Juha-Pekka Haataja, 37, kertoo lopettamisensa taustat – löysi heti uuden työn - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Ovet sulkeutuivat Juha-Pekka Haatajan, 37, edestä – uusi työ löytyi heti jääkiekkouran päätyttyä

Maalitykki Juha-Pekka Haataja tähyili sopimusta Keski-Eurooppaan, mutta ovet sulkeutuivat yksi toisensa perään.

Juha-Pekka Haataja lopetti jääkiekkouransa.­

9.10. 19:05

Koronavirus paketoi lopullisesti Juha-Pekka Haatajan peliuran. SM-liigan pelätyin ylivoima-ase ei siltikään koe mitään katkeruutta.

– Nyt on helppo nauraa, kun voi jättää jäähyväiset terveenä.

Kameran salama iskee taas kohti Juha-Pekka Haatajan, 37, kasvoja. Lehdet putoavat puista Oulun keskustan puistossa. Syksy on vahvasti läsnä – kuin alleviivaten Haatajan peliuran loppumista.

On kulunut 19 vuotta siitä, kun Haataja pelasi ensimmäisen SM-liigaottelunsa. Nyt realismia on kuitenkin se, että uran 20. kausi ammattilaisena jäi kokematta.

– Elokuussa alkoi jalostua ajatus, kun muut painoi jäällä täysillä ja itse ei sinne päässyt. En halunnut lähteä pelleilemään, vaan haluan pelata aina tietyllä tasolla. Sen verran halusin omaa uraa kunnioittaa, Haataja sanoo nyt.

Haatajalle ei ole ongelma myöntää sitä, että koronaviruksella oli iso merkitys uran lopettamiseen. Jo hyvissä ajoin hän oli tehnyt päätöksen, että pelit jatkuisivat jossain muualla kuin Suomen rajojen sisällä. Virityksiä oli moneen suuntaan – erityisesti Saksaan ja muualle Keski-Eurooppaan. Vähitellen ovi toisensa jälkeen kuitenkin sulkeutui.

Viesti lähes kaikkialla oli sama: olet hyvä pelaaja ja valmentaja haluaisi sinut joukkueeseen, mutta taloudellinen tilanne ei sitä salli.

– Vähitellen katosi paikkoja, johon olisin halunnut mennä. Agentti kertoi koko ajan, että pelipaikka löytyy varmasti. Mutta minulla oli itselläkin aika kovat ehdot sille, millainen paketti pitää olla kasassa, Haataja myöntää.

Juha-Pekka Haatajan ura päättyi Kouvolassa KooKoon riveissä.­

Kesään saakka Haataja harjoitteli intensiivisesti, mutta sopivaa komboa ei vain löytynyt. Alkoi jalostua ajatus siitä, millä reunaehdoilla hyökkääjä yleensäkään olisi valmis uraansa jatkamaan. Lopulta päätös oli selvä.

– Haaveeni on aina ollut, että saisi lopettaa terveenä ja hyvän kauden jälkeen. Olen nähnyt monta kaveria, jotka ovat ottaneet raskaasti lopettamisen, jos alla on ollut huono kausi.

Viime kausi oli todellakin hyvä. Haataja pelasi kaikki pelit KooKoon paidassa ja iski 50 (17+33) tehopistettä. Saldo on Haatajan uran kolmanneksi kovin.

Haataja ehti viimeistellä SM-liigassa 102 maalia ylivoimalla – ainoana pelaajana maagisen sadan maalin rajan ylittäneenä. On hyvinkin mahdollista, ettei tuota ennätystä tulla koskaan rikkomaan.

Haatajan palkintokaapissa on kolme Suomen mestaruutta, runkosarjan pistepörssin voitto sekä pudotuspelien pistepörssin voitto kultamitaliin HIFK:ssa päättyneen kauden 2010–11 jälkeen.

Kärppien Suomen mestari Juha-Pekka Haataja keväällä 2005.­

Meriittilista nimenomaan SM-liigasta on Haatajalle iso ylpeyden aihe, mutta erityisesti tapa, jolla hän viime kaudella nosti uransa vielä kerran täyteen kukoistukseen Kouvolassa lämmittää.

– Halusin lähteä tyylikkäästi ja omilla ehdoilla. En minä voi mitään koronalle, mutta sille, miten tuolta kaukalosta lähtee, voin. Se on minulle tosi iso asia, Haataja sanoo.

Minkä koet urasi tärkeimpänä saavutuksena?

– Sen pituuden. Kuinka paljon tämä laji on muuttunut siitä, kun ensimmäinen liigapeli 2001 näki päivänvalon. Olen pystynyt vuosien aikana mukautumaan lajin muutokseen ja ihmiset ovat kokeneet, että minusta on joukkueelle hyötyä.

Kun Haataja soitti lopettamispäätöksensä viikko sitten agentilleen, ei hän tiennyt asioiden tapahtuvan niin nopeasti. Toki siitä mahdollisuudesta oli keskusteltu jo aiemmin.

Samalla hetkellä kättä löivät uran loppu ja uuden alku. Haataja sai työtarjouksen 3Goals Promotion -agenttitoimistoon ja päätti tarttua siihen saman tien.

– Eivät halunneet menettää minua kilpailijalle. Sain aika pehmeän laskun, kun saan jatkaa töissä jääkiekon parissa, Haataja nauraa.

Agenttitoimiston omistaa ex-huippukiekkoilija Timo Pärssinen, jonka vahvuutena Haataja pitää omaa menestyksekästä kiekkouraa. Pärssinen on antanut Haatajalle tilaa, koska on itsekin kokenut lopettamisen omalla urallaan.

Eivätkä Haatajan haaveet tähän lopu. Silmissä siintää kouluttautuminen urheilutoimenjohtajaksi johonkin SM-liigaseuraan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?