Kommentti: JYPin kohutut valmentajalomautukset olivat potkut valeasussa - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: JYPin kohutut valmentajalomautukset olivat potkut valeasussa

JYPin valmennuslomautus ei liity pelkästään vaikeaan taloustilanteeseen. Kulisseissa on käyty kovaa valtapeliä, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

JYP lomautti päävalmentaja Pekka Tirkkosen vuoden loppuun asti.­

21.10. 19:22

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia ratkaisuja.

Jyväskylässä päädyttiin erittäin harvinaiseen ja tietyiltä osin huippu-urheilua halveeraavaan ratkaisuun, kun JYP lomautti päävalmentaja Pekka Tirkkosen ja apuvalmentaja Ari Santasen joulukuun loppuun asti.

Virallisen tiedotteen mukaan seura ja valmentajat eivät päässeet yhteistoimintaneuvotteluissa sopuun ”sopimusmallista”, mutta taustalla kuohui jo muutenkin. Kyse oli viime kädessä valtapelistä.

Jyväskylästä tihkuneiden tietojen mukaan Tirkkonen ja Santanen olisivat joutuneet kilometritehtaalle jo aiemmin, jos seuralla olisi ollut potkujen antamiseen varaa. Tirkkonen oli JYPin hallituksen valinta, ei urheilujohtaja Mikko Viitasen.

Valmentajien loppuvuoden lomauttaminen tulee nyt JYPille halvemmaksi. Pitkään menestyksekkäästi muun muassa SaiPassa valmentaneen Tirkkosen ja Santasen sopimukset JYPin kanssa loppuvat ensi kevääseen.

Lomautus oli JYPille kätevin keino päästä nykyisestä valmennuskaksikosta eroon.

Jyväskylässä on eletty suu säkkiä myöten jo pitkään, kun JYPin omistajat panivat rahahanat kiinni ennen koronapandemiaa.

Taloudellisesti erittäin ahtaalle joutunut jyväskyläläisseura leikkasi täksi kaudeksi pelaajabudjettia reippaasti ja samalla nuorensi kokoonpanoa.

Kokoonpanossa on tukku lupaavia junioreita sekä muutama vanhalla sopimuksella pelaava konkari. Parhaassa peli-iässä olevia pelaajia ei juurikaan ole, koska heidän palkkaamisensa maksaisi kasan euroja.

Ennen kauden alkua yksi kysymysmerkeistä liittyi valmennukseen. Oli perusteltua kysyä, onko Tirkkonen lopulta oikea muutosvalmentaja JYPin nykyiseen nuorisoprojektiin?

IS:n saamien tietojen mukaan JYPissä valmennuksen ja pelaajiston välinen yhteistyö ei ollut järin hedelmällistä. Arkea vaivasi virkamiesmäisyys. Oltiin paikalla, mutta työn jälki oli mitä oli. Turhautuminen paistoi kauaksi. Eräs sisäpiiriläinen kuvasi kärjistäen, että valmennuksen lomauttaminen tarkoittaa sitä, että nyt joku alkaa ehkä myös valmentaa joukkuetta.

Nyt katseet kääntyvät pelaajiin ja heidän ammattimaisuuteensa uuden käskijän alaisuudessa.

Lomautuksen aikana JYPin valmennustehtäviä hoitaa ensimmäistä kautta seurassa valmentava Jukka Varmanen, seuran kehityspäällikkö Jussi Tupamäki ja osa-aikaisesti maalivahtivalmentaja Jarkko Hyytiä.

Valmennuksen ja urheilutoiminnan esimiehenä jatkaa toista kautta urheilujohtaja Viitanen, joka on joutunut heti kiekkopomouransa alussa kovaan näyttöpaikkaan.

Vaikka JYP kertoi tiedotteessaan, että loppukauden tilannetta tarkastellaan myöhemmin uudestaan, on selvää, että Tirkkosta ja Santasta ei enää nähdä JYPin vaihtopenkin takana.

Viime kaudella SC Bernissä Kari Jalosen valmennusryhmässä työskennellyt Varmanen, 41, näyttäisi olevan todennäköisin seuraaja myös pidemmällä tähtäimellä.

Se, onko Varmanen oikea mies vetämään JYPin kurssinmuutosta, on toinen kysymys.

Vaikka Varmanen hyppää ”kylmiltään” vastuurooliin, liian suuria paineita hänen niskaansa on aivan turha lyödä. JYPiltä ei voi odottaa kummoista menestystä nyt tai lähivuosina.

Konkarihyökkääjät Jarkko Immonen ja Jani Tuppurainen muistuttavat nykyisessä joukkueessa JYPin aiemmista menestysvuosista, jollaisia ei ole enää näköpiirissä. Takavuosien kestomenestyjällä on edessään tuskaiset ajat.

Yksittäisten kausisijoitusten murehtimisen sijaan nyt on kyse koko seuran tulevaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?