ISTV:n suursarja alkaa uutenavuotena: Veteraanit kertovat 100 tarinaa sodasta - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

ISTV:n suursarja alkaa uutenavuotena: Veteraanit kertovat 100 tarinaa sodasta

Vuoden 2017 ensimmäisenä päivänä käynnistyy ISTV:n jättisarja miehistä ja naisista, jotka itse todistivat Suomen itsenäisyyden dramaattisimpia hetkiä. Vuoden aikana on luvassa 100 tarinaa sodasta.

27.12.2016 8:30

– Luoti pamahti ihan korvan vieressä. Sen tietää, että kun kuuluu hirveän kova ääni, niin kuin vieressä olisi, niin luoti ei mene kovin pitkältä.

98-vuotias helsinkiläinen sotaveteraani Jaakko Estola eläytyy kertoessaan tammikuisesta päivästä vuonna 1943. Rintama kulki kaukana idässä Maaselän kannaksella. Estola kulki varovasti lumisessa juoksuhaudassa kohti tulenjohtopaikkaa.

Kerran luoti oli jo pamahtanut aivan lähellä. Toisella kerralla venäläinen tarkka-ampuja ei erehtynyt. Luoti osui Estolaa kaulaan. Kuolema kulki millien päästä.

On ihme, että terävämuistinen helsinkiläinen sotaveteraani on vielä kertomassa mykistävää tarinaansa.

Jaakko Estolan kertomus jatkosodan taisteluhaudoista julkaistaan kokonaisuudessaan sunnuntaina 1.1.2017. Hän aloittaa Ilta-Sanomien ISTV:n suursarjan 100 tarinaa sodasta, jota esitetään kahdesti viikossa koko vuoden ajan. Videohaastattelut julkaistaan juhlavuoden erikoissivustolla osoitteessa iltasanomat.fi/suomi100

Torstaisin ja sunnuntaisin julkaistaan uusi vaikuttava ja koskettava tarina Suomen kohtalon vuosilta: kertojina ovat miehet ja naiset, jotka kokivat ne itse. Näiden tarinoiden kertojat vähenevät koko ajan.

Veteraanit kertovat myös vastauksen kysymykseen mitä sota ihan oikeasti on? Vastauksia sopii kuunnella Suomessa, joka on onneksi saanut olla rauhan tilassa vuosikymmeniä. Nykysuomalaiselle sodan kauheus ja mielettömyys ovat vieraita.

Näin Jaakko Estola sen tiivistää:

– Olla siellä etulinjassa ainaisen uhan paineessa, nukkua ahtaassa korsussa... Ei se hääppöistä ole. Ihmisarvoista elämää se ei ole.

Esimakua 100 tarinaa sodasta -sarjasta voit katsoa jutun pääkuvana olevalta trailerilta.

Uudet tarinat julkaistaan sunnuntaisin ja torstaisin vuoden 2017 ajan osoitteessa iltasanomat.fi/suomi100

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?