Semir Ben-Amor puhuu Ville Peltosen kimppuun hyökkäämisestä – ”Todettiin, että lohikäärmeeltä katkaistaan pää”

Semir Ben-Amor kertoo surullisenkuuluisasta välikohtauksesta Jere Karalahden Wicked Game -podcastissa.

Semir Ben-Amor kuvattuna huhtikuussa 2021.

Jokerien ja HIFK:n välinen vihanpito lähti syksyllä 2012 täysin käsistä.

1. syyskuuta 2012 pelatun European Trophyn ottelun avauserä oli yksi Suomi-kiekon rumimmista. Kaikki alkoi, kun HIFK:n pakkijärkäle Ilari Melart yritti haastaa Jarkko Ruutua tappeluun ajassa 1.59 ja kävi käsiksi jokerihyökkääjään.

Se oli IFK:n yritys kuitata edellisillan ottelun tapahtumat, kun Ruutu oli taklannut HIFK:n Iiro Pakarista, joka loukkaantui.

Muutama minuutti myöhemmin tapahtui. Jokerien nelosketjun hyökkääjä, romuluisena hyökkääjänä tunnettu Semir Ben-Amor taklasi IFK:n kapteenin Ville Peltosen pimeästä kulmasta jään pintaan. Tämän jälkeen Ben-Amor alkoi lyödä Peltosta, joka ei ehtinyt puolustautua.

Myöhemmin avauserässä HIFK:n Juuso Salmi hyökkäsi Jokerien tähtipelaajan Ilari Filppulan kimppuun.

Ottelu jätti syvät arvet helsinkiläisseurojen välille. Ottelu on muistettu ennen kaikkea leijonaikoni Peltoseen kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Ben-Amor muistelee tapahtumia nyt Jere Karalahden Wicked Game -podcastissa rentoon tyyliin – ja myöntää, että välikohtaus ei ollut hänen oma ylilyöntinsä vaan joukkueen vaihtopenkillä sovittu asia.

Vielä alkuvuodesta 2017 Ben-Amor sanoi IS:n haastattelussa, että teko oli hänen oman tunneryöppynsä seurausta.

– Siinä pohdittiin, mitä tehdään, ja todettiin, että lohikäärmeeltä katkaistaan pää. Siinä päätettiin, että otetaan suoraan sieltä se isoin henkilö ja ilmoitetaan, että tämä tapaus on tässä. Emme lähde hakemaan mitään (Siim) Liivikiä, siitä ei ole mitään iloa, Ben-Amor muotoilee nyt podcastissa.

– Minä olin sitten se, joka sen teon sitten tein. Ei siinä sen isompaa suunnitelmallisuutta ollut.

Ville Peltonen ja Semir Ben-Amor syksyllä 2012. Ben-Amor myöntää nyt ensi kerran, että Peltoseen kohdistunut hyökkäys ei tapahtunut hänen omasta aloitteestaan vaan ”päätettiin” vaihtopenkillä kesken IFK-ottelun.

Ben-Amor sai pahoinpitelysyytteen ja myös -tuomion. Hän oli kohun keskipisteessä kuukausien ajan.

Peltosen ensimmäinen esiintyminen tilanteen jälkeen oli MTV3:n Tulosruudussa, jossa hän kertoi saaneensa aivotärähdyksen. Huhumylly legendan tilasta kävi kierroksilla.

– Totta helvetissä minulla oli paska fiilis. Olin tehnyt jotain sellaista, mikä ei todellakaan ole ok. Puhuttiin, että hänen uransa voi loppua, Ben-Amor sanoo.

Ben-Amor ja Karalahti väittävät, että HIFK yritti järjestää jokeripelaajalle mahdollisimman pitkän pelikiellon liioittelemalla vammojen vakavuutta.

Peltonen oli pelikunnossa SM-liigan sarja-avauksessa, joka pelattiin 12 päivää myöhemmin.

Ben-AmorIN mukaan hänellä on ollut tilanteesta täysin puhdas omatunto sen jälkeen, kun hän kuukausia tapahtuneen jälkeen näki syytteestään Peltosen lääkärinlausunnon.

– Onneksi Ville pääsi takaisin pelaamaan, hänhän pelasi jo sarja-avauksessa, Ben-Amor sanoo podcastissa.

Semir Ben-Amor Jokerien paidassa.

Ilta-Sanomille Ben-Amor, 39, kertoo, ettei hän halua selitellä, mutta päätti podcastissa kertoa myös aiemmin vaikenemansa ”toisen puolen” asiasta. Hän kokee, että jälkipyykki olisi ylilyöntien jälkeen täytynyt käsitellä eri tavalla, mutta korostaa olevansa sinut kaiken tapahtuneen kanssa.

IS tavoitti HIFK:n päävalmentajana nykyään työskentelevän Ville Peltosen, joka ei halunnut kommentoida asiaa.

Jokerien ja HIFK:n välinen sodankäynti jatkui vielä seuraavaan kauteen asti. Tuolloin HIFK hankki Pohjois-Amerikasta puhtaasti tappelijana tunnetun Trevor Gilliesin, jonka Ben-Amor kertoo podcastissa uhkailleen häntä mm. Helsingin jäähallin käytävillä.

– Nauratti enemmän kuin pelotti.

Suomalaishyökkääjä kertoo tienneensä, että mitään ei tapahtuisi: poliisista oli ilmoitettu joukkueisiin, että jos nyrkit viuhuvat kaukalossa, siitä tulee taas poliisiasia. Bluesin Eetu Pöystiä keihästänyt ja Jokerien Ruutua lyönyt Gillies pelasi SM-liigassa vain kolmessa pelissä. Vihollisseurat erkanivat kauden päätteeksi, kun Jokerit jätti kotimaan pääsarjan ja lähti KHL:ään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?