Näillä keinoilla SM-liiga yrittää selviytyä ennenkokemattomasta tilanteesta - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Katastrofi uhkaa SM-liigaa – näillä keinoilla se yrittää selviytyä ennenkokemattomasta tilanteesta: ”Tarvittaessa avataan perälautaa”

Koronavirus myllää SM-liigan otteluohjelmaa. Mikä on ratkaisuna, jos yhä useampi joukkue joutuu koronakaranteeniin ja otteluita siirtyy vieläkin enemmän?

Koko Oulun Kärppien liigajoukkue on karanteenissa 27. lokakuuta asti. Neljä Kärppien ottelua siirtyy.­

20.10. 14:14

Kärpät karanteenissa, 13 KalPan pelaajaa karanteenissa, Sportilla kotiottelukielto Vaasan koronatilanteen vuoksi.

Jääkiekon SM-liigan ylle on kauden mittaa kerääntynyt tummia koronapilviä. HPK:n kauden toinen kotiottelu Sportia vastaan jätettiin 3. lokakuuta pelaamatta varotoimenpiteenä. Uutta päänvaivaa aiheutui Kärppien pelaajan koronatartunnasta.

Seurauksena yhteensä seitsemän liigaottelua jouduttiin siirtämään myöhemmin ilmoitettaviin ajankohtiin – neljä Kärppien ja kolme KalPan ottelua. Kärpät on karanteenissa 27. lokakuuta asti.

Koronan vaikeuttamalla kaudella otteluohjelmaa on rukattava uusiksi tilanteen mukaan.

– Kyllähän tämä on haastavaa. On kuitenkin jo periaatteessa puoli vuotta varustauduttu, että tällaista saattaa joutua tekemään, SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä sanoi IS:lle puhelimitse.

Järvelä vastaa SM-liigan otteluohjelmasta. Korona on luonnollisesti vaikuttanut hänen työhönsä.

– Töitä tehdään 24/7. Mutta olen ottanut tämän tilanteen niin, että turha voivotella. Ja kun ei tämä ole kenenkään syy.

Järvelän mukaan ottelusiirtoihin on varustauduttu etukäteen esimerkiksi laatimalla sarjakalenteriin ns. kahden pelin viikkoja.

Kahden pelin viikolla tarkoitetaan yhden joukkueen pelimäärää viikossa. Määrää on tarvittaessa mahdollista nostaa, jolloin siirretyille otteluille löytyy ohjelmasta reikiä.

Otteluita on myös helpompi siirtää, kun hallivaraukset ovat vähentyneet esimerkiksi salibandyn MM-kisojen ja Helsinki Horse Show’n peruuntumisen takia.

Tähän mennessä otteluita on kertynyt siirrettäväksi ”toistakymmentä”, kun mukana ovat Sportin kotiottelut sekä Kärppien, KalPan ja HPK:n korona-altistumisista johtuvat ottelusiirrot.

– Hankalinta on se, ettei tiedä yhtään, mitä joukkuetta ja milloin karanteeni voi koskea. Tällä hetkellä kuitenkin selviämme, Järvelä sanoo.

Tilanne voi muuttua kuitenkin nopeasti.

Ilveksen ja Tapparan sekä TPS:n, HPK:n ja HIFK:n kotihallit ovat kaupungeissa, joiden katsotaan nyt olevan koronaviruksen kiihtymisalueella. Hallituksen ohjeiden mukaan yleisötilaisuuksia ei saisi järjestää koronan leviämisalueilla.

Eli jos koronatilanne keikahtaa huonompaan suuntaan, yhtäkkiä kourallinen liigajoukkueita voikin olla Sportin tapaan kotiottelukiellossa.

Minkälainen katastrofi liigan otteluohjelmalle tällainen tilanne olisi?

– Se riippuu aikaikkunan pituudesta. Selviämme kyllä, jos kotiottelukielto koskee yhtä joukkuetta. Mutta jos se alkaa koskemaan useampaa joukkuetta, sitten tulee haasteita, joiden kanssa on vaikeampi elää, Järvelä pohtii.

– Mutta mikään ei ole mahdotonta, hän jatkaa.

Järvelän mukaan liigan strategiana on etukäteissuunnitelmat ja reagointi.

– Jos 50 prosenttia joukkueista menee karanteeniin, niin sitten ollaan jo sellaisessa tilanteessa, että täytyy miettiä mitä tehdään.

Niin, mitä on tehtävissä, jos joukkue toisensa jälkeen joutuu karanteeniin?

– Jos tilanne vaatii, niin avataan niin kutsutusti perälautaa ja siirretään kautta eteenpäin, Järvelä sanoo.

Se tarkoittaisi siis sitä, että kausi keskeytettäisiin hetkeksi.

– Mutta nyt ei ole näköpiirissä, että kautta keskeytettäisiin.

Nykyisen suunnitelman mukaan liigan runkosarja päättyy 30. maaliskuuta, jonka jälkeen pelataan pudotuspelit. Niiden aikataulu ei ole vielä julki. Yleensä liigakausi pitää kiirehtiä loppuun jääkiekon MM-kisojen takia, mutta nyt ne on siirretty alkavaksi ennätyksellisen myöhään 21. toukokuuta.

Järvelän mukaan runkosarjan lyhentäminen ei ole ratkaisulistan kärkipäässä.

– Seurojen tulorahoitus perustuu lähtökohtaisesti kotiotteluihin, joista ei haluta tinkiä ensimmäisenä.

Pientä hengitystilaa voisi tuoda se, jos marraskuinen maajoukkuetauko (1.–9.11.)peruttaisiin.

Nyt siirrettyjä otteluita olisi mahdollista ripotella tuohon aikaikkunaan. Maajoukkuetauko ei ole kuitenkaan liigan käsissä, vaan liiton.

– Tietysti jokainen pelipäivä on meille lisävoittoa. Pientä helpotusta maajoukkuetauon perumisesta tulisi. Meidän näkökulmasta isoin uhka on kuitenkin se, että jos joukkueet joutuvat karanteeneihin isommassa määrin, Järvelä sanoo.

Kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä vastaa SM-liigan otteluohjelmasta.­

Kärppien ja KalPan siirtyneet ottelut

Kärppien otteluista koronavirustartuntojen vuoksi siirtyvät:

  • 17.10. Kärpät–TPS

  • 20.10. Kärpät–HPK

  • 23.10. JYP–Kärpät

  • 24.10. Kärpät–KalPa

KalPan otteluista siirtyvät myöhemmin ilmoitettaviin ajankohtiin:

  • Ke 21.10. KalPa–KooKoo

  • Pe 23.10. KalPa–SaiPa

  • La 24.10. Kärpät–KalPa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?