”Se oli niin surullinen näky” – Irma Lähdesmäki näki Viipurin kaduilla konkreettisesti kesän 1944 järkyttävän tilanteen

Viipurin menetys kesäkuussa 1944 oli monille suomalaisille raskas hetki. Vaikeaa oli Viipurin viimeisillä puolustajillakin. Ilmavalvontalotta Irma Lähdesmäki kertoo 100 tarinaa sodasta -sarjassa pysäyttävästä näystä kaupungin kaduilla.

8.1.2017 8:30

Puna-armeijan suurhyökkäys kesäkuussa 1944 työnsi vääjäämättä suomalaisia edellään pitkin Karjalan kannasta. Valkeasaari, Kanneljärvi, Summa... juhannusviikolla oltiin jo Viipurin porteilla. Suomalaiset joukot olivat kerta kaikkiaan väsyneitä ja aivan lopussa.

Ilmavalvontalotta Irma Lähdesmäki oli palvellut Kannaksella keväästä 1944 lähtien ja saanut tottua koviin tykistökeskityksiin. Tykistön kumu kuului taas Viipurin ympäristössä. Viimeisiä lottia evakuoitiin vasta aivan viimeisen taistelun aattona.

Raskas ilmatorjuntatykki asemissa Viipurissa.

Suomen lippu laskettiin Viipurin linnan tornista 20.6.1944.

Kun Lähdesmäki matkasi kaupungista pois kuorma-auton lavalla, hän sai todistaa melkoista lopunajan näytelmää.

– Siellä oli niitä väsyneitä sotilaita. Toiset kaatuilivat ja toiset makasivat siinä kadulla, Lähdesmäki kuvailee tarkasti näkemäänsä.

– Erikoisesti on jäänyt mieleen, että alkoholiliikkeen ovet olivat rikki ja pullot särkyneet. Väsyneet sotilaat yrittivät saada edes vähän nestettä kielellensä. Se oli niin surullinen näky.

Lähdesmäki muistaa edelleen tarkasti ajatukset, jotka risteilivät silloin nuoren lotan mielessä. Miten me voimme mitään vihollisen valtavalle vyörylle, kun meillä on vain umpiväsyneitä sotilaita?

Viimeinen kuva kuuluisasta Pyöreästä tornista.

Viipurin puolustuksen tukena oli muutamia kevyitä panssarivaunuja. Niistä ei ollut sanottavasti vastusta puna-armeijan raskaille tankeille.

Kuorma-auto kaasutti eteenpäin ja sotilaat jäivät. Silloin ei kukaan varmasti tiennyt, johtaisiko Viipurin menetys koko Suomen valtaukseen.

Miltä Viipurissa näytti viimeisinä hetkinä, kun se oli vielä suomalaisilla? Kuuntele Irma Lähdesmäen omakohtainen kertomus yllä olevalta videolta.

Alla olevalta videolta kuulet puolestaan Heikki Mälkin tarinan. Hän kertoo tapahtumista, joissa hän järkytyksekseen näki Viipurin olevan menetetty.

100 tarinaa sodasta -sarjassa ilmestyy vuoden 2017 ajan kaksi uutta tarinaa joka viikko: torstaisin ja sunnuntaisin. Jo ilmestyneitä jaksoja voit katsoa täältä.

Muita Suomi 100 -aiheisia juttuja pääset lukemaan täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?