Näin Helsinki vallattiin 1918 – Tyyne Böök tallensi punaisten tappion - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Näin Helsinki vallattiin 1918 – Tyyne Böök tallensi punaisten tappion

Saksan Itämeren-divisioonan hyökkäys pääkaupunkiin huhtikuussa 1918 löi sinetin punaisten tappiolle sisällissodassa. Helsinkiläiskuvaaja seurasi tapahtumia lähietäisyydeltä.

20.1.2017 17:15 | Päivitetty 20.1.2017 17:51

Museovirasto avasi torstaina vapaaseen käyttöön 100 000 historiallista kuvaa, joiden joukossa on vaikuttavia dokumentteja Helsingin valtausoperaation dramaattisista päätösvaiheista huhtikuussa 1918. Nämä kuvat otti Tyyne Böök (1884–1968), helsinkiläinen ateljeekuvaaja, joka dokumentoi Helsingin valtausta aivan katutasolta.

Tyyne Böök aloitti uransa valokuvausliikkeen apulaisena vuonna 1899. Hän avasi oman valokuva-ateljeensa vuonna 1913 osoitteessa Siltasaarenkatu 6. Böök piti Helsingissä myös naisten alusvaate- ja koruommelkirjailuliikettä.

– Hän asui Ruotsissa 1940-luvun loppupuolen, ja meillä olevat alkuperäiset negatiivit on hankittu kokoelmiin 1990-luvulla Ruotsista, kertoo Museoviraston kuvakokoelmista vastaava yli-intendentti Ismo Malinen.

Böök on selvästi tajunnut dokumentoivansa historiallisia hetkiä. Huhtikuun 13. päivänä hän uskaltautui kameransa kanssa seuraamaan, kuinka antautuvat punaiset kohtasivat voittoisat saksalaiset Pitkälläsillalla. Ensimmäisissä kuvissa vain yksi punaisista heiluttaa valkoista lippua, muilla on vielä kiväärit kädessä. Myöhemmin punaisia marssii isommalla joukolla sillalle, luovuttamaan aseitaan voittajille.

Tulitus on tauonnut, ja punaisten antautuminen Siltasaaressa alkaa. Punakaartilainen lähestyy saksalaisia valkoisen lipun alla.­

Helsinkiläiset siviilit uskaltautuivat hekin ulos ja töllistelivät tapahtumia sivusta. Uteliaana he katselivat punaisten porttikäytävään jättämää konekivääriä.

Valkoista lippua heiluttava mies etenee kohti Pitkääsiltaa.­

Taistelut ovat ohi, ja punaisten vastarinta päättyy aseiden luovuttamiseen.­

Punainen Helsinki kukistui muutamassa päivässä. Saksalaisjoukot etenivät kaupunkiin lännestä nykyistä Mannerheimintietä pitkin ja Töölönlahden pohjoispuolelta. Punaisten päämaja oli Smolnassa, jonne valtaajat saapuivat 11.4.1918. Taistelut päättyivät 13. huhtikuuta, ja reilua kuukautta myöhemmin valkoiset järjestivät Helsingissä suuren voitonparaatin.

Punaisia konekiväärimiehiä Siltasaarenkatu 6:n edustalla. Rakennuksessa sijaitsi Tyyne Böökin valokuvausliike.­

Helsinkiläiset siviilit ihmettelevät punaisten jälkeensä jättämää konekivääriä.­

Punakaartilaisten tappiot nousivat noin neljäänsataan – ne olivat noin viisinkertaiset verrattuna saksalaisten ja valkoisten menetyksiin.

Museoviraston Kuvakokoelmat avasi torstaina yli 100 000 kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Yhteensä kokoelmissa on yli 15 miljoonaa kuvaa, Suomen suurin historiallisen kuvan aineisto.

Vapaasti ladattavia kuvia voi selata Finna-hakupalvelun kautta osoitteessa www.finna.fi. Kuvien joukossa on mm. vanhaa grafiikkaa, näkymiä ja ihmisiä 1800-luvulta ja koko Suomen 1900-luvun kuvallinen kirjo. Kuvia on runsaasti 100 vuodenkin takaa, ja uusimmat ovat 2000-luvulta.

Tyyne Böök kotonaan Helsingissä vuonna 1962.­

Kuvat ovat käytettävissä pääsääntöisesti CC BY -lisenssillä, eli niitä uudelleen julkaistaessa on kuvaaja ja kuvalähde mainittava. Kuvat ovat matalaresoluutiokuvia, eivätkä ne sovellu korkealaatuisiin painotuotteisiin.

– Niitä voi käyttää esimerkiksi verkkosivuilla tai niiden avulla voi kehittää erilaisia sovelluksia. Vain mielikuvitus on rajana, Museovirastosta kerrotaan.

Katso alla olevalta videolta, miten Mannerheim ratsasti valkoisten sotajoukon kanssa Helsinkiin keväällä 1918.

Voit lukea lisää vuoden 1918 tapahtumista ja Suomen kuohuvasta 1910-luvusta Ilta-Sanomien 1910-luku-erikoislehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?