Jukka Rautakorven ja Tapparan valitsema koronavähättelyn tie oli tuhoisa – ja paine kasvaa entisestään - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jukka Rautakorven ja Tapparan valitsema koronavähättelyn tie oli tuhoisa – ja paine kasvaa entisestään

SM-liigajoukkue Tapparan kompurointi koronakatastrofissa kertoo, miten omalakinen kulttuuri Suomen ykköslajissa vallitsee, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.

Jukka Rautakorpi ja Tappara ovat olleet koronakohun keskellä kohta viikon.

26.3. 13:23

Ensin tuli sokki, sitten epäuskoinen tyrmistys, sitten virheiden paikkailu ja perjantaina tyrmäysisku.

Liigajoukkue Tapparan suojuoksu itse aiheutetun koronamyrskyn pyörteissä sai entistä dramaattisemman käänteen, kun yksi seuran näkyvimmistä pääkumppaneista, terveysjätti Terveystalo, irtisanoi yhteistyösopimuksensa perjantaina.

Saattaa olla, että muitakin sponsoreita on jonossa, sillä tuntuu, että Tapparan urheilujohtajan Jukka Rautakorven masinoiman koronaskandaalin painoarvo tunnistetaan paljon paremmin jääkiekkokuplan ulkopuolella kuin sen sisällä.

Kaikki alkoi tiistaina, kun Ilta-Sanomat paljasti Rautakorven järjestelleen kaksi koronapositiivista junioripelaajaa harjoituksiin Hakametsän harjoitushalliin.

Tässä syyllistyttiin tartuntalain rikkomiseen, ja se aiheutti suuren kohun, mutta ei vielä Tapparassa.

Ensimmäisessä uutisaallossa Rautakorpi nosti reilusti kättä pystyyn ja sanoi kantavansa täyden vastuun siitä, että oli mahdollistanut innokkaille junioreille harjoitusajan.

Tuolloin Terveystalon kanta Tapparan raskaaseen koronarikkomukseen oli maltillinen. Terveysjätti ei silloisten tietojen varassa ollut aikeissa purkaa yhteistyösopimusta, joskin viestintäjohtaja Kati Kaksonen korosti:

– Terveystalo ryhtyy järeämpiin toimiin, mikäli kumppani ei tee korjaavia toimenpiteitä tai toimita meille asianmukaista selvitystä tehtävistä toimenpiteistä.

Perjantaina järeämpi toimi otettiin käyttöön, ja on syytä pohtia miksi. Tekohan ei matkalla muuttunut miksikään. Ehkäpä Tappara ei osannut tehdä ”asianmukaista selvitystä”, tai Terveystalo näki ettei kohu ole katoamassa minnekään.

Tappara ja Rautakorpi eivät julkisuuteen ilmaisseet ottaneensa tapahtumaa vakavasti. Rautakorven pääviesti uutisaallon alussa oli, että kyseessä oli yksittäinen ”virhearvio”.

– Se oli tässä se hölmöys, kun ajattelimme, että millä saisimme ylläpidettyä pelaajille tuntumaa tulevia U20-pleijareita varten, Rautakorpi sanoi tiistaina.

Hölmöys on, kun unohtaa avaimet sisään.

– Tässä on mukana inhimillisiä tekijöitä ja arvioita, eikä ole tietoisesti tehty mitään väärää, Rautakorpi korosti.

Se oli hyvin omituinen lausunto pitkän linjan huippuvalmentajalta, joka tunnetaan kiekkopiireissä ”lääketieteen tohtorina ilman tutkintoa” hänen laajan fysiologisen ja lääketieteellisen osaamisensa takia.

On järjenvastaista väittää, ettei Rautakorpi olisi tiennyt koronasääntöjä ja ettei hän tuntisi liigan käytäntöjä, koska on vuoden ajan aktiivisesti etsinyt sallitun toiminnan rajaa.

Nyt raja tuli vihdoin vastaan.

Myös seuran ote kohuun oli ensi vaiheessa vähättelevä. Tiedotteessaan tiistaina illalla seura pahoitteli yhteistyökumppaneille ja kannattajille aiheutunutta negatiivista julkisuutta ja mielipahaa.

Keskiviikkona äänenpainot jääkiekon piirissä alkoivat voimistua. Ilta-Sanomien urheilutoimitukseen kantautui viestiä, ettei jääkiekossa olla tyytyväisiä Tapparan ja Rautakorven vähättelevään sävyyn, koska rikos tahraa syyttömätkin.

Erityisesti kiukkua nostatti, etteivät Tappara ja Rautakorpi näyttäneet haluavan myöntää tekonsa eli tartuntatautilain rikkomisen vakavuutta tilanteessa, jossa hallitus harkitsee liikkumisrajoituksia ja lähes puolet liigaseuroista on koronakaranteenissa.

Koronapositiivisten pelaajien ohjaamista harjoituksiin pidettiin vastuuttomana myös pelaajien oman terveyden kannalta. Jokainen tietää, että flunssassa harjoittelu on vaarallista, mutta kukaan ei vielä tiedä, millaiset seuraamukset koronassa harjoittelusta voi tulla.

Hakametsän harjoitushalli III, ”Haka kolme”, oli turmiollisen jääharjoituksen pitopaikka.

Kuka kantaisi vastuun, jos rasitus olisi aiheuttanut pelaajille vakavan koronan tai pysyviä haittoja?

Yksi toisen seuran urheilujohtaja sanoikin minulle, ettei voisi kuvitellakaan jatkavansa tehtävässään tällaisen jälkeen: hän saisi potkut tai irtisanoutuisi.

Liigan sisällä aiheutti suunnatonta närkästystä se, että kun joukkueet ovat rimpuilleet valtavissa vastoinkäymisissä yli vuoden ja tehneet kaikki mahdolliset toimenpiteet pystyäkseen jatkamaan toimintaansa tiukkojen koronasääntöjen puristuksessa – niin yksi urheilupomo repii kaiken rikki piittaamatta edes tartuntatautilaista.

Niinpä vihdoin torstaina Tappara ryhtyi järeämpiin toimiin. Se antoi Rautakorvelle varoituksen ja piti puhuttelun.

Tappara ajatteli, että josko kohusta tällä toimenpiteellä päästäisiin eteenpäin, mutta myöhemmin torstaina Rautakorven manööveristä tihkui uutta, raskauttavampaa tietoa.

Toisin kuin hän oli tiistaina antanut ymmärtää, Ilta-Sanomat kertoi, ettei lainvastaista jääharjoitusta ollut järjestetty pelaajien aloitteesta vaan päinvastoin Rautakorven kehotuksesta.

Myöhemmin illalla Tappara lähetti uuden tiedotteen, jossa se huomattavasti laajemmin ja selväsanaisemmin pyysi anteeksi tapahtunutta.

Tapparassa ymmärrettiin vihdoin, että ensimmäinen vähättelevä ja ylimalkainen lausunto oli kääntynyt itseään vastaan. Sen jälkeen Tappara, joka muuten on saanut SM-liigajoukkueista suurimmat koronatuet, on yrittänyt kaikin keinoin myötäillä ulkoa tullutta painetta.

On hyvin mahdollista, ettei saagan viimeistä lukua ole vielä edes ryhdytty kirjoittamaan.

Tapparan ja Rautakorven toiminta pilasi myös syyttömien maineen. Herääväthän ihmisten epäilykset, kun härskisti rikotaan lakia ja tekoa yritetään lisäksi vähätellä hyvin vähäpätöisten urheilutavoitteiden varjolla.

Moni ajatteli heti, että tuon täytyy olla maan tapa liigassa.

Kaiken lisäksi Tapparan maalivahti Dominic Hrachovina on jakanut kyseenalaisia koronaa vähätteleviä somepäivityksiään. Näyttää siltä, että puutteellinen koronavalistus ulottuu Tapparassa urheilujohdosta maalivahtiin.

Moni koronan seuraamuksista kärsivä ihmettelee, että miten te siellä jääkiekossa kehtaatte – ja kehtaattehan te.

Maajoukkueen EHT-turnauksesta Ruotsissa tuli tartuntoja useaan liigaseuraan, eikä maajoukkueen johto ole tähän päivään mennessä lausunut asiasta mitään.

Tokikaan maajoukkue ei millään tavalla rikkonut koronasäännöstä. Tappara sen sijaan rikkoi tartuntatautilakia, mikä on aivan eri mittaluokan asia. Mutta voidaan aina kysyä oliko maajoukkueen tosiaan ihan pakko mennä pelaamaan Ruotsiin, jonka koronapolitiikka on ollut huomattavasti leväperäisempää kuin Suomen.

Näistä yksittäisistä ja irrallisistakin paloista peruskansalaiselle syntyy kuva lajista, joka elää omien lakiensa mukaan. Peli ensin, sitten maailman muut murheet, tuntuu olevan jääkiekon asenne.

Vaikka maailman muu murhe olisi tappava pandemia, joka on vuodessa aiheuttanut enemmän pahaa kuin minkä vastapainoksi mikään urheilulaji pystyy kymmenessäkään vuodessa tuottamaan hyvää.

Jääkiekkoliigan johto on tehnyt vastuullisesti ja paljon töitä viranomaisten kanssa mahdollistaakseen toiminnan jatkumisen edes joissakin puitteissa. Tämä arvokas työ oli helppo pilata pitkäksi aikaa, ja sen Tappara ja Rautakorpi tekivät.

Urheilun ja etenkin Suomen suurimman lajin jääkiekon yksi ongelma yhteiskunnallisen uskottavuuden hankkimisessa on maine omalakisena ja vähän pöyhkeänä valtiona valtion sisällä, joka tekee muodon vuoksi vaadittavan, mutta loppujen lopuksi kaiken omien tarpeidensa ja arvojensa mukaan.

Huippu-urheilussa on arvokasta tehdä valinnat huippu-urheilun ehdoilla, mutta tällaisessa maailmantilanteessa huippu-urheilulta edellytetään aivan toisenlaista yhteiskuntavastuuta kuin se on pystynyt vuosien saatossa osoittamaan.

Rautakorven temppu voi olla yksittäisen, arvomaailmansa pahasti kadottaneen valmentajan sekoilua, mutta se voi olla myös oire syvemmällä olevasta lajikulttuurista.

Sellaisesta, jossa teinipoikien höntsävuoro arvotetaan tärkeämmäksi asiaksi kuin terveysturvallisuus ja Suomen laki.

Kiekkoväki haluaa pontevasti todeta, että kyseessä oli yksittäinen tyhmyys, mutta vasta teot osoittavat, että oliko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?