Raimo Helminen lataa suorat sanat tilanteestaan - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Raimo Helmisestä tuli nyt työtön valmentaja – lataa suorat sanat tilanteestaan

Työttömäksi jäänyt TPS:n hopeavalmentaja Raimo Helminen aikoo seuraavaksi nauttia kesästä. Valmennusuran jatkaminen kiinnostaa, mutta tulevaisuus on vielä auki.

Raimo Helmisen TPS yllätti kaikki ja ylsi SM-liigassa hopealle.

14.5. 8:04

– Olo on aika raukea ja tyhjä. Sitä se on usein kauden jälkeen, Raimo Helminen huokaa.

On kulunut pari vuorokautta siitä, kun TPS:n liigajoukkue sai kaulaansa hopeamitalit ja päävalmentaja Helmisen vuoden mittainen pikapesti turkulaisjoukkueen peräsimessä päättyi tunteikkaasti.

Finaaleissa Rauman Lukolle taipunut ja yllätyshopeaan venynyt joukkue taustaryhmineen on pureskellut saavutustaan yhdessä, Helmisen mukaan ”aika perinteisin menoin”.

Aikaa on kulunut myös sen verran, että pahin pettymys alkaa väistyä loistavan saavutuksen tieltä.

Helmistä kuunnellessa onkin helppo aistia orastavaa tyytyväisyyttä menneistä kuukausista.

– Olen tämän jo monta kertaa sanonut, mutta päällimmäisenä tunnen suurta ylpeyttä siitä, mitä saimme yhdessä aikaan. Siinä mielessä hopeamitali kyllä maistuu ja on ollut mukava poikien kanssa siitä nautiskella, Helminen miettii.

”Raipe” tarjosi joukkueelleen ”viimeisen aterian” siipiravintolassa eilen.

Ennen kauden alkua nuorelle TPS:lle ei povattu suurta menestystä. Jo pudotuspelipaikkaa pidettiin sille erinomaisena suorituksena.

Helminen kertoo kuitenkin aistineensa, kuinka juna kulki jatkuvasti oikeaan suuntaan.

Lähes ensimmäisistä viikoista alkaen TPS:n käyrä tuntui valmennuksen silmissä osoittavan tasaisesti kohti yläviistoa.

– Pärjäsimme alusta saakka kohtuullisen hyvin, ja pysyimme otteluissa mukana, vaikka peli ei ollut aina niin kaunista. Se on yleensä hyvän joukkueen merkki. Tammikuussa pelejä oli kuitenkin vähemmän. Pääsimme vetämään siinä hyvän treenijakson, jonka aikana moni asia tuntui loksahtavan kohdalleen. Näin jälkeenpäin ajateltuna sillä oli suuri merkitys kevättä silmällä pitäen.

Odotukset turkulaisjoukkueen menestykselle eivät olleet tapissa, eikä päävalmentajaltakaan povattu suurtekoja. Nyt, sensaatiomaisesti finaaleihin joukkueen johdattaneena valmentajana olisi hyvä paikka kuitata arvostelijoille, mutta ”Raipe” pitää tyylinsä. Vastauksesta on turha etsiä katkeruutta tai ähäkuttia.

– En ole seurannut kirjoittelua ja ennakko-odotuksia valmennustani tai joukkuettani kohtaan. Minua on varmasti arvosteltu, mutta näin pitkän jääkiekkouran aikana siihen kyllä tottuu. Jokainen ihminen haluaa tietysti tehdä työnsä hyvin ja onnistua. Olen luonnollisesti tyytyväinen siihen, mitä saimme TPS:n projektissa aikaan, Helminen sanailee.

Helminen kehuu ympärilleen koottua TPS:n valmennustiimiä useaan otteeseen ja vuolaasti. Päävalmentajan mukaan johtoryhmän jäsenet tekivät töitä yhdessä ja erikseen kohti asetettuja tavoitteita, joista tärkeimmät liittyivät nuorten pelaajien auttamiseen.

Maailman­ennätykselliset 331 maaottelua pelanneelle tamperelaiselle vuosi antoi menestyksen lisäksi myös tärkeää evästä kokemusten reppuun.

– Suurin oppi tältä kaudelta oli se, että täytyy luottaa omaan visioon, siitä on tärkeää pitää kiinni. Siihen kuitenkin liittyy vahvasti se, että pidät koko ajan silmät ja korvat auki siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Yksin et saa mitään aikaan.

57-vuotiaan Ilves-legendan pesti TPS:n valmentajana ei jatku, joten kauden päättyminen tarkoitti myös, että Helminen siirtyi viettämään työttömän kiekkovalmentajan kesälomaa. Ensimmäiset vuorokaudet ovat sujuneet vielä kaudenpäätöskiemuroissa, mutta pikkuhiljaa kiekkomiehen ajatukset risteilevät myös tulevassa.

Raimo Helminen on nyt lomalla.

Jäähallit vetävät edelleen puoleensa.

– Valmentaminen kiinnostaa jatkossakin, se on selvä. Siltä rintamalta ei ole kuitenkaan vielä mitään näköpiirissä. Pitää istua alas ja alkaa kartoittaa tilannetta, nyt siihenkin on enemmän aikaa, kun pelit ovat ohi.

Erikoislaatuinen kausi koronan kynsissä on vaatinut veronsa myös valmentajan näkökulmasta. Helminen myöntää, että etenkin pudotuspeliaika kaikessa hienoudessaan imi energiat lähes nolliin.

– Tässähän on ehtinyt tulla myös kesä. Aurinko paistaa. Ja ulkona ovat shortsikelit. Tällaisia juttuja ei ehdi kauden keskellä miettiä, eikä varsinkaan pudotuspeleissä.

Vaikka Helmisen tulevaisuus jääkiekkovalmentajana on vielä avoin, lähipäivien suunnitelmat työttömällä kesälomalaisella ovat selvät. Nyt on aika vain olla.

– Mökille ja saunan lämmitykseen. Nautiskellaan siellä nyt rauhassa lomasta, Helminen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?