SM-liigan ja Vaasan Sportin puheenjohtaja Heikki Hiltunen puhui torstaina Ilta-Sanomissa kaksoisroolistaan sekä siitä, miksi Sport turvautui kevätkaudella paljon parjattuun joukkueen tyhjennysmyyntiin.
Pelaajien myyminen pudotuspelihaaveiden karattua on asia, joka on ärsyttänyt useita kotimaisen kiekon seuraajia jo pitkään. Liigan sarjajärjestelmä tarjoaa sen kaltaiseen palkkakulujen keventämiseen mahdollisuuden, sillä suljetussa sarjassa ei ole vaaraa putoamisesta alemmalle tasolle.
Hiltunen esitti artikkelissa ratkaisumalleja, joilla pudotuspelien ulkopuolelle jäävät seurat voisivat keventää menojaan muin keinoin, eikä pelaajista tarvitsisi luopua.
Pelaajayhdistyksen eli Suomen Jääkiekkoilijat ry:n puheenjohtaja Teemu Ramstedt ei ole näistä kaikista samaa mieltä.
Hiltunen etsi ratkaisua pelaajasopimuksista.
– Kysymys kuuluu myös, että voisivatko pelaajasopimukset joustaa. Vaikka pelaajat lähtisivät maaliskuun puolivälissä lomalle, niin silti heille maksetaan täysi palkka vielä kuuden viikon ajan, hän sanoi.
Ramstedtin mielestä Hiltunen puhuu tässä virheellisesti, sillä mitään kuuden viikon lomaa pudotuspelien ulkopuolelle jäävien joukkueiden pelaajilla ei heti kauden jälkeen ole.
Kyse on Liigan ja Pelaajayhdistyksen välisessä yleissopimuksessa määritellystä harjoitusvapaasta, jonka kesto on noin neljä viikkoa.
– Meillä on sopimuksessa – jonka on allekirjoittanut Heikki Hiltunen ja minä olen toinen allekirjoittaja – maininta erikseen, että ”yllä mainittu harjoitusvapaa toteutetaan jokaisella pelikaudella. Osapuolet korostavat, että harjoitusvapaa ei ole pelaajille lomaa”, Ramstedt sanoo.
– Sopimuksessa on erikseen korostettu, että kyseinen ajanjakso ei ole lomaa, joten siitä ei pidä edes puhua lomana.
Kiekko on loppukauden aikana löytynyt usein ison joukon pelaajia myyneen Sportin verkosta.
Pelaajasopimuksessa kerrotaan myös, että harjoitusvapaan tarkoitus on kompensoida sitä, että pelaajasopimuksessa ei sovelleta työaikalakia. Pelaajille ei siis makseta ylityökorvauksia tai sunnuntailisiä kauden aikana.
– Olemme nähneet yhdessä Liigan kanssa niin, että ei ole järkeä rakentaa monimutkaista järjestelmää, jossa maksettaisiin esimerkiksi ylityökorvauksia kauden aikana. Sen sijaan harjoitusvapaa kompensoi kauden aikana kertyviä ylitöitä pelaajille.
Pelaajilla on kesällä lakisääteinen vuosiloma, jonka mitta vaihtelee pelaajan iästä ja kokemuksesta riippuen neljän ja kuuden viikon välillä. Harjoitusvapaata ei pidä sekoittaa siihen.
Ramstedt tarttui Hiltusen puheissa myös toiseen asiaan. Hiltunen pohti sitä, voisiko sopimus joustaa pelaajien palkkojen suhteen siinä tapauksessa, että kausi päättyy runkosarjaan ja harjoitusvapaa on pitkä.
– Jos pelaajat eivät tässä tapauksessa saisi täyttä palkkaa, niin sekin olisi yksi keino vähentää tyhjennysmyyntejä, hän ehdotti.
Heikki Hiltunen on SM-liigan ja Vaasan Sportin puheenjohtaja.
Ramstedt näkee asian toisesta kulmasta. Seurat saavat budjetoida kautensa varsin vapaasti ennen sen alkua.
– On seurojen omalla vastuulla hoitaa oma budjetti kohdilleen. Meillä on olemassa bonusjärjestelmän mahdollisuus, jota jonkin verran käytetäänkin. Silloin budjetti nousee sitä mukaa, kun joukkue menestyy. Se tuo mielestäni ihan selkeästi joustoa siinä vaiheessa, kun budjetteja laaditaan, Ramstedt huomauttaa.
Pitkän uran Suomessa ja ulkomailla pelannut Ramstedt löytää Hiltusen puheista sellaisenkin asian, joka voisi johtaa jatkokeskusteluihin.
Hiltunen mainitsi Pohjois-Amerikassa käytössä olevat palkkakaton ja -lattian, jotka rajoittavat seurojen palkkakuluja molemmissa päissä.
Ramstedt innostuu etenkin näistä jälkimmäisestä, sillä SM-liigassa ei ole tällä hetkellä pelaajille asetettua minimipalkkaa. Hän ei pidä tilanteesta, jossa joukkue myy pelaajansa ja hankkii tilalle halpoja pelaajia Mestiksestä tai junioreista.
– Joku minimipalkkasysteemi voisi olla hyvä. Kyseessä on kuitenkin ammattilaissarja, joten olisi oikeasti tärkeää, että kaikki jotka sitä pelaavat, olisivat ammattilaisia. Liigan brändinkin kannalta tätä asiaa olisi tärkeää miettiä yhdessä. Että olisiko siinä järkeä kaikkien osapuolten kannalta, hän pohtii.
Sarjajärjestelmään Ramstedt ei ota nyt isommin kantaa, mutta yhden toiveen hän esittää. Koska järjestelmä vaikuttaa sopimusten sisältöön oleellisesti, hän toivoo Liigalta jonkinlaista pitkän tähtäimen suunnitelmaa ja päätöstä.
– Se on melkein ensimmäisiä asioita, mitä pitää ratkoa ennen kuin tehdään mitään muita muutoksia.
Pelaajayhdistyksen ja SM-liigan väliset pelaaja- ja yleissopimukset ovat julkisia. Kumpikin on vapaasti luettavissa SJRY:n verkkosivuilta.