Aku Räty muuttaisi SM-liigan sarjajärjestelmää – haluaa eroon raivoa herättäneistä tyhjennysmyynneistä

Ilveksen Aku Rädyn ei tänä vuonna tarvitse jännittää rooliaan siirtotakarajalla.

Aku Räty haluaisi avata SM-liigan.

15.2. 22:38

SM-liigan siirtotakaraja oli vuosi sitten harvinaisen vilkas, kun Ukrainan sodan puhkeamisen takia, kärkijoukkueisiin putkahti lukuisia kovin luokan vahvistuksia.

Silloin Kärpissä pelannut Aku Räty, 21 oli yksi pelaajista, johon Jokereista vapautuneiden KHL-pelaajien runsas jalkautuminen vaikutti.

– Kyllähän sitä mietti, että mitenkähän omalle peliajalle käy, kun monta nimekästä pelaajaa tulee yhtä aikaa sisään. Sitä ennenkin olin pelannut pääasiassa kolmos-nelosketjussa. Roolini pieneni, mutta pääsin silti jonkin verran pelaamaan.

Tänä vuonna Rädyn tunnelmat ovat aivan toisenlaiset. Ilves on tehnyt täsmähankintansa jo aiemmin, kun puolustaja Filip Westerlund ja sentteri Jarno Koskiranta liittyivät porukkaan.

– Siinä mielessä tilanne on aivan erilainen. Kun viime vuonna vaihtui päävalmentajakin (Lauri MikkolaLauri Marjamäki), silloin kausi alkoi ikään kuin uudelleen. Nyt tulee korkeintaan sellainen vahvistava tunne, että tällä porukalla mennään loppukausi, Räty vertaili.

Räty sanoo seuraavansa liigan ympärillä tapahtuvia asioita tarkkaan. Viime aikoina häntä ovat mietityttäneet SaiPan ja Sportin tekemät tyhjennysmyynnit.

Jos hyökkääjällä olisi valta, hän muuttaisi liigan sarjasysteemiä, jotta vastaavaa ilmiötä ei enää tapahtuisi.

– Olen sitä mieltä, että kilpasarjassa kilpailu kaikista mahdollisista asioista on paras malli. Jos panoksena olisi loppuun saakka sarjassa karsintoihin joutumisen välttäminen ja niiden kautta säilyminen, vastaavia tilanteita ei nähtäisi. Siinä mielessä kuvaava ero Ruotsiin on, että monet nyt liigasta lähteneistä ovat siirtyneet sinne vahvistamaan joukkueita edessä olevia karsintoja varten, Räty huomautti.

– Eikä tasonmittaus Mestiksellekään huonoa tekisi. Ajattelen asiaa urheilullisesta vinkkelistä, mutta uskon, että panokselliset pelit kiinnostaisivat varmasti myös katsojia.

Aku Räty laittoi rankkarin sisään HIFK:ta vastaan.

Räty siirtyi täksi kaudeksi Ilvekseen tavoitteenaan kehittyä pelaajana – ottaa mahdollisimman iso rooli Liigan kärkijoukkueesta.

– Alkuun oli vähän hakemista, mutta koko ajan on kulkenut paremmin ja paremmin. Olen saanut pelata loistavien pelaajien kanssa, Räty summasi.

Eniten Rätyä on nähty Petri Kontiolan ja Henrik Haapalan kanssa. Ketju on vuoden vaihteen jälkeen ollut yksi Liigan vaarallisimmista.

Räty on jo tehnyt uuden yhden kauden maali- ja piste-ennätyksensä: 45. 14+20=34.

Vähemmälle huomiolle monilta on jäänyt Rädyn kehittyminen kokonaisvaltaisessa pelissä.

Hän on koko liigan paras hyökkääjä plusmiinustilastossa: + 20 (32–12). Edellä on vain kolme puolustajaa. Maksim Matushkin +22, Thomas Gregoire ja Jarkko Parikka +21.

– En ollut tuota itsekään huomannut. Jotain on tullut tehtyä puolustamisessa oikein. Ilmeisesti valmennuskin on sen huomannut, kun olen nyt saanut pelata loppuhetkillä kolmessa viime pelissä, Räty pohti.

HIFK:ta vastaan keskiviikkona peluutuspäätös kannatti. Räty otti yhden tärkeän katkon ja osaltaan varmisti Ilvekselle makean 3–2-voiton HIFK:sta.

Räty syötti Ilveksen avausmaalin ja laukoi rankkarista 2–1-osuman.

– Kun Konnaa (Petri Kontiola) rikottiin, luulin hänen itse menevän vetämään. Kun Pendo (Antti Pennanen) sitten komensi minut laukojaksi, päätin toteuttaa yhtä patenttiratkaisuani, Räty kertasi.

Voitto nosti Ilveksen liigassa toiseksi. Matemaattisesti runkosarjan voitto on vielä mahdollinen, mutta se vaatisi Lukolta useamman pelin kyykkäämistä.

– Meilläkin oli pieni tuloksellinen kuoppa, vaikka emme kaikissa tappiopeleissä huonosti pelanneet. Ikinä ei ole kiva hävitä, mutta saattoi kokemus jotenkin meitä joukkueena vahvistaa.

HIFK-ottelun ensimmäinen puolikas oli todella vahvaa näytöstä Ilvekseltä. HIFK pysyi niissä pelissä mukana vain kahden Kristian Vesalaisen komean ylivoimamaalin ansiosta.

Päätöserässä ote muuttui puolustustaisteluksi, mutta Ilves hoiti senkin kunniakkaasti.

HIFK:lle tappio tiesi sitä, että nousu kuuden parhaan joukkoon on taas yhden pykälän haastavampaa. Eroa kuudentena olevaan KalPaan on seitsemän pistettä ja välissä edellä taulukossa ohitettavina lisäksi TPS ja Ässät.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?