Raimo Summanen lataa näkemyksensä Ilveksen toimista – ”Kauheaa kyykytystä”

Raimo Summanen ottaa kantaa Ilveksen ”pokeripeliin”.

IS:n asiantuntija Raimo Summanen (vas.) ei katso hyvällä kylmäkiskoista tapaa, jolla Jouko Myrrä (oik.) potkittiin Ilveksestä.

5.10. 15:19

SM-liigan kärkijoukkue Ilves järisytti keskiviikkona uutispommillaan. Seuran pitkäaikainen luottomies Jouko Myrrä potkittiin pellolle päävalmentajan pallilta. Tilalle pestattiin Antti Pennanen.

Ilta-Sanomien jääkiekkoasiantuntija Raimo Summanen pitää ratkaisua Ilveksen mestaruusjahdin kannalta ymmärrettävänä.

– Ilves pelaa kunnon pokeria. Näen, että menestysmahdollisuudet Pennasen kanssa ovat paremmat, Summanen sanoo.

Urallaan muun muassa Leijonia, HIFK:ta ja Jokereita valmentanut Summanen tarttuu kuitenkin hanakasti tapaan, jolla Ilves kohuratkaisunsa teki.

Summasen mukaan ”koodistoa” on rikottu.

– Kirjoittamaton sääntö on, että jos olet piikkipaikalla ja voitat otteluita, silloin ei valmentajaa vaihdeta.

Ilves toteutti Myrrän potkut kylmällä tavalla. Hänen ei annettu edes käydä hyvästelemässä kasvotusten pelaajia.

– Se on kauheaa kyykytystä, ettei päästetä koppiin hyvästelemään jätkiä!

– Siellä on joku nyt ajatellut, että näinhän yritysmaailmassa tehdään. Voisi vähän inhimillisemmin hoitaa jääkiekossa, Summanen peräänkuuluttaa.

Jouko Myrrä valmensi viime keväänä Ilvekselle ensimmäisen SM-mitalin 21 vuoteen. Tänä syksynä hän ehti johdattaa joukkueensa sarjakärkeen ennen potkujaan.

Myrrän äkillisten potkujen jälkeen uuteen valoon nousevat myös Ilveksen kahden viikon takaiset peliliikkeet.

Jo tuolloin Ilves alkoi hajottaa alkuperäistä valmennusryhmää tuomalla takavasemmalta sisään Raimo Helmisen ”Myrrän tukijaksi”.

Nyt keskiviikkoisen uutispommin aiheuttaman pölyn hälventyessä Helminen seisookin yhä savuavilla raunioilla. Tällä kertaa Pennasen oikeana kätenä. Niin Myrrä kuin toinen apuvalmentaja Marko Ojanen on heitetty luiskaan.

Summanen pohtii Helmisen roolia tässä jupakassa. Selvää on, että Pennasen kaliiperin valmentajanimen monivuotista sopimusta ei ole neuvoteltu ihan päivässä tai kahdessa.

Tiesikö Helminen jo etukäteen, mitä tuleman pitää?

– Raipen rooli on iso kysymys. Miten Raipen ajoitus näyttäytyy, Summanen pyörittelee.

– Näin ulkopuolelta näyttää, että tällä voisi olla yhteys. Onko vai ei? Sen kysymyksen esitän valmentajana.

Helminen tuli Ilvekseen Myrrän avuksi. Kaksi viikkoa myöhemmin vain toinen seisoo penkin takana.

Kaikesta huolimatta Summanen näkee Ilveksen tilanteen hyvinkin valoisana.

– Ilveksellä on yksi SM-liigan parhaista materiaaleista ja se on suuria mestarisuosikkeja. Ei Ilveksen tilanne muutu nyt ainakaan huonompaan suuntaan.

Summanen povaa myös muutosta Ilveksen pelaamiseen.

– Pennasen joukkueessa on enemmän kahta rytmiä. Pennasen joukkue pelaa aika paljon samalla tavalla kuin Jukka Jalosen jengi. Se muuttuu nyt vähän Ilveksessä. Kaksivaiheisuus tulee entistä vahvemmin.

– Myrrä yritti mennä enemmän reagointipelillä ja sillä, että tunnistetaan tilanne ja sitten mennään. Siinä on omat riskinsä. Nyt Ilveksestä tulee konemaisempi.

Pennasen debyytti Ilveksen penkin takana tulee herkulliseen paikkaan: perjantai-illan paikallispelissä Tapparaa vastaan.

Summanen kuitenkin sanoo, ettei parin kolmen seuraavan viikon esityksillä kannata antaa juuri painoarvoa.

– Kun valmentaja tulee tällaiseen junaan, se tekee muutaman ison periaatteen mukaan. Pennanen on valmentaja, joka peluuttaa arvopohjaista identiteettilätkää. Eli muutamia juttuja, joita kaikkien on tehtäviä.

– Hän tuo muutamia periaatteita, joita suoritetaan. Myöhemmin tulevat vasta yksityiskohdat. Niiden tuominen vie helkutisti aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?