MAINOS


MAINOS - Kaikki tämän osion artikkelit ovat Specsaversin mainosaineistoa.
MAINOS Specsavers

Heikko hämäränäkö on vaaraksi liikenteessä

Julkaistu:

Muut tiellä liikkujat tulisi nähdä jo kaukaa. Jotta äkkinäisiltä tilanteilta vältyttäisiin, näkö tulisi tarkistuttaa säännöllisesti.
Hämärässä ajaessa saattaa tuntua, että kaistoja ja etäisyyksiä on hankala erottaa. Ja oliko tuo tumma varjo tien sivussa kenties hirvi? Varsinkin yömyöhään ajettaessa epätarkka näkeminen menee helposti silmien väsymisen piikkiin, mutta usein kyseessä on myös heikko hämäränäkö.

Lähes kolmasosa suomalaisista autoilijoista välttää pimeällä ajamista, selviää Specsaversin teettämästä tutkimuksesta*. Tutkimukseen vastanneista autoilijoista noin 80 prosenttia ajaa päivittäin tai monta kertaa viikossa.

Ajamisen rajaaminen hyviin olosuhteisiin on viisasta, mutta välillä hämärässä tai pimeässäkin ajamista on hankala välttää. Ja vaikka keli olisi lähtiessä kuiva ja kirkas, saattaa räntäsade yllättää matkan varrella. Näön tarkistuttaminen säännöllisesti onkin yksi tärkeä lisä ajoturvallisuuden parantamiseksi.

Mikä ihmeen hämäränäkö?

Kun puhutaan hämäränäöstä, tarkoitetaan silmän kykyä sopeutua eri valaistusolosuhteisiin ja erottaa kontrasteja pimeässä. Silmät sopeutuvat kirkkaaseen ympäristöön yleensä muutamassa minuutissa, mutta kirkkaasta hämärään sopeutuminen voi viedä jopa puoli tuntia.

Hämärässä ajettaessa kuka tahansa näkee heikommin kuin hyvässä päivän valossa, mutta huono hämäränäkö lisää vielä onnettomuusriskiä huomattavasti. Jos esimerkiksi valoisassa näet liikennemerkit jo kaukaa, mutta hämärässä havaitset ne vasta kohdalla, se saattaa johtua nimenomaan huonosta hämäränäöstä. Auton ratissa saattaa myös tulla ikäviä tilanteita, kun sokaistut herkästi vastaantulevien autojen valoista.

Usein huono hämäränäkö johtuu taittovirheestä, joka olisi helposti korjattavissa sopivilla linsseillä tai piilolinsseillä. Säännöllinen käynti optikolla auttaakin pitämään linssit ajan tasalla. Kolme neljästä suomalaisesta autoilijasta on sitä mieltä, että autoa ajavien tulisi tarkastuttaa näkönsä vähintään parin vuoden välein, mutta moni tarkistuttaa silti oman näkönsä harvemmin.

Ota näkeminen vakavasti

Ikä tuo silmiin muutoksia ja jos ne tapahtuvat hitaasti, näön heikkenemistä ei välttämättä itse huomaa. Kotioloissa itseään on helppo huijata lisäämällä valoja, muuttamalla etäisyyksiä tai vaikka siristelemällä. Liikenteessä tällaisiin säätöihin ei kuitenkaan ole mahdollisuutta, kun tilanteet tulevat ja menevät nopeasti.

Jos näköön ilmaantuu häiriöitä ja varsinkin jos huomaat näkeväsi epätarkasti liikenteessä, on syytä käväistä tarkastuksessa viiveettä. Jos tarvetta ilmenee, optikko ohjaa jatkotutkimuksiin silmälääkärille. Joskus huono hämäränäkö voi olla merkki jostakin silmäsairaudesta tai muusta sairaudesta.

Varaa aika optikon kokonaisvaltaiseen näöntutkimukseen tästä.Lähteet:

*M3 Research Oy:n internet-paneeli elokuu 2017.
MAINOS Specsavers
Lue myös:

MAINOS