Työsopimuksessakin poikkeuslupa: 26-vuotias Miika matkusti suosikkinsa jokaiseen SM-liigaotteluun – katsoi pelejä parkkipaikalla kovaan hintaan - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Työsopimuksessakin poikkeuslupa: 26-vuotias Miika matkusti suosikkinsa jokaiseen SM-liigaotteluun – katsoi pelejä parkkipaikalla kovaan hintaan

Miika Pääkkösen elämässä tärkeintä on suosikkijoukkue KooKoo. Hän on katsonut paikan päällä peräti 619 ottelua putkeen.

Satoi tai paistoi, Miika Pääkkönen ja jakkara olivat tuttu näky SM-liigahallien pihalla.­

20.4. 6:50 | Päivitetty 20.4. 11:07

Kouvolalainen Miika Pääkkönen, 26, osoitti huikeaa seurauskollisuutta koronan kiusaamalla jääkiekkokaudella.

KooKoon värejä kantava Pääkkönen kiersi paikan päällä joukkueensa kaikki koti- ja vierasottelut – silloinkin, kun halleihin ei enää päässyt sisään.

Rajoitusten kiristyessä ottelut oli seurattava parkkipaikalla läppärin ruutua tuijottaen. KooKoo putosi SM-liigan pudotuspeleistä lauantaina.

Pääkkönen laskee reissaneensa talven aikana yli 12 000 kilometriä. Pisin matka Ouluun kesti kuusi ja puoli tuntia suuntaansa. Suurin osa matkoista taittui omalla autolla, mutta mukaan mahtui myös yöjunassa vietettyjä pikkutunteja.

Tuttavapiirissä KooKoo-kannattajan sekopäinen tempaus aiheutti hilpeyttä.

– Hulluksi ne haukkuvat, mutta sanovat, että tee, mitä tykkäät. Kaikki suhtautuivat ihan hyvin – nauroivat vain oikeastaan, Pääkkönen kertoo.

Hulluutta korosti myös tapa, jolla Pääkkönen ja hänen parin hengen seurueensa virittäytyivät kiekkotunnelmaan pelipaikalle saavuttuaan.

Sen sijaan, että ottelua oltaisiin katsottu lämpimässä autossa, kouvolalaiset uhmasivat sääolosuhteita värjötellen toppatakki päällä hallin ovella.

– Otettiin koko kokemus irti, kun katsottiin pihalla. Lämmittelemään pääsi kuitenkin erätauoilla ja pelin jälkeen.

– Pirun paljon vaatetta täytyi laittaa päälle, ettei tullut kylmä.

Pelejä katsottiin hallien ulkopuolella omalta läppäriltä.­

Seurueen kokoonpano vaihteli, mutta Pääkkönen oli aina mukana. Kotipeleissä väkeä oli usein muutama enemmän.

Kouvolassa jäähallin ovesta pystyi katsomaan kentälle ja mediakuutiolle. Kannattajille kalustettiin ulos jopa säkkituolit.

Myös Lappeenrannassa hallin henkilökunta oli avuliasta.

– Järjestysmies tuli sanomaan, että hallin päädyssä on ikkuna, josta näkee suoraan jäälle. Pystyimme katsomaan koko pelin sieltä, Pääkkönen kiittelee.

Kun KooKoon otteluita on katsonut paikan päällä 619 putkeen, mukaan mahtuu myös paljon arkipäiviä. Aivan kaikissa työpaikoissa reissaaminen ei olisi mahdollista. Pääkkönen on kuitenkin löytänyt itselleen täydellisen työnantajan.

– Pomo ja lähes koko henkilökunta seuraavat jääkiekkoa. Pomo on sanonut, että jokaiseen peliin saat lähteä. Työsopimukseenkin on kirjoitettu, että saan reissata.

Lähipiirilleen Pääkkönen on tehnyt harrastuksen ehdot selviksi.

– Olen sanonut, että KooKoo on sen verran tärkeä asia, että se tulee ensin, ja muut tulevat sitten sen jälkeen. Kukaan ei ole koskaan pistänyt vastaan.

Pääkkönen kiersi kaikki KooKoon vieraspelit koronakaudellakin.­

Pelimatkoihin kuluu paitsi aikaa myös rahaa. Etenkin koronakaudella kulut olivat suunnattomia.

Yleisön kaikottua halleista seurat myivät vielä jonkin aikaa ravintolapaikkoja ja aitioita innokkaimmille jääkiekon ystäville. Pääkkönen hyödynsi tilaisuuden niin kauan, kun se oli mahdollista.

Ravintolapaikat tekivät budjettiin tuntuvan loven. Kiekko-ottelut kustansivat parhaimmillaan 150 euroa per henkilö.

– Olen maksanut varmaan viisi kertaa enemmän kuin normaalista kaudesta – ehkä enemmänkin, Pääkkönen miettii.

Tarjoilut olivat toki kunnossa, kun hintakin oli kohdillaan. Herkkuja riitti silti myös ulkosalla, kun katsomoon ei ollut enää asiaa.

Jäähallien henkilökunta ymmärsi kisaeväiden tärkeyden ja kantoi nälkäisille kannattajille syötävää parkkipaikalle.

– Makkaraa, leipää, lihapiirakkaa, kaakaota, karkkia, limua... Hyvin niillä pärjäsi, Pääkkönen kehuu.

Pääkkönen ei antanut vaatimattomien katseluolosuhteiden häiritä.­

Mitkään maailman herkut eivät kuitenkaan huuhtoneet alas pettymystä, jonka KooKoon kannattajat kokivat pudotuspeleissä Ilvestä vastaan. Tamperelaiset etenivät ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon yhteismaalein 6–4.

Ratkaisuottelussa KooKoo siirtyi puolessa tunnissa jo 0–3-johtoon, mutta hukkasi jatkopaikan katkerasti viimeisessä erässä.

– Olihan se hirveä kokemus tippua. KooKoo vei pelillisesti sitä sarjaa ihan mennen tullen, varsinkin Tampereella. Ainoa, mikä Ilveksen pelasti, oli heidän maalivahtinsa. Olisimme ansainneet paljon enemmän, Pääkkönen harmittelee.

Seuran ykkösfani on kaikesta huolimatta ylpeä joukkueestaan ja aikoo jatkaa reissaamista myös ensi kaudella – pääsi hän sitten halliin sisään tai ei.

– Kierrän pelejä niin kauan kuin henki pihisee, Pääkkönen lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?