Kärppien hylkiö villitsee nyt Tampereella – ”Samanlainen fiilis pitäisi saada joka paikkaan”

Aku Räty koki vuosi sitten kitkerää tappion tuskaa Kärpissä, nyt hän loistaa yhtenä Ilveksen tärkeimmistä ratkaisijoista.

Ilves murjoi Ässät puolivälieräavauksessa.

18.3. 21:11

Tampere

Ilves–Ässät 5–1 (voitot 1–0)

Aku Rädyn viime kausi päättyi Kärppien paidassa seitsemännessä puolivälierissä tappioon Ilvekselle.

Ratkaisevassa ottelussa hän hyökkäsi pienessä roolissa oululaisten neloskentässä Arttu Hyryn ja Petter Emanuelssonin kanssa.

Vuosi sitten Nokia-areenan ykkössankari oli 2–1-voittomaalin jatkoajalla (71.59) tehnyt Petri Kontiola.

Lauantaina ensimmäisessä puolivälierässä Ässiä vastaan Räty oli se pelaaja, joka räjäytti lähes täyden Nokia-areenan (11 307) illan äänekkäimpään pauhuun maestro Kontiolan syötöstä.

– Oli kyllä siisti tunnelma. Hyvää fanitusta alusta loppuun. Samanlainen fiilis pitäisi saada joka paikkaan Suomessa. Propsit myös porilaisfaneille, jotka toivat oman panoksensa katsomoon, 1–0-maalin tehnyt Räty sanoi.

Oulussa vanhoilla pelikavereilla on viime päivinä ollut aivan päinvastaiset tunnelmat.

– Olihan kauden aikainen päättyminen Kärpille tosi suuri pettymys. Hyvä joukkue heillä oli, mutta peli ei vain lähtenyt. Sen mitä tuttujeni kanssa olen viestitellyt, kukaan ei ole ollut tyytyväinen, Räty kertoi.

Rädylle vuosi on ollut jo nyt todellinen jättipotti. Hän tuli Ilvekseen kehittymään, ja kausi on sujunut kaikin puolin yli odotusten. Ensimmäisen puolivälierän perusteella näyttää siltä, että jo nyt nähtyyn panokseen saattaa löytyä pudotuspeleissä vielä hiukan ekstraa.

– Alkukaudesta jouduin jopa taistelemaan pelipaikasta, enkä aina syksyllä mahtunut edes kokoonpanoon. Koko ajan on kulkenut paremmin ja paremmin. Onhan se ollut iso loikka, kun nyt saan pelata ykkösketjussa Konnan ja (Henrik) Haapalan kanssa.

Räty on ansainnut roolinsa Ilveksessä tekojensa kautta. Hän lähes tuplasi aiemman piste-ennätyksensä (11+11=22) Kärpissä.

– Ennen runkosarjan alkua en olisi uskonut 42 (18+24) pistettä tekeväni, Räty myönsi omienkin odotustensa ylittyneen.

Aku Räty oli runkosarjan kovin teholukemallaan +26. Pudotuspeliavauksessa hän osui heti Ässien verkkoon.

Vielä suurempana yllätyksenä monelle on tullut, että Räty voitti myös liigan plusmiinustilaston: +26 (41–15). Mistä se kertoo?

– Kokonaisvaltaisesta kehittymisestä. Olen pystynyt pelaamaan läpi kauden voittavaa jääkiekkoa. Peli on tuottanut tulosta hyökkäyssuuntaan, eikä ole vuotanut puolustuksessakaan. Olen ymmärtänyt pitää vaihtoni riittävän lyhyenä, niin energiaa on riittänyt myös omassa päässä, Räty summaa.

Ennen Ässät-sarjaa porilaisten suurimmaksi aseeksi povattiin maalivahti Niklas Rubinia, mutta Ilves teki heti avausottelussa hänestä tavallisen kuolevaisen viidellä osumallaan.

– Hyvä maalivahti hän edelleen on. Ei hänen piikkiinsä tappiota voi panna, Räty toppuutteli.

Ilves hallitsi pelitapahtumia läpi ottelun lähes miten tahtoi. Miten siinä oikein niin kävi?

– Olimme hyvällä jalalla ja kerrankin pelasimme toinen toisillemme alusta loppuun. Kukaan ei sooloillut. Se tuotti myös maaleja, vaikka Ässät hyvin keskustaa puolustikin. Ei parhaille paikoille numeroista huolimatta ilmaiseksi tänäänkään päässyt.

Puolivälieräsarja jatkuu maanantaina Porissa.

– Varmasti tulee erilainen ottelu. Isomäki on perinteisesti haastava paikka pelata. Yleisö elää vahvasti mukana ja tukee omiaan. Katselin viikolla Ässät–TPS -ottelua televisiosta ja ajattelin, että varmasti saamme panna parastamme voittaaksemme.

Porilaiset ovat tunnettuja myös suorasanaisuudestaan.

– Vielä en itse ole saanut huutelua osakseni, mutta täytyy valmistautua kaikkeen. Pää kylmänä vaan eteenpäin, Räty suunnitteli.

Runkosarjan loppupuolella tehojaan etsinyt kapteeni Eemeli Suomi (vas.) johti Ilveksen tulitusta kahdella maalilla.

Ässien pelaajat polkivat kuntopyörää totisina päät painuksissa ottelun jälkeen.

Kapteeni Roope Talaja ei hakenut tekosyytä vaisuun esitykseen joukkueen kovasta pelikuormasta. Lauantain peli oli Ässille kuudes yhdeksään vuorokauteen.

– Ei mitään seliteltävää. Ilves hallitsi peliä alusta loppuun. Se tuli selväksi, että tämä tyyli ja taso, millä tänään pelasimme, ei riitä mihinkään. Ellei tahti muutu, sarja on ohi neljän pelin jälkeen, Talaja totesi.

Tuima katse kertoi, että kaukalossa nähdään aivan erilainen Ässät maanantaina.

– Pitää imee voimaa kaikista mahdollisista asioista ja keinoista. Olla silloin yksinkertaisesti paljon parempia yksilöinä ja joukkueena pelaamaan, Talaja vaati itseltään ja muilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?