Pelaaja-agentilta lohduton arvio SM-liigan tilanteesta – mahtimiehet povaavat kaudelle synkkää kohtaloa - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Pelaaja-agentilta lohduton arvio SM-liigan tilanteesta – mahtimiehet povaavat kaudelle synkkää kohtaloa

Yleisö välttelee SM-liigaotteluita koronatilanteen takia. JYP aloitti jo yt-neuvottelut, ja myös muualla sopeuttamistoimet ovat vain ajan kysymys.

Katsomot ovat olleet huolestuttavan tyhjiä kauden alussa.­

13.10. 16:15

Jääkiekon SM-liiga tarpoo tällä hetkellä suossa.

Koronatilanteen vuoksi halleihin on asetettu rajoitettu kapasiteetti, mutta monella paikkakunnalla ei ole päästy edes lähelle sitä.

Jopa parhaimpien pelipäivien perjantain ja lauantain yleisömäärät ovat laahanneet pelottavan alhaalla, eivätkä kuihtuneet lippu- ja oheismyyntitulot riitä pitämään kalliita rattaita pyörimässä.

Tartuntatilanne on kiihtynyt syksyn edetessä, ja suunta näyttää SM-liigan kannalta huolestuttavalta.

Vaasan Sport on joutunut siirtämään kaikki lokakuun kuusi kotiotteluaan yleisötapahtumakiellon vuoksi. Muualla maassa pelaaminen on saanut toistaiseksi jatkua.

– Jos nyt pitäisi ennustaa, niin enemmin tai myöhemmin tulee täydellinen seinä eteen ja sarja joudutaan laittamaan tauolle, arvioi pitkän linjan liigapomo ja vielä viime kaudella Pelicansin puheenjohtajana toiminut Pentti Matikainen.

Matikainen muistuttaa, että SM-liigan kulurakenteella tyhjille halleille pelaaminen ei ole vaihtoehto.

– Tuskin moneltakaan seuralta löytyy sellaista puskuria. Jos ei ole näköpiirissäkään, että tilanne normalisoituisi, niin miksi yrittää keinotekoisesti mennä joku pätkä eteenpäin ennen lopullista seinää? Eri asia on, jos näköpiirissä olisi, että tauti olisi taittumassa. Tällä hetkellä ei vaikuta olevan merkkejä siitä.

Pentti Matikainen on pitkäaikainen SM-liigapomo.­

– Näen, että liiga joutuu harkitsemaan pidempää taukoa, jonka jälkeen sarja ehkä pelataan loppuun jossakin vaiheessa tai ei.

Eräs pelaaja-agentti arvioi IS:lle, että osa pienimmistä liigaseuroista on jo tilanteessa, jossa ne eivät selviäisi lokakuun palkkapäivää pidemmälle.

HIFK:n legendaarinen seurapomo Frank Moberg pitää sarjan tilannetta hälyttävänä.

– Ei todellakaan näytä hyvältä. Monet seurat ovat sellaisissa vaikeuksissa, että kausi kannattaa jättää kesken, Moberg arvioi.

– Jos yleisötapahtumakieltoja tulee, sitten on melkein pakko laittaa lappu luukulle. Se on realistinen vaihtoehto, kun koronatilanne vaikuttaa huononevan.

Moberg näkee, etteivät edes merkittävät kululeikkaukset välttämättä riitä pelastamaan pienimpiä seuroja.

– En usko, että suurin osa seuroista pystyisi viemään näillä edellytyksillä kautta läpi. Kauden jättäminen kesken näyttää aika todennäköiseltä. Turha tätä kautta on pelata loppuun, jos sieltä puuttuu pari, kolme neljä joukkuetta tai jopa enemmän.

– Varakkaimmat seurat pystyvät todennäköisesti nielemään tuollaisen puolen miljoonan tappion, mutta ei sekään ole ihan tarkoituksenmukaista.

– Jos pitäisi veikata, hokkarit pannaan naulaan ja jatketaan mahdollisesti seuraavalla kaudella, Moberg sanoo.

Sekä SM-liigan että Sportin puheenjohtajana toimiva Heikki Hiltunen ei koe tilannetta vielä kriisiksi, vain ”vakavaksi ja vaikeaksi”.

– Tällaisilla yleisömäärillä pitää mennä ottelu kerrallaan ja katsoa, miten seurat pystyvät sopeuttamaan kuluja. Jotta sarjaa voidaan pelata, seurojen kuluja pitää pystyä sopeuttamaan vastaamaan tuloja, Hiltunen sanoo.

Vaasan uusittu jäähalli joutuu odottamaan tulikastetaan.­

Hiltunen sanoo, että mahdollisten yleisötapahtumakieltojen iskiessä laajamittaisemmin, tyhjissä halleissa pelaaminen on SM-liigalle tekemätön paikka yksittäisiä kierroksia tai otteluita lukuun ottamatta.

JYP ilmoitti maanantaina aloittavansa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut – jo toiset tänä vuonna.

Sama menettely lienee pian edessä myös monilla muilla paikkakunnilla, jos vallitseva tilanne ei äkisti muutu.

– Keväällä tilanne voi olla parempi. Mutta lyhyellä tähtäimellä se, mikä tukee seurojen kassavirtaa ja maksukykyä, on ihan oleellista, Hiltunen sanoo.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen kertoi Etelä-Saimaalle, että seura tekisi tappiota, vaikka sen kotiotteluissa olisi sallittu maksimikatsojamäärä 2 700.

SaiPan kauden ensimmäisen kotiottelun katsojamäärä jäi siitä lähes tuhannella.

SM-liiga piti maanantaina yhtiö- ja osakaskokouksensa, jossa keskusteltiin myös mahdollisesta tilanteesta, jossa joku joukkue joutuu jättämään kauden kesken.

– Liigaseurat ovat silloin valmiina kokoontumaan nopealla aikataululla uuteen osakaskokoukseen käsittelemään asiaa. Jos on esityksiä sarjan kesken jättämisestä, niin silloin päätetään kahden kolmasosan enemmistöllä, että hyväksytäänkö ehdotus, Hiltunen kertoo.

Hiltusen mukaan kaikki liigan 15 osakasta kertoivat tällä hetkellä uskovansa, että ne löytävät ratkaisut vaikeasta tilanteesta ylipääsyyn.

Tilanteen synkentyessä SM-liigalla ei kuitenkaan ole resursseja rahoittaa taloudelliseen kriisiin ajautuneita seuroja.

Heikki Hiltunen uskoo myös pelaajien tulevan palkoissaan vastaan.­

31. joulukuuta asti voimassa oleva poikkeuslaki antaa mahdollisuuden lomauttaa määräaikaisia työntekijöitä. Tämä koskee myös SM-liigapelaajia.

Pienempienkin liigaseurojen pelaajabudjetit huitelevat puolessatoista miljoonassa. Suurimpien ovat kaksinkertaiset.

Hiltunen toivoo, että lomautusten sijaan pelaajat olisivat ovat valmiita tulemaan vastaan palkoissaan.

– Uskon, että pelaajille paras vaihtoehto on edelleen pelata ja saada sitä kautta parempaa palkkaa kuin korvauksena työttömänä olemisesta.

– Toivon ja uskon, että myös pelaajat ovat valmiita talkoisiin. Ei tämä kuitenkaan ratkea pelkästään pelaajien säästöillä. Seurojen pitää pystyä rakentamaan säästöt monesta eri lähteestä ja pyrkiä lisäksi hankkimaan lisää tuloja, Hiltunen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?