Videotuomio herätti kiivasta keskustelua Tampereella – Lukon sankarimaalivahti huomasi tärkeän yksityiskohdan vasta jälkikäteen

Lassi Lehtinen näytti, että hän on SM-liigan paras maalivahti kovimmassakin paikassa. Nollapeli tuli vakuuttavien torjuntojen ja yhden keskustelua herättäneen videotuomion jälkeen.

Tapparan Patrik Virta ja Lukon maalivahti Lassi Lehtinen tilanteessa, jossa maali lopulta hylättiin maalivahdin estämisenä

3.5.2021 20:42
  • Tappara-Lukko 0–1

  • Otteluvoitot 1–3

  • Lukko finaaliin, Tappara pronssiotteluun

Lukon maalivahti Lassi Lehtinen pelasi loistavan runkosarjan. Torjuntaprosentti oli huikea 94,02 ja päätettyjen maalien keskiarvo per ottelu maaginen 1,38.

Luvuista jälkimmäinen on uusi SM-liigan ennätys – aiempi haltija oli Joni Myllykoski, joka pysäytti kiekkoja kaudella 2010–11 JYPissä luvuin 1,49.

Neljänteen välierään saakka Lehtinen oli torjunut kiekkoja varmasti ottelusta toiseen, mutta tilastoja tuijottavat lajiniilot kyseenalaistivat hänen panoksensa, kun torjuntaprosentti oli nippanappa vain 90.

Heiltä jäi ehkä huomaamatta, että päästettyjen maalien keskiarvo oli silti kaikista kovin. Välierien jälkeen se on vakuuttava 1,56.

Enää kenenkään tarvitse epäillä, että Lukon menestys jäisi Lehtisen torjunnoista kiinni.

Hän oli ratkaisevassa välierässä itse varmuus läpi ottelun ja loi eleettömyydellään itseluottamusta Lukon pelaajiin.

Lukko pelaa tällä hetkellä niin hyvin, että vastustaja ei pääse maalipaikoille kovin usein. Mutta kun harvoja laukauksia tulee, ne ovat usein vaarallisia.

– Jos yksittäiseen erään tulee vain muutama torjunta, se vaatii paljon pääkopalta. Pyrin pysymään pelissä kiinni puhumalla paljon puolustajille ja auttamaan heitä aktiivisella mailapelillä, Lehtinen kertoo.

Kertaalleen Tappara sai kiekon Lukon verkkoon, kun Valtteri Kemiläisen laukaus kimposi Kristan Tanuksen vartalosta verkkoon. Osuma kuitenkin hylättiin videotarkastuksen jälkeen maalivahdin häirintänä.

– Itse tilanteessa en huomannut mitään kummallista. Mutta kun jälkikäteen katsoin tilanteen videolta, perusteet olivat ihan selvät. Patrik Virta osui luistimellaan minuun maalivahdin alueella ennen kuin kiekko meni maaliin.

Lukon maalivahdin Lassi Lehtisen nolla ei särkynyt sittenkään neljännessä välieräottelussa.

Lehtisen mukaan maalivahdin kannalta nykyinen SM-liigan videolinjaus on hyvin selvä. Hyökkäävillä pelaajilla ei ole mitään asiaa maalivahdin alueelle ennen kiekkoa.

– Jos näin ei ajateltaisi, mitä merkitystä koko maalivahdin alueella edes olisi? Lehtinen kysyy.

Ja täsmentää:

– Vastaavasti, jos maalivahti poistuu alueeltaan ja tulee kontakti vastustajaan, silloin se on pelkästään molarin oma moka ja maali pitää aina hyväksyä.

Lukolta hylättiin Rauman ottelussa osuma, jossa Lukon pelaaja työnsi Kemiläisen päin Christian Heljankoa, mutta tilanne jatkui pitkään sen jälkeen ja Heljanko ehti palata takaisin maalilleen.

– Jälkeen päin tuli Liigan kautta palautetta, että maali olisi pitänyt hyväksyä, koska tuomarit eivät heti puhaltaneet peliä poikki. Eli paljon aiemmin maalin syntyhetkeä tulleiden kontaktien ei pitäisi vaikuttaa enää maalin hylkäämiseen, Lehtinen tulkitsee.

Myös Lukon Ville Petmanin tekemää voittomaalia tarkistettiin videolta, mutta se hyväksyttiin. Tulkinnan mukaan reboundia yrittänyt Anrei Hakulinen ei tilanteessa häirinnyt Heljangon torjumista.

Tapparan kapteeni Jukka Peltola ei selitellyt eikä moittinut tuomareiden ratkaisua.

– Sen tuomion taakse ei kannata mennä eikä sillä spekuloida. Lukko oli tässä sarjassa kiistatta parempi ja ansaitsi pelaamalla finaalipaikkansa.

Yleisellä tasolla Peltola oli sitä mieltä, että videotarkistuksissa voisi katsoa enemmän maalitilanteen kokonaiskuvaa kuin tutkia tapahtuiko siinä kenties joku pieni kontakti maalivahdin ja hyökkääjän kesken.

– Etsittäisiin mieluummin syytä hyväksyä maali kuin etsiä muodollista osumaa, jonka perusteella maalin voi hylätä. Eli esimerkiksi niin, että olisiko maalivahdilla millään konstilla ollut mahdollista torjua kiekkoa häirinnästä tai pienestä osumasta huolimatta.

Viisasta puhetta Peltolalta. Ellei tätä käytäntöä voi vielä tämän kauden liigafinaaleihin ottaa, niin ehkä jo ensi kaudella.

Pitkässä juoksussa kaikki voittavat, kun yhtään hienosti tehtyä maalia ei hylätä minkään olemattoman hipaisun takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?