Valtavalla tykistövalmistelulla alkanut hyökkäys oli alkanut Kannaksella 9.6.1944. Seuraavana päivänä suomalaisten puolustusasemat murtuivat Valkeasaaressa, ja joukkoja alettiin vetää taaemmas VT-linjalle. Taistelut alkoivat muutaman päivän kuluttua raivota erityisesti Kuuterselän kylässä, jossa suomalaisilla oli linnoitettuja asemia.
Venäläiset pääsivät kiinni tähänkin linjaan massiivisen tykistötulen, pommitusten ja raskaiden panssarivaunujen avulla. Suomalaiset saivat kuitenkin apua paikalle. Taisteluihin heitettiin Suomen armeijan kovin nyrkki, Panssaridivisioona ja sen jääkäripataljoona. 14. kesäkuuta iltapäivällä joukoista koottiin osasto vastahyökkäykseen. Nyt oli suomalaisten paikka iskeä.
Sakari Sippola kertoo Kuuterselän taistelusta.
Jääkäripataljoona 2:n riveissä taisteli nuori korpraali Sakari Sippola. Ilmeenkään värähtämättä hän kertoo, miten suomalaiset päättivät ottaa menetetyt asemat haltuun. Vastassa oli rivi vihollisen raskaita panssarivaunuja.
– Ne pistivät putket alas ja pamauttivat. Siinä munkin vieressä kaverilta lensi pää. Toinen itki, Sippola kuvailee karmeaa näkyä.
Suomalaisia oli vastassa vihollisen tankkirivistö.
Kesällä 1944 suomalaiset joutuivat moneen kovaan taisteluun.
Alkuperäinen kuvateksti: ”Eräs Kuuterselän sankareista, sotamies Anttila konekivääreineen uusissa asemissa Nuoskuanselän rannalla.”
Raaka taistelu järkytti osaa miehistä. Vieressä oli nuori mies, joka alkoi murtua.
– Sanoin, että älä samperi itke. Luulevat, että pelkäämme. Ajattelin, että nuoria ehkä halveksitaan, Sippola kuvailee ensireaktiotaan.
Lue ja katso lisää 100 tarinaa sodasta -sarjan vaikuttavia haastatteluja täältä.
Suomi 100 -juttuja voit lukea lisää täältä.
91-vuotiaalla veteraanilla on päällimmäisenä mielessä sodan raadollisuus. Siellä kuolee omia ja siellä kuolee vihollisia. Moneen asiaan
– Jos näki oman vainajan, niin se oli kyllä karmea kokemus. Siinä ajatteli, että olipa sillä huono tuuri ja minullakin voi käydä huono tuuri: minullakin voi käydä samalla tavalla, Sakari Sippola sanoo.
Kuuntele Sakari Sippolan kuvaus rankasta vastahyökkäyksestä Kuuterselässä 1944. Videon saat auki klikkaamalla jutun pääkuvaa. Alla olevilta kahdelta videolta voit kuunnella kaksi muuta tarinaa kesän 1944 taisteluista Kannaksella.
Kuuterselän vastahyökkäyksessä suomalaisten tukena oli uusi, tehokas ase: rynnäkkötykki. Katso Sturmi-rynnäkkötykin perinpohjainen esittely alla olevalta videolta.
100 tarinaa sodasta
Uudet jaksot ilmestyvät sunnuntaisin ja torstaisin koko vuoden 2017 ajan.
Jo ilmestyneitä jaksoja voit katsoa täältä.