Kommentti: SM-liigan kurinpito pudotti pallon nolosti – HIFK:n Anton Lundell olisi ansannut törkytempustaan pelikieltoa - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: SM-liigan kurinpito mokasi taas raskaasti – HIFK:n nuoren tähden törkytemppua seliteltiin naurettavalla tavalla

SM-liiga kohteli HIFK:n Anton Lundellia silkkihansikkain, mikä taas kerran kyseenalaistaa koko kurinpidon uskottavuuden, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

HIFK:n nuoren tähden Anton Lundellin teko puhutti viikonloppuna.­

2.11.2020 12:23

SM-liigakausi 2020–2021 on alkanut poikkeuksellisella tavalla. Runkosarjaa on hinkattu noin kuudennes, mutta liigassa ei ole jaettu vielä yhtään pelikieltoa.

Suuntaus on ehdottomasti positiivinen, mutta samalla aavistuksen harhaanjohtava. Puhtaaseen saldoon tuli häpeällinen tahra viime perjantain kierroksella.

Runkosarjan ottelussa numero 67 nähtiin alkukauden törkein temppu, josta olisi pitänyt kaiken järjen mukaan tulla tuntuvasti pelikieltoa.

HPK:n ja HIFK:n välisen ottelun loppuhetkillä HIFK:n nuori tähtisentteri Anton Lundell iski raukkamaisesti poikittaisella mailalla Jere Innalaa niskaan.

Iskua ei voi puolustella millään järjellisellä tavalla edes punaisten leiristä. Teko oli täysin pelin ulkopuolinen ja siksi myös entistä tuomittavampi.

Lundell selvisi tempustaan kuin koira veräjästä, mikä asettaa SM-liigan kurinpidon uskottavuuden taas kerran kyseenalaiseen valoon.

Tapauksesta jäi kieltämättä sellainen sivumaku, että SM-liiga käsittelee sarjan taloudellisiin jättiläisiin kuuluvaa HIFK:ta ja sen kultakimpaletta silkkihansikkain.

HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola kertoi Hämeen Sanomille lauantaina, että SM-liigan tilannehuone ei nähnyt Lundellin teon johtavan jatkotoimenpiteisiin. Ratkaisua perusteltiin sillä, että molemmat pelaajat pystyivät jatkamaan pelaamista.

Selitys on naurettava.

Ensinnäkin mikä olisi ollut se skenaario, jossa Lundell ei olisi voinut jatkaa pelaamista? Toisekseen pitääkö tämä tulkita niin, että Innalan olisi kannattanut jäädä makaamaan jäähän, jotta SM-liiga olisi tuominnut iskun ja asettanut Lundellin pelikieltoon, joka olisi ollut ainoa oikea ratkaisu tässä tapauksessa.

Jos näin on, ollaan vaarallisella tiellä. Toivola kysyikin perustellusti: rangaistaanko teosta vai seurauksesta?

SM-liiga teki ennen kautta tarkennuksia päähän kohdistuneisiin taklauksiin. Kurinpitodelegaation lisäksi tilanteita käy läpi erikseen nimetty tarkastelutyöryhmä.

Kurinpitodelegaatio mittaa kuluvalla kaudella rangaistuksia kolmen periaatteen mukaisesti:

1. Selkeä päähän kohdistuva taklaus arvostetaan viiden ottelun mittaiseksi pelikielloksi.

2. Mikäli taklaajan teko osoittaa moitittavuutta, rangaistusta korotetaan viidestä ottelusta delegaation harkinnan mukaan. Moitittavuutta osoittavat esimerkiksi taklauksessa hyppääminen, tarkoituksellisesti päähän suunnattu kontakti, pelitilanteeseen nähden ylikova vauhti tai kolmantena pelaajana tilanteeseen tuleminen.

3. Päähän kohdistuvat kontaktit, jotka eivät ole selviä taklaustilanteita tai joissa kontaktin voimakkuus tai osuman aiheuttavan pelaajan toiminnan moitittavuus on vähäinen, voidaan arvioida alle viiden ottelun pelikiellon arvoisiksi, kaikki olosuhteet ja pelaajien toiminta pelitilanteessa huomioon ottaen.

Kyllä näiden periaatteiden perusteella Lundellia olisi pitänyt rangaista pelikiellon arvoisesti.

Kokonaisuutta ajatellen on tietenkin hyvä asia, että SM-liigan kurinpidosta ei ole kuulunut alkukauden aikana pahemmin mitään, mutta perjantain tapauksen tiimoilta olisi pitänyt olla huomattavasti paremmin hereillä.

Liigakausi on alkanut historiallisen siististi, mutta kun eteen tuli ensimmäinen selkeä tuomittava tapaus, SM-liigan kurinpito pudotti pallon nolosti.

Tämä ei anna kovin vahvaa signaalia.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?