Brad Lambert, 17, keräsi kiloja uutta SM-liigakautta varten – ”Ei mitään läskiä”

Ensimmäiset oppirahat on maksettu. Brad Lambert haluaa nyt johtaa JYPiä eturivistä.

Brad Lambert kuuluu alkavalla kaudella JYPin nuoriin vastuunkantajiin.

7.9.2021 17:24

Ne kasvavat niin nopeasti.

Vuosi sitten Brad Lambert oli JYPin ja koko SM-liigan nuorin pelaaja. Tänä syksynä Lambert, 17, on jo JYPin toiseksi nuorin pelaaja. Titteli siirtyi Joakim Kemellin, 17, haltuun – niukahkolla 130 päivän erolla.

Uudistuneessa JYPissä liigapelaajan ajokortiksi riittää mopoautokortti.

Tosin on sanottava, että Lambert ja ensimmäistä kertaa vakiominuutteja liigasta hakeva Kemell eivät ole mitä tahansa pojankoltiaisia. Molemmat ovat ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden kuumia suomalaisnimiä.

Lambert on ollut otsikoissa pidempään. Hän kuului jo viime kaudella JYPin vakiokalustoon ja väläytteli vuodenvaihteessa Nuorten Leijonien häkkipäänä MM-jäillä.

Huippulupaus pelasi 46 liigaottelua tehoilla 7+8=15, mikä oli joukkueen seitsemänneksi paras saldo. Ensimmäinen täysi liigakausi oli nuorelle pelaajalle kova koulu.

– Kausi oli aika vaihteleva. Henkilökohtaisella tasolla oli hyviä ja huonoja hetkiä. Joukkueella ei todellakaan mennyt putkeen, Lambert huokaa.

Onko oppi mennyt perille? Ennen viime kautta JYPin konkarit Jani Tuppurainen (vas.) ja Jarkko Immonen opettivat Brad Lambertille jääkiekon teoriaa. Tällä kaudella Lambert kohtaa oppi-isänsä kaukalossa, kun Tuppurainen ja Immonen siirtyivät Mikkelin Jukureihin.

Joukkueella meni täysin penaaliin. JYP kynti keväällä maaliviivan yli sarjajumbona. Se oli Lambertille ensimmäinen kausi, kun hän oli mukana häviävässä joukkueessa.

– En tykkää yhtään häviämisestä. Se oli vaikeaa. Siihen päälle tuli vielä kaikki koronajutut ja muut. Loppukaudesta pelejä alkoi kerääntyä neljä per viikko, joten ei ollut missään nimessä helppo kausi, mutta vaikeuksien kautta oppii hyvin.

Harjoittelu ja pelaaminen opettivat päivittäin jotain uutta liigan vaatimuksista.

– Paljon tuli oppia eri pelillisistä jutuista. Kuten siitä, miten tietyt kamppailut pystyy voittamaan kulmissa paremmin ja miten pysähtymiset pitää tehdä oikeissa kohdissa kenttää. Suurin osa on pieniä juttuja, joihin ei tarvinnut kiinnittää huomiota A-junnuissa pelatessa. Nyt tiedän, mitä liigassa pelaaminen vaatii, Lambert sanoo.

Kesällä Lambert viihtyi punttisalilla ja keräsi voimaa, jotta ensi talvena kulmissa ja maalin edessä 183-senttinen vauhtikone on kovempi luu.

– Uskon, että lähden tähän kauteen paremmasta asemasta. 6–7 kiloa on tullut lisää. Nyt vaaka näyttää 81–82 kiloa. Testitulokset ovat menneet eteenpäin, joten ei ole tullut mitään läskiä, naurahtaa Lambert.

Yhden liigakauden ”kokemuksella” 17-vuotias laitahyökkääjä kantaa JYPissä tällä kaudella tulosodotuksia eturivissä. Asetelma, jonka ei pitäisi olla periaatteessa mahdollista tasapainoisesti rakennetussa ammattilaisjoukkueessa.

Lambertia ei kuitenkaan huimaa. Tavoite on selvä.

– Haluan olla johtava pelaaja joukkueessa ja auttaa vahvuuksillani joukkuetta voittamaan pelejä. Ei ole mitään järkeä lähteä pelaamaan, jos emme yritä voittaa joka peliä, linjaa Lambert.

– Kun pääsee tulosrooliin, silloin tulosta pitää myös tehdä, mutta en aseta itselleni liikaa paineita. Välillä olen keskittynyt tulokseen liikaakin, kun pitäisi keskittyä enemmän itse pelaamiseen.

SM-liigan runkosarja alkaa torstaina 9. syyskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?