Podcast: TPS:n legendaarinen Kai ”Kultaranne” Nurminen löysi uran jälkeen unelmatyön: ”Pääkin pysyy vähän nuorekkaampana”

Kai Nurminen kertoi TPS:n Hunajacast-podcastissa, etteivät valmennushommat maistuneet.

Kai Nurminen pelasi valtaosan urastaan TPS:n paidassa. Arkistokuvassa vuodelta 2007 hän on Hämeenlinnassa HPK:n tamineissa.

27.8.2020 8:10

TPS:n legenda Kai Nurminen herätti vastustajajoukkueissa pelkoa hurjalla rannelaukauksellaan.

”Kultaranne” tehtaili jääkiekon SM-liigassa 611 ottelussa 251 maalia ja yhteensä 497 tehopistettä.

Maanantaina julkaistussa Turun Palloseuran Hunajacast-podcastissa Nurminen muisteli uraansa ja paljasti, mitä hänelle nykyisin kuuluu. Laitahyökkääjänä pelannut Nurminen päätti liigauransa vuonna 2008.

Nurminen kertoi toimineensa vuodesta 2010 lähtien autokoulun opettajana. Hän tarjoaa opetusta niin moottoripyöriin, kuorma-autoihin kuin henkilöautoihinkin.

– Sellaiset motivoituneet 18-vuotiaat kundit ja likat, niin heillä on kyllä aika kova into saada se ajokortti. Siinä pysyy oma pääkin vähän nuorekkaampana, Nurminen kuvaili.

Nurminen aloitteli liikenneopettajan hommia jo uransa aikana ja kävi tarvittavat koulutukset Hämeenlinnassa.

Hän kertoi Hunajacastissa toimineensa moottoripyöräilyn opettajana kesäisin jo silloin, kun talvet vielä täyttyivät jääkiekosta.

Uransa viimeisen SM-liigakauden Nurminen pelasi HPK:ssa 2007–2008. Loukkaantumisten riivaamalla kaudella pelejä kertyi kuitenkin vain 26.

Valmennushommiin Nurmisella ei 20 vuotta kestäneen jääkiekkoilijan ammattilaisuran jälkeen paloa löytynyt.

– Tiedostin sen, että valmennushomma olisi sitten vähän sitä samaa. Eli ollaan viikonloput hallilla, tehdään samoja reissuja. Ja todennäköisesti hommia olisi vielä enemmän, kun pitää suunnitellakin toimintaa.

Täysin Nurminen ei ole jääkiekosta luopunut. Hän seuraa tarkasti TPS:n edesottamuksia ja toimii varapuheenjohtajana SM-liiga Alumnissa.

Alumnin tavoitteena on SM-liigan nettisivujen mukaan muun muassa tukea entisten pelaajien työllistymistä ja kouluttautumista sekä järjestää erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia.

Nurminen sanoo podcastissa, että alumnit ovat rakentaneet opintopolkuja pelaajille, tukeneet päihdeongelmista tai muista riippuvuuksista kärsineitä kiekkoilijoita sekä keränneet rahaa vähävaraisten jääkiekkoharrastuksen mahdollistamiseksi.

Kai Nurminen muistetaan etenkin TPS-paidasta. Arkistokuva vuodelta 2006.

Nurminen voitti TPS:ssa kaksi Suomen mestaruutta. Erityisen hurjaa jälkeä syntyi jälkimmäisellä mestaruuskaudella 1999–2000.

Keväällä 2000 Nurminen palkittiin SM-liigan parhaana maalintekijänä, pistepörssin voittajana ja runkosarjan parhaana pelaajana. SM-liigan tähdistökentällisen koko hyökkäysvitjan muodosti pelätty TPS-ketju: Nurminen – Kimmo RintanenTomi Kallio.

Nurminen tunnetaan etenkin SM-liigan legendana, mutta hän pääsi kokeilemaan siipiään myös NHL:ssä.

Kaudella 1996–1997 Los Angeles Kingsissä Nurminen pelasi 69 ottelua, joissa hän iski 16 maalia. Toinen NHL-visiitti, Minnesota Wildiin 2000–2001, tuotti vain kaksi NHL-ottelua, joissa syntyi yksi maali.

Pohjois-Amerikan ja Suomen lisäksi Nurminen pelasi ammattilaisurallaan Ruotsissa ja Sveitsissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?