Puna-armeijan tankit vyöryivät kotipitäjään, kiväärimies sai tulikasteen talvisodan alussa - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Puna-armeijan tankit vyöryivät kotipitäjään, kiväärimies sai tulikasteen talvisodan alussa

Veikko Määttänen aloitti talvisodan vapaaehtoisena kiväärimiehenä. Hän puolusti omaa kotipitäjäänsä Ilomantsia.

22.1.2017 16:31

– Se on outo tunne. Kun ne rupeavat ampumaan pst-tykeillä ja konekivääreillä, se on kieltämättä outo tunne.

– Pojat sanovat sitä tulikasteeksi.

98-vuotias sotaveteraani Veikko Määttänen kertoo, miltä tuntuu joutua ensimmäistä kertaa taisteluun. Hän koki sen ensimmäisen kerran omassa kotipitäjässään Ilomantsissa. Hän oli 20-vuotias vapaaehtoinen. Vastassa oli tykistöä, panssarivaunuja ja armoton miesylivoima.

Kun talvisota alkoi 30. marraskuuta 1939, Neuvostoliitto onnistui yllättämään suomalaiset erityisesti yhdessä asiassa. Hyökkäys vyöryi koko itärajan leveydeltä kaikkien idästä länteen johtavien teiden suunnassa. Suomalaiset olivat olettaneet, että pohjoisen korpirintamilla vastassa olisi vähäisiä joukkoja. Toisin kävi.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa tilanteesta tuli todella paha. Sodan alussa suomalaisia oli vain noin tuhat.

– Vastassa olikin kokonainen divisioona. 18 000 miestä, Määttänen kertoo hirvittävästä epäsuhdasta.

  • Kuuntele Veikko Määttäsen koko kertomus talvisodan taisteluista jutun pääkuvana olevalta videolta. Saat sen auki klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Suomalaisia oli vastassa raskasta kalustoa.

Venäläisten Oinaansalmelle Ilomantsiin rakentamat asemat kuvattiin sodan jälkeen.

  • Puna-armeijan yleisesti käyttämä panssarivaunu talvisodassa oli T-26. Suomalaiset saivat niitä myös runsaasti sotasaaliiksi. Katso vaunun esittely alla olevalta videolta.

Veikko Määttänen taisteli ensin Möhkön suunnalla. Perääntyessään he räjäyttivät Möhkön sillan. Venäläiset valtasivat sillan toiselle puolelle jääneen vanhan ruukkimiljöön ja kaivautuivat sinne tankkeineen. Suomalaiset perääntyivät taaksepäin, mutta rintama saatiin pitämään loppusodan ajan.

Jatkosodassa Määttänen taisteli jalkaväkirykmentti 9:n riveissä kaukana Itä-Karjalassa Syvärillä. Hän haavoittui, mutta palasi takaisin rintamalle.

Sodasta vanhalla veteraanilla on painavaa sanottavaa.

– Se on suurin onnettomuus maalle ja ihmisille. Ei kukaan voi vihata enemmän sotaa kuin sellainen, joka on itse ollut siellä.

Lisää 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksoja voit katsoa alla olevilta videoilta. Kaikki tarinat löytyvät täältä.

Ilomantsilainen Reino Kurvinen joutui tarkka-ampujan tähtäimeen sota-aikana. Kuolema kulki hyvin läheltä. Katso tarina alla olevalta videolta.

Erkki Mäkilän ensimmäisiä kokemuksia rintamalta oli tykistön täysosuma korsuun. Kuuntele alla olevalta videolta, miten korsussa olleet suomalaiset säilyivät hengissä kuin ihmeen kaupalla.

Katso alla olevalta videolta Puolustusvoimien uutiskatsaus talvisodan ajalta. Kuvaa muun muassa Suomussalmelta Raatteen tieltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?