Toni Häppölä joutui huutokaupattavaksi verkkoon: ”Mutta tytöt tykkää” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Ex-liigapelaaja Toni Häppölä muistelee hämmentävää ilmoitusta – joutui huutokaupattavaksi verkkoon: ”Mutta tytöt tykkää”

Toni Häppölän lähtöhinta oli 50 000 euroa.

Toni Häppölä pelasi Ässissä kausina 2006–08.­

24.1. 8:02

Toni Häppölä muistetaan SM-liigasta ennen kaikkea HIFK:n hyökkääjänä. Hän edusti liigajäillä myös Ässiä, KalPaa ja Bluesia.

Syksy 2006 ei mennyt Ässien ykkössentteriltä odotusten mukaisesti. Hän toipui pitkään edellisenä keväänä tulleesta polven sivusidevammasta.

– Kävin punttisalilla treenaamassa yläkroppaani ja en pystynyt juoksemaan. Vetelin 3 000 metrin juoksutestissä 115-kiloisena ja polvituen kanssa hemmetin huonon ajan: 14.45, Häppölä muistelee.

Porissa oli kovat Ässiin kohdistuneet odotukset hopeakauden jälkeen. Eräänä päivänä Häppölä havaitsi olevansa myytävänä Huuto.netissä.

– Ilmeisesti jonkun Ässien fanin laatimassa ilmoituksessa luki: Osta hidas, laiska ja läski sentteri. PS. mutta tytöt tykkää, hän naurahtaa.

Häppölän lähtöhinta oli 50 000 euroa. Yhtään huutoa ei näkynyt tai kuulunut.

– Olikohan hinta vähän liian kova? Ilmoitus poistettiin aika äkkiä. Kyseessä oli ihmiskauppa. Sellaista ei ollut koskaan aiemmin tapahtunut.

Keskushyökkääjä voimiensa tunnossa keväällä 2004.­

Häppölän lempinumero on 13. Jäädytetyllä numerolla seurassa pelasi legendaarinen Veli-Pekka Ketola, joka on hänen ensimmäisen ex-vaimonsa eno.

– ”Vellu” soitti, että tervetuloa Poriin. Saat ottaa numeron 13, jos haluat. Olin silmät pyöreinä, että oletko tosissasi. Vai kokeileeko hän, millainen jätkä olen.

– Sanoin, että kiitos kunniasta mutta on ehkä pikkaisen isot saappaat täytettävinä. Eihän kukaan ottaisi ysiysiäkään, vaikka Wayne Gretzky antaisi siihen luvan, Ässissä numerolla 7 pelannut Häppölä summaa.

Uransa parhaat vuotensa Häppölä pelasi HIFK:ssa. Hän ei olisi halunnut lähteä seurasta maakuntakierrokselle kauden 2005–06 jälkeen.

– Takana oli hyvä kausi, joten ajattelin, että saan jatkoa. Homma ei edennytkään niin. Ehdin jo hyväksyä Ässien tarjouksen kauden jälkeen, kun HIFK:lta tuli omansa.

Häppölä olisi voinut pelata vaikka koko uransa HIFK:ssa. Hän varjeli HIFK-peliputkeaan tiukassakin paikassa, kuten kaudella 2004–05.

– Kun minulla oli heikompi jakso, HIFK ehdotti, että lähtisin hakemaan vauhtia Mestiksestä. Sanoin, että minähän en lähde minnekään. En suostunut siihen juuri noiden peräkkäisten ottelujen (lopulta 239) takia.

Häppölä (vas.) muistetaan parhaiten HIFK:sta.­

Yhden SM-hopean ja kaksi -pronssia urallaan saavuttaneen pelaajan ura huipulla päättyi loukkaantumiseen kaudella 2010–11.

Vielä edellisenä keväänä hän pelasi SM-liigan finaaleissa. TPS vei yllätysmestaruuden HPK:n nenän edestä. Yhdessä Turussa pelatussa finaaliottelussa tapahtui kummia.

– Joku katsomosta heitti ennen aloitusta selkääni röökiaskin, joka putosi jäälle minun ja TPS:n pelaajan väliin. Heitin askista yhden tupakan huuleeni. Aloituksen valmistautumassa olleet keskushyökkääjät Ilari Filppula (TPS) ja Ville Viitaluoma (HPK) katsoivat huulet pyöreinä, Häppölä muistelee.

Häppölä järkeilee, että nykyisin vähintään yksi kaikista hallin sisällä olevista kameroista olisi tallentanut erikoisen episodin. Kymmenisen vuotta sitten niin ei tapahtunut.

– Tajusin, että voin saada vitsini vuoksi jonkun rangaistuksen tai jopa pelikiellon. En ruvennut kyselemään paikalle tulleelta tuomarilta tulta, vaan heitin askin ja tupakan nopeasti laidan toiselle puolelle.

– Tempaus oli huumoriani. Enkä ainakaan tiedä, että kukaan muu olisi koskaan pelannut ainakaan SM-liigan finaaleja tupakka suussa.

Vitsit olivat vähissä kesällä 2010. Silloin Häppölän armeijavuosista lähtien vihoitellut selkä piti leikata. Taustalla kummitteli keväällä tapahtunut loukkaantuminen. Välilevyn pullistuma äityi lopulta niin pahaksi.

– Kroppani vasen puoli oli siinä tilassa, että jouduin opettelemaan luistelemisen uudestaan.

Hän pelasi kauden 2010–11 alussa vain yhden ottelun, laukoi siinä kerran ja teki HPK:lle maalin HIFK:n kotihallissa. Se oli siinä, vaikka lopullinen päätös huipputasolle hyvästien heittämiselle tapahtui seuraavana keväänä.

Pari päivää myöhemmin kotimatkalla harjoitusten jälkeen hän meni apteekkiin ostamaan lääkkeitä. Autossa iski armoton selkäkipu.

– Olin hikinen ja kalpea. Jalkani puutui. Odotin ensin vuoronumeroni kanssa ja lopulta heittäydyin tuskissani henkilökunnan ovesta sisään.

Häppölä kiidätettiin ambulanssilla Meilahdesta Töölöön äkillisten selkäoireiden osastolle.

– Löivät minuun piikin, ja siitä selvittiin. Jos pullistuma olisi mennyt ydinkanavaan, olisin voinut halvaantua tai menettää tuntoja.

Järjestyksessään toinen leikkaus siirtyi kuitenkin aamuun.

– Söin äitini tuomat eväät, minkä jälkeen kirurgi tuli paikalle ja sanoi, että nyt mennään heti leikkaukseen. No, eihän sitä voitu niin tehdä, koska olin juuri syönyt. Sen takia jäi hermoon paha vaurio.

Operaation jälkeen hän alkoi heittää hyvästejä liigajäille.

– Olin kolmekymppinen ja tarjolla olisi ollut vaativa kuntoutumisjakso sekä sen jälkeen rooli kolmos-nelosketjussa. Realismi tuli vastaan. Itku pääsi, kun kerroin asiasta pelikavereilleni joukkueen päätösreissulla Latviassa.

Häppölä pelasi SM-liigassa kunnioitettavat 421 ottelua ja teki niissä 86+98=184 tehopistettä. Jälkikäteen hän antaa itselleen hieman raippaa.

– Laitoin kaiken peliin ja onnistuin, kun minulle aukesi mahdollisuus päästä SM-liigaan. Myöhemmin en ollut tarpeeksi omatoiminen ja laadukas harjoittelija jään ulkopuolella. Siksi en ollut fyysisesti niin hyvässä kunnossa kuin olisi pitänyt. Luotin isoon kokooni, ulottuvuuteen ja taitoihini.

Häppölä seuraa nykyään SM-liigaa satunnaisesti.

– Aikansa kutakin, hän toteaa.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?