Helsinki muuttui rajusti – katso kuvat 100 vuoden takaa

Valokuvien vanha Helsinki on samalla outo ja tuttu. Kaupunkikuvaaja Signe Brander tallensi teollistuvan kaupungin maisemaa jälkipolville ja Ilta-Sanomien kuvaaja Pete Aarre-Ahtio kävi kuvaamassa samoja paikkoja yli sata vuotta myöhemmin.


8.1.2017 8:09 | Päivitetty 9.1.2017 9:03

Tutun mukulakivikadun kaarteen tunnistaa, mutta liikennemerkkien paikalla seisoo lyhtypylväitä ja ajoneuvot muistuttavat leikkikaluja. Tehtaanpuistossa kuivuu valkopyykkiä ja Viides linja on vasta rosoinen uurre kalliossa.

Valokuvaaja Signe Branderin (1869–1942) valokuvat ovat kuin aikakone, jonka tirkistysreikä liikkuu Helsingin maisemissa 100 vuotta sitten. Kaupunki laajeni viime vuosisadan alussa voimakkaasti; uutta rakennettiin ja samalla kaupungin luonne muuttui. Siksi Helsingin muinaismuistolautakunta antoi Branderille tehtäväksi tallentaa katoavaa maisemaa jälkipolville. Muinaismuistolautakunnan toimeksianto tuotti 907 luetteloitua, vuosina 1907­–1913 otettua ruutua.

Alla olevalla videolla liikkuvaa kuvaa Helsingistä vuosilta 1906–1910.

Ilta-Sanomien valokuvaaja Pete Aarre-Ahtio kävi kesällä 2016 kuvaamassa samoja kohteita, samasta vinkkelistä. Katso näkymät Kallion kirkon ja Tuomiokirkon torneista, Ursinin kallioilta avautuvaa kaupunkisiluettia ja nykyisin mukulakivien peittämää, kadonnutta kantakaupungin puutaloidylliä. Matalasalmea hakiessa eteen tuli tiiliseinä, mutta Itäisellä Viertotiellä seisseet kaupungin tulliportin pylväät löytyivät, hieman syrjässä, mutta pystyssä.

Signe Brander Helsinki-kuvien kokoelmaa hallinnoi Helsingin kaupunginmuseo ja kuvat ovat selattavissa osoitteessa finna.fi.

Kuvat: Signe Brander ja Pete Aarre-Ahtio, teksti: Marienka Pakaslahti

Alla olevalla videolla kuvaa Helsingistä toukokuulta 1918, kun Mannerheim toi valkoisen armeijan Helsinkiin.

 

Lue lisää Ilta-Sanomien Suomi 100 -juhlavuoden 1910-luku -erikoislehdestä. Lehti on myynnissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa hintaan 2,90 euroa. Juhlavuoden näköislehdet ovat ilmestymisen jälkeen luettavissa verkossa osoitteessa: http://www.iltasanomat.fi/lehti/iltasanomat-teemat/2017-01-05

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?