Tero Lehterä ja SaiPa riitelevät rahasta – tällaisesta summasta on kyse

Lehterä vaatii SaiPalta korvauksia ja palkkasaatavia.

Tero Lehterän aika Lappeenrannassa ei päättynyt alun perin suunnitellulla tavalla.

24.1. 18:58

SaiPan SM-liigajoukkueen entinen päävalmentaja Tero Lehterä vaatii laittomana pitämänsä koronalomautuksen vuoksi Liiga-SaiPa Oy:ltä yhteensä 33 805 euron korvauksia ja palkkasaatavia Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Haastehakemuksesta käy ilmi, että hänen bruttopalkkansa oli 10 495 euroa kuukaudessa. Liiga-SaiPa kiistää Lehterän ja kahden muun kiekkovalmentajan vaatimukset.

Lehterä, 49, aloitti SaiPan päävalmentajana 2017. Lappeenrantalaisseura teki Lehterän kanssa myöhemmin määräaikaisen työsopimuksen ajalle 1.10.2018–30.4.2021.

Korona syöksi SaiPankin pahoihin talousvaikeuksiin. Liiga-SaiPa lomautti yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen 13. marraskuuta 2020 Lehterän ja apulaisvalmentajat Tuomo Ropon sekä Kari Martikaisen loppuvuodeksi.

Tuolloin oli voimassa koronan vuoksi säädetty työsopimuslain muutos, joka mahdollisti myös määräaikaisten työntekijöiden – kuten Lehterä, Ropo ja Martikainen olivat – lomauttamiset.

Poikkeuslaki oli voimassa 31. joulukuuta 2020 saakka.

Liiga-Saipa päätti uusien yt-neuvottelujen jälkeen joulukuussa 2020 Lehterän, Ropon ja Martikaisen lomauttamisesta ajalla 28.12.2020–27.3.2021. Edellistä lomautusta oli tuossa vaiheessa jäljellä vielä neljä päivää.

Valmentajakolmikon mukaan lomautuksen keskeyttäminen on mahdollista vain silloin, kun työnantajalla on työtä tarjolla.

– SaiPa ei ole siis edes väittänyt keskeyttäneensä Lehterän, Ropon ja Martikaisen lomautuksia tarjotakseen heille työtä, vaan ainoastaan lomauttaakseen heidät heti uudelleen, haastehakemuksessa todetaan.

Kolmikon mielestä Liiga-SaiPa on pyrkinyt kiertämään työantajaa sitovaa määräaikaista lomauttamista koskevaa lainsäädäntöä.

Lehterä vaatii laittomana pitämänsä lomautuksen vuoksi Liiga-SaiPalta vahingonkorvauksena 28 695 euroa, lomakorvauksia 2 253 euroa ja odotusajan palkkaa 2 857 euroa. Lehterän bruttopalkka oli 10 495 euroa kuukaudessa sisältäen autoedun.

Ropo ja Martikainen vaativat kumpikin entiseltä työnantajalta yhteensä 12 606 euroa.

Lisäksi kolmikko vaati entistä Liiga-SaiPaa korvaamaan heidän oikeuskulunsa, joita on jo tähän mennessä kertynyt 5 000 euroa.

Liiga-SaiPa kiistää kolmikon vaatimukset perusteiltaan ja määriltään ja vaatii niiden hylkäämistä.

Yhtiö kertoo, että sen taloustilanne ja toimintaedellytykset synkistyivät entisestään joulukuun alussa 2020. Koko yritystoiminnan edellytykset olivat koronaviruksen seurauksena vaarassa. Liiga-SaiPalla oli mielestään oikeus aloittaa valmentajien uudet lomautukset uusilla perusteilla 28.12.2020.

– Todettakoon vielä, että kantajat (Lehterä, Ropo, Martikainen) eivät saapuneet työhön nyt laittomaksi väittämänsä lomautuksen alkamisesta 28.12.202 alkaen eivätkä 1.1.2021 alkaenkaan lomautuksen päättymiseen 27.3.2021 saakka. Kantajilla ei ole ollut siten tosiasiallisesti tarkoituskaan työskennellä mainittuna aikana, Liiga-SaiPa ilmoittaa vastineessaan.

Valmentajien ja SaiPan riitaa käsitellään valmisteluistunnossa Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa perjantaina.

Lehterä toimii tällä hetkellä Slovakin pääsarjaseuran Dukla Trencinin päävalmentajana. Ropo on Mestistä johtavan Imatran Ketterän vastuuvalmentaja.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?