöllä 1.7.1944 suomalaisten pommikoneiden ryhmä starttasi Onttolassa. Junkers-pommittaja JK-254 koki kovan kohtalon: se putosi pian startin jälkeen järveen Liperissä. Paavo Pensamo oli yksi sotilaista, jotka näkivät onnettomuuden hirvittävät jäljet.

30.3.2017 16:17

Onttolan kentältä Pohjois-Karjalasta operoivan Lentolaivue 44:n Junkers 88 -pommikoneet osallistuivat merkittävästi kesän 1944 ratkaisutaisteluihin. Kun Tali–Ihantalan suurtaistelu raivosi kesä–heinäkuun vaihteessa Kannaksella, suomalaiset kylvivät tonneittain pommeja neuvostojoukkojen hyökkäysryhmityksiin.

30.6.1944 Ilmavoimat teki suurimman hyökkäyksensä Portinhoikan tienhaaran alueelle 60 koneella. Koneet ehtivät hädin tuskin takaisin, kun ne saivat uuden käskyn. Aamuyöllä 1.7. kohteena olisivat vihollisen mies- ja kalustokeskitykset Ihantalassa.

Junkersit tankattiin ja pommit kiinnitettiin. Koneisiin määrättiin miehistöt. Tunnelma oli innostunut. Kentällä valmisteltiin myös syöksypommittajaa, jonka tunnus oli JK-254.

Siitä tulisi Ilmavoimien kuuluisin pommikone – mutta erittäin traagisesta syystä.

Pommituslentolaivue 44:n maahenkilökuntaan kuului myös radiosähköttäjä Paavo Pensamo, joka oli tullut laivueeseen toukokuussa 1944. Hänen tehtävänään oli mm. olla yhteydessä pommikoneisiin, jos niiden maaleihin tai reitteihin tulisi muutoksia.

Laivueella oli kova maine. Siellä oli useita Mannerheim-ristin ritareitakin. Yksikkö oli Pensamon mukaan hyvin yhtenäinen, tehtävistä riippumatta.

– Siellä jokainen tiesi hommansa. Ei ollut turhia pokkurointeja, Pensamo kertoo ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

Se tarkoitti myös sitä, että tappiot koettiin yhdessä ja ne otettiin raskaasti. Erityisen raskas hetki koettiin 1.7.1944. Ihantalaan pommituslennolle lähdössä ollut JK-254 joutui pahoihin vaikeuksiin.

 

 

 

Kyseisen syöksypommittajan valmiiksi laittaminen myöhästyi. Oli sovittu, että JK-254 lentäisi johtokoneen siivellä luutnantti Erkki Pinomaan ohjaamana. Se lähti vähän muiden koneiden jälkeen, mutta saavutti muodostelman.

Sitten tapahtui hirvittävä tapahtumasarja. Ilmeisesti alinopeudella lentänyt kone joutui muodostelman kovaan potkurivirtaan, menetti ohjattavuutensa ja kallistui syöksykierteeseen. Kukaan ei ehtinyt hypätä 1500 metrin korkeudesta.

Kone syöksyi jyrkässä kulmassa suoraan Liperin Rauvanlahden rantaveteen ja räjähti tulipalloksi. Pommit ja moottorit jatkoivat vauhdilla syvälle pohjamutiin. Ylös korkealle nousi savupatsas, joka näkyi muihin koneisiin.

Kukaan ei selviytynyt.

Tieto onnettomuudesta tuli Onttolaan. Paikalle pyydettiin kenttähenkilökuntaa raivaamaan hylkyä ja hakemaan sankarivainajia pois. Paikalla oli hirvittävä näky. Ruumiit olivat lentäneet kymmenien metrien päähän koneesta.

Pensamo pitää pienen tauon, kun hän kertoo tilanteesta liperiläisellä järvellä.

– Ei me niistä kavereista paljon löydetty. Kaikki oli hajonnut.

– Ämpäriin koottiin, mitä löydettiin.

JK-254:n onnettomuudessa kuolivat luutnantti Pinomaan (ohjaaja, s. 1918) lisäksi luutnantti Karl Bertil Lång (tähystäjä, s. 1920), korpraali Esko Vahvelainen (sähköttäjä, s.1924) ja korpraali Jorma Jouni Olavi Joutsenvirta (kk-ampuja, s. 1921).

Laivueen muut koneet palasivat Kannakselta takaisin tukikohtaan. Tehtävä oli onnistunut, mutta rivistä puuttui nyt neljä tuttua miestä.

Junkers 88 -syöksypommittaja Onttolan kentällä.

Junkerseja ostettiin Saksasta jatkosodan aikana.

Koneyksilöstä JK-254 tuli varsin kuuluisa vuosikymmeniä sodan jälkeen. Koneen hylyn palaset makasivat rantavedessä pitkään ennen kuin ne löydettiin uudelleen. Vuonna 2008 pommit räjäytettiin ja säilyneet palaset nostettiin ylös. Tämä operaatio on selostettu varsin seikkaperäisesti Rauno Suhosen kirjassa Kovan kohtalon pommikone JK-254 (Docendo 2014).

Moottori museoitiin ja se sijoitettiin näytteille Joensuuhun. Löytyneestä metallista tehtiin myös Junkers-merkkejä, joita on myyty vuosikausia sotien veteraanien hyväksi.

Sotaveteraani Paavo Pensamolla on painavaa sanottavaa siitä, mitä sota oikeasti on.

– Sota on hirvittävä onnettomuus. Siinä ei ole voittajia. Niin sanottu voittajakin on hävinnyt hirmuisen määrän.

– Aineellisista menetyksistä voidaan hakea sotakorvauksia, mutta kuvittele sitä ihmismäärää, mikä on mennyt. Niitä ei mikään sotakorvaus korvaa ei puolin eikä toisin.

Katso Paavo Pensamon haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta. Lisää 100 tarinaa sodasta -sarjan haastatteluja näet täältä.

Sarjassa on kerrottu myös aiemmin kesän 1944 kovista taisteluista. Heikki Mäntymaan oli mukana pienessä joukossa, jota uhkasi saarrostus. Viimeiset puolustajat pääsivät pois viime tipassa.

Esko Takala oli Kannaksella Ilmavoimien radioasemalla. Se joutui tykistön tähtäimeen yllättäen.

Vuosalmella Olli Hovin ryhmään tuli mies, joka pelkäsi liikaa. Hovi joutui tekemään kovan päätöksen.

Leo Merisalo sai tulikasteen Viteleessä 1944. Se oli todella kova paikka. Hyvä kaveri kaatui täysosumasta, ja Merisalo oli itsekin lähellä kuolemaa.

Viimeksi 100 tarinaa sodasta sarjassa on kuultu Ola Miettisen kertomus varomattomasta vartiomiehestä Itä-Karjalassa keväällä 1944. Hän joutui tarkka-ampujan tähtäimeen ja kuoli.

Harry Hellén kertoo, miltä sota näytti sotilassoittajan näkökulmasta. Hän oli mukana saattelemassa suomalaisjoukkoja Suursaaren valtaukseen keväällä 1942.

Myös koneen mahapuolella oli konekivääriampujan paikka.

Junkers Luonetjärvellä keväällä 1944.

1000 kilon pommeja Onttolan metsissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?