Sami Hoffrénin kommentti: Tapaus Anton Lundell avasi Pandoran lippaan – SM-liigan kurinpito aloitti häpeällisen paikkailun - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Anton Lundellin tapaus avasi Pandoran lippaan – SM-liigan kurinpito aloitti häpeällisen paikkailun

Kävi kuten pelättiin. SM-liiga panikoi seuraavan kyseenalaisen tai vaikean tilanteen kanssa, koska nyt oli reagoitava entistä kovemmin, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Kärppien Miihkali Teppo on sivussa kaksi ottelua pelikiellon takia.­

10.11.2020 19:58

SM-liigan happy family -meininkiä kesti kuukauden verran ennen kuin pökäle osui tuulettimeen.

Tänä syksynä HIFK:n tähtisentterin Anton Lundellin tapaus avasi Pandoran lippaan.

Lundell selvisi törkeästä poikittaisesta mailastaan ilman pelikieltoa, mikä oli käsittämätön tuomio ja ennen kaikkea raskas virhe SM-liigan kurinpitojärjestelmältä. Jostain syystä päävideotuomari ei vienyt tilannetta eteenpäin.

Kauden ensimmäisellä isolla kurinpitovirheellä oli odotetunlainen vaikutus. Nyt siitä kärsivät Oulun Kärpät ja Miihkali Teppo.

Tepolle tuomittiin tiistaina SM-liigakauden ensimmäinen pelikielto, kun hänelle langetettiin kahden ottelun panna.

Tilannehuone tarkasti viime viikolla pelatun Kärpät-SaiPa-ottelun tilanteen, josta Tepolle tuomittiin viisi minuuttia ja pelirangaistus estämisestä. Tästä seurasi se, että päävideotuomari asetti tilanteen kurinpitodelegaation käsittelyyn.

Toisin meneteltiin Lundellin iskussa HPK:n Jere Innalaan, joka ei loukkaantunut tilanteessa. HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola kysyi tapauksen jälkeen perustellusti, tuomitaanko pelikieltoja syyn vai seurauksen mukaan.

Tepon tapauksessa kävi huonommin, kun SaiPan hyökkääjä Ville Petman loukkaantui paljon epäonnea sisältäneessä törmäyksessä. Toivottavasti Petman nähdään askissa pian.

Kun Lundell selvisi rumasta ja potentiaalisesti erittäin vaarallisesta tempustaan ilman pelikieltoa, oli selvää, että SM-liiga panikoi seuraavan kyseenalaisen tai vaikean tilanteen kanssa, koska on reagoitava entistä kovemmin.

Kyllä liigan toimistolla tiedettiin tasan tarkkaan, että he mokasivat pahasti Lundellin tapauksen. Siksi nyt on häpeällisen paikkailun vuoro.

Lundell nolla peliä, Teppo kaksi peliä. Ei mene millään jakeluun.

SM-liigan verkkosivuilla julkaistiin viime perjantaina tiedote, josta kävi ilmi, että isojen rangaistusten määrä väheni alkukaudella. Hatunnosto tästä pelaajille, jotka ovat keskittyneet pääasiassa olennaiseen.

Pikkukakkosia jaettiin lokakuun otteluissa 12,8 prosenttia enemmän kuin viime kaudella maajoukkuetauolle jäätäessä. SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn perkasi kehitystä tarkkanäköisesti.

– Olemme pyrkineet kiinnittämään tuomarien työskentelyssä entistä enemmän huomiota estämispelin ja mailarikkeiden pois ottamiseen. Tiukemmilla linjauksilla haluamme suosia taidon ja hyökkäyspelin parempaa näkymistä kaukalossa, Rönn kommentoi.

Tästä pitää antaa kiitosta liigan suuntaan. Tiukempi puuttuminen estopeliin on ehdottoman hyvä linjaus, jonka toivoisi pysyvän myös samanlaisena loppukaudella.

Päähän kohdistuneista taklauksista annettujen rangaistusten lukumäärä on pudonnut viime kaudesta liigan mukaan yli 64 prosentilla. Todella kova lukema, mutta Lundellin tapaus ja nyt Tepolle jaettu kakku eivät anna johdonmukaista kuvaa kurinpidon linjasta.

Ensin liigan kurinpito oli poissa silmistä ja poissa mielistä kuukauden verran, mutta ensimmäisen selkeän tuomittavan tapauksen kohdalla SM-liigan kurinpitoprotokolla petti ja komentoketju sakkasi.

Tämän jälkeen virhettä paikattiin virheellä. Ei hyvä.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?