100 tarinaa sodasta: Erkki Mäkilä Ilta-Sanomat veteraanien haastattelut - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Suomalaisten korsuun tuli raskaan tykistön täysosuma – 19-vuotias sotamies selvisi onnekkaan sattuman ansiosta

Erkki Mäkilä lähettiin sotimaan Maaselän kannakselle syksyllä 1943. Hän oli ollut rintamalla vasta vähän aikaa, kun majoituskorsun katolla räjähti raskaan tykistön ammus.

15.1.2017 8:30

Se oli valtava paukku. Ulkona olleet suomalaiset haavoittuivat välittömästi. Ne, jotka näkivät räjähdyksen loppusyksyn karussa metsämaisemassa, olivat lähes varmoja, ettei korsusta löytyisi eläviä.

Onneksi näin ei ollut. Korsusta kömpi ulos joukko pöllämystyneitä sotilaita, joilla oli hiekkaa suut ja korvat täynnä. Korvissa soi, mutta pahemmin ei ollut käynyt. Kranaatti oli räjähtänyt kivessä korsun katolla. Se ei ollut tullut sisään.

92-vuotias tuusulalainen veteraani kertoo tarinaa pilke silmäkulmassa. Hän kuvailee räjähdystä rintamalle tulleen sotilaan ”alkupaukuksi”. Korsun katolla sotilaille paljastui, miten lähellä hengenmeno oli ollut.

– Jos se olisi tullut kivien rakoon, se olisi tullut varmaan korsuun asti, Mäkilä kertoo.

  • Katso Erkki Mäkilän koko kertomus tapahtumista yllä olevalta videolta. Videon saat auki klikkaamalla jutun pääkuvaa.

  • Lue lisää vaikuttavia tarinoita: 100 tarinaa sodasta

Maaselän taaemman aseman vakinaisia linnoituslaitteita.

Jos kranaatti olisi tullut sisään korsuun, olisi se luultavasti tehnyt selvää jälkeä.

Jatkosodan asemasotavaihe oli Maaselän kannaksella Krivin suunnalla rauhallista. Mäkilä kertoo, ettei hän siellä ollessaan nähnyt kertaakaan vihollisia: ammuntaa kyllä oli. Näennäisen rauhan keskellä vaani kuitenkin koko ajan vaara. Vanginsieppaajat uhkasivat varomattomia vartiomiehiä ja tarkka-ampujien tähtäimeen joutuivat monet varomattomat liikkujat.

Jaakko Estola haavoittui vakavasti tammikuussa 1943 Maaselän kannaksella tarkka-ampujan luodista. Katso Estolan selviytymistarina alla olevalta videolta.

Rauha katkesi kesällä 1944, kun Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen. Silloin myös Erkki Mäkilä joutui suurtaisteluihin Tammisuolle ja Tienhaaraan Karjalan kannakselle.

Katso ja kuuntele lisää tarinoita kesän 1944 suurtaisteluista alla olevilta videoilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?