Video ja kuvat: Näin Rauma sekosi finaalipaikasta – pikkukaupunki on ratkeamassa liitoksistaan - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Video ja kuvat: Näin Rauma sekosi finaalipaikasta – pikkukaupunki on ratkeamassa liitoksistaan

Rauma on nyt sinikeltaisempi kuin koskaan. Lukon finaalipaikka tuo kaupunkiin valtavasti iloa.

10.5. 8:12

33 vuotta ja 23 päivää. Niin kauan Raumalla oli odotettu kaupungin ylpeyden Lukon voittoa jääkiekon SM-liigan finaaleissa.

Kun Lukko lauantaina voitti TPS:n kotihallissaan Äijänsuolla 4–0, riemu Rauman terasseilla, kodeissa ja kapeilla kaduilla oli ylitsepursuavaa. Kaupunkilaiset olivat pakahtua onnesta, ja tuntui, että koko länsirannikon pikkukaupunki on ratkeamassa liitoksistaan.

Rauma on nyt sinikeltainen. Wanhan Rauman toisen pääkadun, torilta ”alas” tuovan Kuninkaankadun, päässä näkyy kaupungintalon torni.

Wanhan Rauman laidalla sijaitsevan Ravintola Tifosin kattoterassilla Lukon maalit ja voitto aiheuttivat valtavia tunteenpurkauksia. Ottelun jälkeen osa juhlakansasta vaelsi läheiselle kaupungintalolle, jonka tornista on pudotuspelien aikana Lukon voitettua kajahtanut Lukon maalilaulu, 1980-luvulla supersuositun ruotsalaisen tukkaheviyhtye Europen suurin hitti The Final Countdown.

Ravintola Tifosin kattoterassilla aivan Wanhan Rauman kupeessa oli tunnelma katossa – ei vaan taivaassa.

Laulun nimi sopii tilanteeseen kuin purkka Europen laulajan Joey Tempestin tukkaan. Raumalla todella toivotaan, että menossa olisi viimeinen lähtölaskenta Lukon mestaruuteen.

Finaalit alkoivat perjantaina ja jatkuivat lauantaina. Pitkän odotuksen aikana rakentuneet padot ovat purkautuneet voimalla. Viikonloppuna juhlinta oli Raumalla paikoin niin antaumuksellista, että osalle Lukon kannattajista välipäivä tuli vähintään yhtä suureen tarpeeseen kuin pelaajille.

Raumalta Pyhärantaan vievän tien varrella Voiluodon kylässä Lukko on näkyvästi esillä.

Lukko on Rauman sykkivä sydän, joka koskettaa käytännössä jokaisen raumalaisen elämää jollakin tavalla. Nyt Rauma elää ja hengittää Lukon mukana kenties voimakkaammin kuin koskaan. Tämä näkyy sinikeltaisiksi värjäytyneillä kaupungin kaduilla.

Koskaan Raumalla ei ole tullut vastaan yhtä paljon Lukko-paitoja, ja lähes joka toisella vastaantulijalla on yllään jotain Lukkoon viittaavaa asustetta: takkia, kaulaliinaa, hattua, säärystimiä...

Tosifanit pukeutuvat Lukkoon. Säärystimet ja kynnet ovat sävy sävyyn.

Monet liikkeet ovat ripustaneet ikkunoihinsa Lukko-lippuja tai -pelipaitoja, parvekkeilla näkyy kannustuslakanoita, teiden varsilla on erilaisia Lukko-aiheisia viritelmiä, ja jopa Rauman tunnetuimmat nähtävyydet, Vanhan Raatihuoneen ja kaupungintalon tornit on koristeltu Lukon lipulla.

Aivan jäähallin vieressä sijaitsevassa ravintola Pikku Matamissa finaalien välipäivän bingoa pelataan Lukko-rekvisiitan keskellä.

Lukko on Raumalla nyt läsnä kaikkialla. Raumalla ollaan aivan varmoja, että viimeistään helatorstaina 58 vuoden odotus päättyy. Niin kauan on kulunut Lukon ainoasta mestaruudesta – eivätkä raumalaiset halua odottaa enää yhtään pidempään.

Toni Setälä (vas.), Salla Viitasalo ja Antti Hannonen vannovat Lukon nimeen.

Lukko ja Wanha Rauma ovat kaupungin sydämet.

Lukon kapteenin Heikki Liedeksen pelipaita koristaa tätä ikkunaa.

Rauman kaupungintalon edustalla ja tornissa liehuvat Lukko-liput.

Lukko näkyy myös pieneen Rihtniemen kylään vievän mökkitien varrella.

Lukko-paita 1970- tai 1980-luvulta.

Lukon lippu löytyy monesta ikkunanpielestä.

Lukko on koko perheen yhteinen ilo.

Rauman pääkadun Nortamonkadun varrella pudotuspelit on käännetty englanniksi.

Parvekesomistelua raumalaisittain. Vihaisen oloinen merikarhu uskoo Lukon menevän bäätty ast.

Rauman Vanhan Raatihuoneen torni on saanut koristuksekseen Lukon lipun.

Rauman komein rotsi.

Sauvakävelijä Kuninkaankadulla.

Asia olisi ehkä selvä ilman tätä Valtakadun yli vedettyä lakanaakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?