Rauman tartuntatautilääkäri huolestui – Lukon mestaruus­juhlissa rikottiin korona­suosituksia - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Raumalla juhlittiin mestaruutta villisti – lääkäriltä huolestuttava ennuste

Rauman tartuntatautilääkärin mukaan on selvää, että Lukon mestaruusjuhlissa rikottiin raskaasti koronasuosituksia. Seuraukset selviävät myöhemmin.

Tiistai-iltana Raumalla otettiin mestaruudesta ilo irti.

12.5. 12:59

Rauman kupeesta kotoisin oleva kaupungin tartuntatautilääkäri Irene Reinvall on kannattanut Rauman Lukkoa koko ikänsä, mutta kun mestaruus tuli kaupunkiin tiistaina 58 vuoden tauon jälkeen, hän kertoo olleensa kaksijakoisin miettein.

– Päällimmäisenä oli ilo Lukon menestyksestä, mutta heti sen jälkeen huoli siitä, mitä nyt tapahtuu koronatilanteen näkökulmasta, Reinvall sanoi keskiviikkona aamupäivällä.

Tunnelma kisakatsomoissa oli korkealla.

Tapahtui juuri se, mitä osattiin odottaa: jääkiekkokullan villitsemät raumalaiset täyttivät joukkueen palatessa Turusta Äijänsuon jäähallin edustan ja kokoontuivat illalla tuhansittain kauppatorille juhlimaan. Maskeja näkyi hyvin harvoilla.

– On selvää, että suosituksia ei ole noudatettu. Niitä olisi tässäkin tilanteessa voitu oikealla tahtotilalla noudattaa, mutta mestaruuden synnyttämä euforia ajoi nyt edelle.

Reinvall ei halunnut ennustaa, millainen koronatartuntasuma juhlista on odotettavissa, mutta myöntää, että juhlinta sisälsi useita riskitekijöitä: ei turvavälejä, valtavasti huutoa ja kovaa äänenkäyttöä sekä alkoholia.

– Viikon parin päästä tiedetään, miten kävi. Tietysti vaatii jo hieman tuuriakin matkaan, että tästä kokonaan ilman tartuntoja selvittäisiin.

Vanhan Rauman keskustassa juhlittiin.

Reinvall sanoo toisaalta ymmärtävänsä spontaania juhlintaa hyvin, mutta olleensa juhlinnan luonteen suhteen liian optimistinen.

– Raumalla on oltu jo hyvän aikaa koronan kanssa perustasolla. Rajoitukset ovat silti olleet tiukkoja, ja ihmiset ovat väsyneitä.

Juhlat jatkuivat illalla Äijänsuon jäähallilla.

Ravintola Tifosin terassi Vanhan Rauman laidalla oli täynnä jo yli tunti ennen ottelua.

Rauman torille kokoontui paljon ihmisiä.

Olisiko viranomaisten pitänyt valmistautua tilanteeseen paremmin ehkäisemällä ennakolta väkimassojen kokoontumista, esimerkiksi aitaamalla ja vartioimalla tiettyjä alueita?

– Siihen varmaankin poliisi on oikeampi vastaaja. Mutta siitä olen melko varma, että jos Raumalla olisi menty tiistaina epidemian kanssa kiihtymis- tai leviämisvaiheessa, juhlinta olisi ollut huomattavasti hillitympää. Rajoitusten noudattaminen ylipäätään lähtee aina ihmisistä itsestään eikä viranomaisten valvonnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?