100 tarinaa sodasta Reino Kurvinen: Ilta-Sanomat veteraanien haastattelut - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Luoti räjähti ihan vieressä – yksi väärä liike kk-pesäkkeessä oli tappaa korpraali Kurvisen

Hämärä, rauhallinen ilta. Eihän tässä pitäisi olla mitään hätää. Sitten laukaus, jonka kuulee vasta kohdalla. 100 tarinaa sodasta -sarjassa Reino Kurvinen kertoo, miten kuolema kolkutti.

19.1.2017 8:30 | Päivitetty 19.1.2017 14:53

Jatkosodan asemasotavaihe oli Syvärillä syvimmillään vuonna 1943. Suomalaiset olivat kaivautuneet asemiin leveän joen tuolla puolen. Edessä oli ei kenenkään maa, jonka takana kulkivat venäläisten asemat.

Näennäisesti rauhallista, mutta todellisuudessa kaikkea muuta. Sen tiesi jalkaväkirykmentti 9:n riveissä taistellut ilomantsilainen konekiväärimies Reino Kurvinen. Korpraaliksi sota-aikana ylennetty (myöhemmin alikersantin natsat saanut) nuori mies oli hyvin lähellä menettää henkensä vartiopaikalla tarkka-ampujan luodista.

– Oli jo vähän hämärää. Menin konekivääripesäkkeelle vartioon, 92-vuotias Kurvinen aloittaa kertomuksensa IS:n 100 tarinaa sodasta -videohaastattelussa.

Taisteluhauta tarjosi välillä vain nimellistä suojaa.

Konekivääriasema jatkosodan ajalta JR 22:n lohkolla.

Alkoi tehdä mieli tupakkaa. Se pahe oli tullut opetelluksi armeijassa. Mies kaivoi esiin annossavukkeen ja tikut ja raapaisi. Se oli virhe. Lähes kohtalokas.

– Kun sytytin tupakan, niin heti laukesi räjähtävä kuula tuossa, Kurvinen osoittaa korvansa viereen.

Hän oli ollut väärässä paikassa. Maasto vietti alamäkeen, ja Kurvinen oli kohottautunut liian ylös. Siksi tarkka-ampuja oli saanut hänet tähtäimeensä. Myöhemmin Kurvinen kävi tarkistamassa iskemän. Kuolema oli kulkenut vain kymmenen sentin päästä.

 Eihän se sota mitään kivaa ole. Siellä on henki vaarassa, ja lähimmäistä pitäisi tappaa.

Toinen suuri vaara hiljaisella rintamalla oli vihollisen vanginsieppauspartio. Jutun pääkuvana olevalla videolla Reino Kurvinen kertoo, millainen oli vanginsieppauspartioiden taktiikka ja miten lähellä häntä sellainen kävi.

Mitä sota ihan oikeasti on, rintamamiehen mielestä? Vastaus on aika vastaansanomaton.

– Eihän se sota mitään kivaa ole. Siellä on henki vaarassa, ja lähimmäistä pitäisi tappaa.

Tarkka-ampujan tähtäimeen joutui vuonna 1943 myös Jaakko Estola, jonka tarina on esitetty sarjassa jo aiemmin. Estolalla ei käynyt yhtä hyvä tuuri vaan hän haavoittui vaikeasti. Tarinan näet alla olevalta videolta.

Alla olevalla videolla ensikokemuksensa asemasotavaiheesta kertoo Erkki Mäkilä. Hänen korsuunsa tuli raskaan tykistön täysosuma. Mies kuitenkin selvisi. Katso video alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?