Kommentti: Ilves teki röyhkeän tempun – Antti Pennasen palkkaus alle­viivaa yhtä asiaa

Ilves hakee vain mestaruutta tällä kaudella. Siksi Antti Pennanen hyppää vaihtopenkin taakse jo nyt, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Antti Pennanen (vas.) korvaa Jouko Myrrän Ilveksen päävalmentajana.

5.10. 11:14

Uutispommi jysähti keskiviikkoaamuna kello 9.48, kun Tampereen Ilves tiedotti vaihtavansa päävalmentajaa.

Jouko Myrrälle kenkää ja Antti Pennanen tilalle.

Ilveksen päätös yllätti täydellisesti.

Kuten Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kommentoi seuran tiedotteessa, SM-liigassa seuraavan kauden valmentajasopimukset tehdään erittäin varhaisessa vaiheessa syksyä.

Tämä on maan valitettava tapa, mutta on täysin ennenkuulumatonta, että sarjakärjessä liitävä seura vaihtaa päävalmentajaa – ja vielä tässä vaiheessa kautta.

Ilveksen seurajohdon tekemä temppu on raju. Jopa röyhkeä.

– Kiitämme Jouko Myrrää ja (apuvalmentaja) Marko Ojasta heidän tekemästään työstä Ilveksen hyväksi. Organisaatiomme ja joukkueemme ottivat merkittäviä askelia eteenpäin heidän sopimuskausiensa aikana, Jalo kommentoi tiedotteen lopuksi.

Rivien välistä on luettavissa paljon.

Kyllä, Ilves otti selkeitä kehitysaskelia Myrrän alaisuudessa, mutta niin paljon Myrrään ei riittänyt luottoa, että seurajohdon mielestä Ilves olisi pystynyt nousemaan Myrrän valmennuksessa mestariksi asti.

Myrrä, 53, oli jo ennen kautta ristiriitaisessa tilanteessa. Ilves lähti tähän kauteen Tapparan ja Kärppien kovimpana haastajana, mutta Myrrä ei edelleenkään vakuuttanut Ilves-yhteisön sisällä kaikkia.

Myrrän sopimus llveksen kanssa olisi joka tapauksessa päättynyt tähän kauteen.

Hyvänä treenauttajana tunnettu Myrrä on kerännyt kritiikkiä pelitavastaan, joka on parhaimmillaan sarjan viihdyttävimpiä, mutta myös osoittanut puutteellisuutensa.

Viime kevään pudotuspeleissä Ilveksellä oli iskun paikka edetä finaaleihin Tapparaa vastaan, mutta välierissä Myrrän Ilves hävisi myös taktisella puolella Jussi Ahokkaan TPS:lle.

Ilveksen ”hätäilyn” ymmärtää. Pennanen, 43, oli valmentajamarkkinoiden kuumin nimi.

Pennasta huhuiltiin myös hallitsevan mestarin Tapparan seuraavaksi päävalmentajaksi, mutta Ilves nappasi koutsimarkkinoiden ykkösnimen paikalliskamppailijansa nenän edestä.

Pennasen pestaus kertoo myös paljon Ilveksen kasvaneesta vetovoimasta. Takavuosien rämpijästä on tullut taloudellisesti ja urheilullisesti SM-liigan jättiläinen.

Kun Ilves pääsi yhteisymmärrykseen Pennasen kanssa ja solmi kausien 2023–25 koskevan valmentajasopimuksen, Myrrä jäi lopullisesti puun ja kuoren väliin.

Vaikka Myrrä olisi jatkanut Ilveksessä kuluvan kauden loppuun, tilanne olisi ollut kaukana optimaalisesta: ”joo, kato Jokke, Pendo tulee taloon sun jälkeen, mutta koutsaa hei tää kausi loppuun niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.”

Pitää myös osata katsoa tulosten taakse. Vaikka Ilves on tällä hetkellä sarjan kärjessä, pelillisesti joukkue ei ole täysin vakuuttanut suhteessa materiaaliinsa. Rakenne on rakoillut ja kärkiyksilöt ovat kääntäneet paljon otteluita voitoiksi.

Ilves hakee mestaruutta tällä kaudella. Siksi HPK:n mestariksi keväällä 2019 luotsannut Pennanen on todennäköisesti parempi vaihtoehto kuin Myrrä.

– Tässä vaiheessa tehtävä muutos palvelisi seuraa parhaiten, Jalo kommentoi tiedotteessa.

Tämä on ihan pätevä perustelu. Toki kesken kauden tapahtuva yllättävä valmentajavaihdos voi myös sekoittaa tupsukorvien pakkaa.

Yhtä kaikki, Ilves teki radikaalin, mutta ymmärrettävän ratkaisun. Pennasen palkkaus alleviivaa sitä, että Ilvekselle kelpaa vain mestaruus tällä kaudella. Ja seuraavina kausina.

Vaikka työsuhde päättyi ennen aikojaan, Myrrä poistuu Ilveksestä onnistujana. Hänen alaisuudessaan Ilves palasi mitaleille (pronssia viime keväänä) 21 vuoden tauon jälkeen ja uskottavaksi SM-liigan huippujoukkueeksi.

Töitä on Myrrälle luvassa jatkossakin. Huhut ovat viemässä miestä Rauman Lukkoon ensi kaudeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?