”Olo oli melkein normaali, vaikka mies oli ammuttu…” Tarkka-ampuja osui Jaakko Estolaa suoraan kauluslaattaan – sitten tapahtui ihme

Helsinkiläinen Jaakko Estola joutui vihollisen tarkka-ampujan tähtäimeen Maaselän kannaksella tammikuussa 1943. Hänen pysäyttävä sotakokemuksensa aloittaa ISTV:n suursarjan itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi: 100 tarinaa sodasta.

1.1.2017 8:30

– Päivän muistan hyvin, 16. tammikuuta 1943. Haudat olivat täyttyneet lumesta. Minua oli koetettu ampua jo edellisenä päivänä.

– Luoti pamahti ihan tuossa korvan vieressä. Kun tulee kova ääni, tietää, ettei luoti mene kaukaa.

Helsinkiläisen 98-vuotiaan sotaveteraanin Jaakko Estolan ryhti on suora ja katse terävä. Hän kertoo erityisen pahasta paikasta, johon hän joutui jatkosodan aikana Maaselän kannaksella. Tarina on kuin jännityskertomus – paitsi että se on ollut nuoren miehen tosielämää.

Helsinkiläinen Jaakko Estola aloittaa ISTV:n koko vuoden kestävän 100 tarinaa sodasta -sarjan. Estola selvisi täpärästi hengissä vihollisen tarkka-ampujan osumasta.

Jatkosodan alussa, loppuvuodesta 1941, suomalaiset olivat edenneet pitkälle Itä-Karjalaan.

Sitten kaivauduttiin tiukasti asemiin. Alkoi asemasota. Venäläiset eivät olleet kaukana. Tarkka-ampujat saalistivat etulinjan asemissa varomattomasti liikkuvia.

Hiljaisuuden keskellä vaani kuolema.

Tarkka-ampujat tekivät asemasodan hiljaisuudesta tappavan. Suomalainen tarkka-ampuja työssään Syvärillä.

Estola kulki juoksuhaudassa kohti tykistön tulenjohtopaikkaa. Nyt hän ei ollut yhtä onnekas kuin edellisenä päivänä. Venäläinen tarkka-ampuja otti hänet ristikkotähtäimeensä ja laukaisi. Estola putosi lumeen. Hän sai osuman kauluslaattaan, juuri solisluun yläpuolelle. Kun kiväärinluoti tulee siihen kohtaan, pitäisi mieheltä lähteä henki pois.

Niin Estolakin luuli.

– Kauhea verimäärä tuli… Estola puistelee vieläkin päätään.

– Mutta olo oli melkein normaali, vaikka mies oli ammuttu!

Nuorilla ikäluokilla ei ole kokemusta sodasta – onneksi. Ei tämän jutun kirjoittajallakaan. Siksi on pakko kysyä rintaman kauhut itse kokeneelta veteraanilta: mitä sota ihan oikeasti on?

– Ollaan siellä etulinjassa ainaisen uhan paineessa, nukkua ahtaassa korsussa... Ei se hääppöistä ole. Ihmisarvoista elämää se ei ole, Estola aloittaa

– Sotaan tottuu. Vähitellen tottuu.

Konekivääriä vedetään asemaan jatkosodan aikana Maaselän kannaksella Itä-Karjalassa.

Yllä olevalla videolla Jaakko Estola kertoo dramaattiset tapahtumat haavoittumishetkeltä sekä sen jälkeen sairaalasta. Kuuntele videolta lisää veteraanin ajatuksia sodasta.

100 tarinaa sodasta on ISTV:n suursarja, joka kestää koko vuoden 2017 ajan. Joka sunnuntai ja torstai ilmestyy veteraanin tai lotan kertoma uusi tarina. Sarjassa keskitytään tavallisten suomalaisten hyvin omakohtaisiin kokemuksiin sodasta ja Suomen kohtalon hetkistä etulinjasta, kotirintamalta ja kaikkialta siitä välistä.

Tarinoita voit katsoa osoitteessa iltasanomat.fi/suomi100

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?