Petri Kontiola palaa SM-liigaan 13 vuoden jälkeen - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Leijonien entinen MM-sankari palaa SM-liigaan 13 vuoden jälkeen – ”Se ehkä vähän huolestuttaa...”

Petri Kontiola aikoo juhlia muitakin kuin itse tekemiään maaleja. Hän haluaa olla johtaja.

Petri Kontiola edusti Leijonia Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018.­

1.10. 11:45

Moni hieraisi silmiään, kun Petri Kontiola teki elokuun lopussa vuoden mittaisen sopimuksen SM-liigan hallitsevan mestarin HPK:n kanssa.

Pitkän ja värikkään kierroksen NHL:n ja KHL:n kautta tehnyt Kontiola palaa SM-liigaan 13 vuoden jälkeen – ja kasvattajaseuransa Tapparan sijaan vieläpä Hämeenlinnaan.

– HPK esitti eniten kiinnostusta ja oli pitkään yhteydessä. Minulla on kaksi päiväkoti-ikäistä poikaa, eivätkä ulkomaat kiinnostaneet koronankaan takia. Lisäksi kotikaupunki Tampere on lähellä, joten HPK oli täydellinen vaihtoehto minulle, Kontiola kertaa päätöstään.

  • Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Urheilulehden kattavassa SM-liigan kausioppaassa. Kaiken tärkeän alkavasta liigakaudesta kertova kausiopas on myynnissä hyvin varustelluissa lehtipisteissä. Tilaa Urheilulehti kotiisi täältä.

Viime kaudella KHL:ää Jokereissa pelannut Kontiola oli yksi SM-liigan valovoimaisimmista pelaajista Tappara-kaudellaan 2006–07.

Kontiola kuului myös Leijonien kärkipelaajiin monissa arvoturnauksissa. Kovinta jälkeä Kontiola teki kotikisoissa keväällä 2013, kun hän voitti MM-turnauksen pistepörssin tehoilla 8+8.

Takana on tehokkaita kausia, mutta mitä lokakuun alussa 36 vuotta täyttävältä taitosentteriltä on lupa odottaa tällä kaudella?

– Olen kysellyt kavereilta paljon nykyliigasta, ja he sanoivat, että nykyään pelissä on enemmän vauhtia kuin järkeä. Se ehkä vähän huolestuttaa, ja muutama sanoikin, ettei minun edes kannattaisi palata enää SM-liigaan.

Onnekseen ”Konna” on muuntautumiskykyinen vielä vanhoilla päivilläänkin.

– Täytyy varmaan itsekin lisätä vauhtia ja ottaa järkeä pois.

Kontiolaa ei ole tunnettu kollektiivin etua ajavana ja nöyränä joukkuepelaajana, vaikka jälki on ollut kovaa sarjasta ja joukkueesta riippumatta. Kolminkertainen aikuisten arvokisamitalisti myöntääkin auliisti, että hän ei ole aina ollut se helpoin joukkuetoveri.

Ajatusmaailma on kuitenkin muuttunut viime vuosien aikana.

– Olen hyökkäävä pelaaja, ja luvassa on varmasti erikoistilannevastuuta. Sen pitää tietysti näkyä tulostaululla, mutta enää en aseta itselleni pistetavoitteita. Nykyään osaan jo juhlia muidenkin maaleja.

Petri Kontiola keräsi viime kaudella Jokereissa 61 ottelussa tehot 11+24=35.­

Kontiola tunnistaakin vastuunsa nuoressa HPK:n nipussa. Hän kokee olevansa vastuussa itsensä lisäksi myös muista. Sooloilulle ei ole sijaa.

– Minulla oli pitkään kiukutteluvaihde jääkiekossa. Koin sen itse välittämisenä lajista, mutta ulkopuolelta se ei ehkä näyttänyt siltä. Olen joutunut loukkaantumisteni takia katsomaan paljon pelejä katsomosta. Silloin näin, kun jotkut kiukuttelivat kentällä. Se oli aika karmean näköistä, Kontiola sanoo.

– Päätin, että tuo homma saa luvan loppua: se ei näytä eikä tunnu hyvältä.

Kontiola oli ollut haastatteluhetkellä vasta reilun viikon ritaripaitojen mukana. Mailavirtuoosi oli vaikuttunut näkemästään jo pienellä otannalla.

– Eniten on pistänyt silmään joukkueen innokkuus, nopeus ja hyvä meininki. Etenemme pienin askelin, mutta eiköhän mestaruus ole loppupeleissä tavoitteena.

Kontiola odottaa paluuta tuttuihin kotimaan kaukaloihin vesi kielellä, mutta yksi päivämäärä, 16. lokakuuta, on merkitty tamperelaisveijarin kalenteriin erityisen paksulla tussilla.

– Tampereen-reissu Tapparaa vastaan on enemmän kuin pelkkä sarjapeli. Tappara on ainoa seura, jossa olen pelannut SM-liigaa, joten aika nättiä päästä vihdoin pelaamaan myös heitä vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?