Sam Jardine pelaa HIFK:ssa Boris Sadeckyn muistolle - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Joukkuekaveri kuoli traagisesti vain 24-vuotiaana – HIFK:n uusi vahvistus kertoo valtavasta järkytyksestä: ”Mietin jopa urani lopettamista”

Tragedia toi Sam Jardinen Helsingin IFK:n takalinjoille.

HIFK:n uusi kanadalaisvahvistus Sam Jardine pelaa numerolla 10. Se oli kuolleen Boris Sadeckyn pelinumero.

25.11. 6:13

Sam Jardine oli päättänyt ottaa alkuun rauhallisesti, kun hän tumma takatukka hulmuten luisteli ensimmäistä kertaa Helsingin IFK:n kannattajien eteen keskiviikkoiltana SaiPaa vastaan.

Toisin kävi. Bratislava Capitalsia aiemmin tällä kaudella edustanut Jardine ajoi avausvaihdossaan rohkeasti vastaan hyökkäyssiniseltä, ja heti perään kanukkipakki haki avojäätaklausta.

– Se ei ollut suunnitelma, Jardine naurahti ottelun jälkeen.

– Tarkoitus oli alkuun lukea rauhassa peliä ja sopeutua tempoon, mutta eteeni sattui kaksi mahdollisuutta taklata. Hyvä niin. Pelityyliini kuuluu puolustaa aggressiivisesti.

Avausottelun perusteella HIFK:n alakertaan saapui jämäkkä vahvistus.

Jardine, 28, tuo HIFK:n takalinjoille ainakin kokoa (188 cm/95 kg) ja kokemusta. Mitä muuta?

– Haluan olla ensinnäkin luotettava puolustaja valmennukselle ja pelaaja, johon puolustajaparini ja maalivahti luottavat. Yritän pelata yksinkertaista peliä kovaa ja ylpeydellä, Jardine luonnehti.

Jardine liittyi HIFK:n harjoituksiin maanantaina. Vaikutelma uudesta joukkueesta on vaikuttava.

– Olen erittäin onnekas, että olen täällä. HIFK on huipputason organisaatio, jolla on hienot perinteet. Yritän vain tehdä kovasti töitä ja löytää roolini puolustuksesta.

Jardine on yksi niistä Capitalsin pelaajista, jonka kausi sai järkyttävän käänteen lokakuun lopulla.

Capitalsin nuoren hyökkääjän Boris Sadeckyn, 24, sydän pysähtyi 29. lokakuuta pelatussa ICEHL:n ottelussa Dornbirn Bulldogsia vastaan avauserän lopulla. Ensiapuhenkilökunta sai Sadeckyn sydämen lyömään, mutta hän menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Kaksi päivää myöhemmin Capitalsin 36-vuotias varatoimitusjohtaja Dusan Pasek Jr. löydettiin kuolleena. Tragedian seurauksena Capitals päätti keskeyttää kautensa.

Lue lisää: 36-vuotiaana kuollut kiekkopomo jätti jälkeensä viestin – myönsi karmean päätöksen, joka johti 24-vuotiaan pelaajan kuolemaan

– Menin kotiin heti sen jälkeen, koska oli tärkeää olla perheeni kanssa. Se oli vaikeaa aikaa. Mietin kaikenlaista. Mietin jopa urani lopettamista, mutta halusin olla kärsivällinen ja odottaa sellaista mahdollisuutta, johon haluan tarttua saman tien innoissani, Jardine kertasi.

– Olen erittäin kiitollinen tästä saumasta, enkä ota mitään itsestäänselvyytenä.

Jardine pelaa HIFK:ssa numerolla kymmenen. Numerovalinnan taustalla on koskettava syy. Jardine haluaa kunnioittaa kolme viikkoa sitten menehtyneen Sadeckyn muistoa.

– Oli hienoa, että numero oli vapaana. Hän oli erityinen kaveri. Kannan hänen muistoaan lähelläni, Jardine sanoi tunteet pinnassa.

– Jotkut täällä ovat kysyneet tiettyjä yksityiskohtia siitä mitä tapahtui, mutta kuten olen aiemmin sanonut, Boris oli hieno mies. Loistava joukkuekaveri, joka rakasti jääkiekkoa, joukkuekavereitaan, perhettään ja puolisoaan. Kaikki ovat surullisia, että hän on poissa.

HIFK kaatoi SaiPan 3–0 keskiviikon ottelussa Helsingissä.

Jardinen lisäksi kolme Capitalsin pelaajaa on siirtynyt SM-liigaan. KalPassa pelaa maalivahti Connor LaCouvee, Sportissa puolustaja Tyler Nanne ja SaiPassa keskushyökkääjä Marc-Olivier Roy, joka pelasi keskiviikkona HIFK:ta vastaan neljännen liigaottelunsa.

– Tästä eteenpäin meidän kaikkien, jotka tunsimme Boriksen, on oltava hyviä ihmisiä ja hyödynnettävä aikamme tällä maapallolla. Ja meidän täytyy arvostaa sitä, että saamme pelata jääkiekkoa, Jardine muistutti.

Jardine on kulkenut hieman erikoisempaa reittiä SM-liigaan. Albertassa syntynyt puolustaja pelasi kolmen vuoden yliopistouran jälkeen AHL:ssä kolmessa eri joukkueessa yhteensä 71 ottelua.

Parin viime kauden aikana hän pelasi Englannin pääsarjassa Cardiff Devilsissä, ECHL:ssä ja monikansallisessa ICEHL:ssä. Viime kaudella Jardine valittiin ECHL:n tähdistökentälliseen. CV:stä löytyy myös kaksi ECHL:n mestaruutta keväältä 2017 ja 2019.

– Vietin 4–5 vuotta Pohjois-Amerikassa ja jojoilin AHL:n ja ECHL:n väliä. Se oli rankkaa. Saavutin urallani pisteen, jossa halusin taas nauttia jääkiekosta. Löysin Cardiffissa uudestaan rakkauteni ja intohimoni jääkiekkoa kohtaan.

Kevään 2019 Newfoundland Growlersin mestarijoukkueessa pelasivat myös HIFK:n maalivahti Michael Garteig, viime kaudella TPS:ssa loistanut Josh Kestner ja Lukon Scott Pooley.

– Kolmisen vuotta sitten puhuimme, että SM-liiga voisi olla minulle hyvä sarja. Silloin yritin päästä tänne, mutta kiinnostusta ei ollut tarpeeksi. Siitä lähtien pelaaminen Suomessa on ollut takaraivossani, Jardine ilmoitti.

– Jo ensimmäisten päivien aikana olen huomannut, että tämä on minulle hyvä paikka ja nautin olostani täällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?